gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

15 velikonočních jídel, o kterých jste ještě neslyšeli

2018. 03. 26.

15 velikonočních jídel, o kterých jste ještě neslyšeli

Jak se blíží Velikonoce, všichni plánujeme sváteční menu. Trochu jsme se rozhlédli mezi tradičními velikonočními pokrmy jiných zemí.

Simnel cake

Tento ovocný koláč je dezertem k obědu velikonoční neděle ve Velké Británii a Irsku. Dort je plněný a přikrytý marcipánem. Vršek dortu zdobí 11 nebo 12 marcipánových kuliček, které představují 11 apoštolů bez Jidáše nebo 11 apoštolů a Ježíše.

Mämmi

Finské velikonoční sladkosti jsou skutečnou historickou tradicí: poprvé byly písemně zmíněny v 16. století. Mämmi je nejpodobnější pudinku. Musí se připravit několik dní před konzumací. Peče se z žitné mouky, žitného sladu, vody, melasy a kůry sevillského pomeranče. Podává se s mlékem, cukrem nebo vanilkovou omáčkou.

Bílý boršč

Boršč z červené řepy nám není v tomto koutě Evropy neznámý. Ale v Polsku je o velikonočních svátcích oblíbený bílý boršč, který se jí většinou na Velikonoční neděli. Tradičně se vyrábí ze surovin, které se den předem odnesou do kostela v košíku na požehnání. Každá ingredience má také náboženský význam: slanina (hojnost), chléb (Ježíš), máslo (konec půstu, vykoupení), sýr (střídmost), vařená vejce (nový život), šunka a klobása (hojnost slavnosti vzkříšení) , křen (hořkost utrpení a kyselé víno, které Ježíš přijal), sůl (chrání před urážkou a citátem: „Vy jste sůl země!“).

Tsoureki

Tsoureki je tradiční velikonoční jídlo v Řecku, ale je oblíbené i v dalších zemích regionu: populární je také v Rumunsku, Bulharsku, Turecku, Arménii a Ázerbájdžánu. Těsto, podobně jako náš koláč, je ochucené višňovým aroma a pistáciemi. Z těsta udělají trojitý cop na počest Nejsvětější Trojice. Často se tvaruje do kruhu a uvnitř se smaží tři červená vejce.

Pastiera napoletana

Předchůdce této koláčové sladkosti se jedl již ve starém Římě na jarních slavnostech a na svatbách. O Velikonocích se plní ricottou ochucenou vodou z pomerančových květů.

Paskha

V Rusku a na Ukrajině je to běžné velikonoční jídlo. Vyrábí se v týdnu před Velikonocemi z tvarohu, který se v sobotu vozí do kostela na požehnání. Má tvar komolého jehlanu a je zdobený azbukou XB, což znamená „Ježíš vstal z mrtvých“.

Torta pascualina

Pokrm španělského původu, který je oblíbeným velikonočním pokrmem v Argentině a Uruguayi. Slané těstoviny jsou plněné ricottou, natvrdo vařenými vejci, artyčoky a petrželkou. Protože neobsahuje maso, často se jí během půstu.

Capirotada

V Mexiku je tento sladký chlebový nákyp běžným pokrmem během půstu a je součástí velkopáteční večeře. Toustový chléb je namočený v sirupu z hnědého cukru a ochucený hřebíčkem a skořicí. Při přípravě se přidává i sýr, semínka (lískové ořechy, pekanové ořechy, mandle, piniové oříšky) a sušené ovoce (jablka, datle, rozinky). Tento pokrm má také silný náboženský význam: chléb symbolizuje Ježíšovo tělo, sirup jeho krev, skořice kříž, hřebíček hřebíky a tavený sýr rubáš.

Pinca

Sladký chléb, známý také jako sirnica, se šíří hlavně v Chorvatsku a Slovinsku, ale o Velikonocích si ho pochutnávají i na několika pobřežích Jaderského moře. Těsto vyrobené z vajec, másla a mléka je často ochuceno citronem, pomerančem, rozinkami a dalším ovocem, stejně jako rumem nebo marsala vínem nebo růžovou vodou.

fotó:http://heneedsfood.com

Pagáče z tresky

Tradičním pokrmem v zemích Karibiku a Bermud je placička z vařených brambor, tresky a vajec. Často se jí s hot cross buns známými z anglosaské kuchyně.

Ma'amoul

Oblíbená sladkost na Středním východě. Sušenka plněná datlemi, pistáciemi, mandlemi a dalšími semínky, která křesťanská společenství v regionu jedí o velikonoční neděli. Těsto se tvaruje pomocí dřevěné formy vyrobené pro tuto příležitost, což dává hotovému dortu zvláštní tvar, který symbolizuje korunu Ježíše.

Rosquillas

Tento malý koblihový koláč je rozšířen po celém Španělsku a na jihu Francie. Původně pochází z katalánské kuchyně, její název znamená „malé kolečko“. Těsto se vyrábí bez droždí a prášku do pečiva, s tučným mlékem a alkoholem. Koblihy se smaží na rozpáleném oleji a čerstvě obalované v cukru. Obvykle je jedí během Svatého týdne.

Fanesca

Tradičním pokrmem Ekvádoru je tato mimořádně bohatá polévka, jejíž základ tvoří různé druhy fazolí a sušené tresky, bacalhao. Každá rodina má svůj vlastní recept, ale existuje několik ingrediencí, které se obvykle nacházejí ve všech: koňské boby, dýně, kukuřice, rýže, česnek, mléko. Obvykle se používá 12 druhů fazolí, které představují apoštoly, zatímco treska je symbolem Ježíše.

Colomba di Pasqua

Tradiční italský velikonoční dezert: příbuzný brilantního vánočního panettone s méně rozinkami a více kandovaným ovocem. Peče se ve tvaru holuba, odtud název. Vršek dortu je posypaný cukrem a mandlemi.

fotó: http://mangiarebuono.it

Flaouna

Tradiční velikonoční koláč Kypru: taštička plněná sýrovou směsí. Náplň se obvykle vyrábí ze sýrů halum nebo feta a ochucuje se mátou, rozinkami a sezamovými semínky. Na mnoha místech se jí i v posledním postním týdnu, ale tradičně ho na Velký pátek připravují mladší i starší členové rodiny společně a na velikonoční neděli jedí místo chleba. Zajímavostí dortu je, že není oblíbený jen mezi kyperskými křesťany: jí se během ramadánu na turecké straně ostrova.

 

Pokud si chcete přečíst podobný zajímavý obsah a poznat nové recepty, sledujte naši stránku, ať vám neuniknou novinky!


Související produkty