gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Vejce a šunka: nápady na Velikonoce

2023. 03. 22.

Vejce a šunka: nápady na Velikonoce

Velikonoční šunka

Velikonoční šunka je nejznámější velikonoční jídlo. Tradice šunky je spojena s křesťanským svátkem. V tento svátek se jí v mnoha zemích Evropy. Šunka se konzervovala mnoha různými způsoby, někde maso zraje ve slané páře mořského vzduchu, jinde, jako například u nás, se udí a vaří. Šunka se tradičně jí s hořčicí nebo křenem. Nyní vám však ukážeme několik kreativnějších přístupů:

Dýňová krémová polévka se šunkou a mrkví: uvařte si dýni a pokud máte dost odvahy, můžete přidat porci mrkve, abyste zvýraznili masivně sladkou chuť, kterou poskytuje zelenina. To vše rozmixujte na krémovou polévku přelitou smetanou a poté přiveďte k varu. Nevynechejte muškátový oříšek v koření a parmezán v servírování. Mimochodem, pokud takto často připravujete pokrmy, potřebujete termický blender. Budete to milovat!

Šunkovo-bramborové placičky: Z másla, mouky a vajec vypracujte tradiční placičkové těsto, které pak trochu okořeňte: Jednoduše přidejte nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr. Bude to boží. 

Koláč se šunkou a sladkými bramborami (quiche): Do slaného koláčového těsta připraveného v koláčové formě přidejte batátovo-šunkovo-kořeněnou náplň. Jinak intenzivní náplň můžete zjemnit trochou smetany, ale možností experimentovat máte dost. 

Zapékaná šunka s brokolicí: Můžete ho použít i jako přílohu, pokud jste dostatečně odvážní. Ale zároveň to může být i lehké jídlo. Uvařte brokolici, poté ji smíchejte se šunkou a strouhaným sýrem. Zalijeme smetanou a pečeme v troubě. 

Houby plněné šunkou a sýrem: Odstraňte stopku žampionu, poté vmíchejte na kostičky nakrájenou šunku, strouhaný sýr a petržel. Naplňte ho do hlaviček hub a pečte v troubě. Tuto náplň můžete zjemnit zakysanou smetanou nebo tvarohovým krémem, na který můžete šunku také namlít. Pokud se jedná o šunku uvařenou naměkko, možná budete chtít pracovat s tímto mlýnkem, jinak se můžete porozhlédnout i mezi mlýnky na maso.

Smetanová polévka se šunkou a brokolicí: S gratinováním jste si možná již uvědomili (pokud jste to zkusili), jak dobře spolu šunka a brokolice spolupracují. Vyzkoušejte totéž v podobě krémové polévky.

Vejce

Velikonoční vajíčko je také důležitým prvkem v kultuře mnoha zemí, jako symbol plodnosti je zároveň spojeno s očekáváním jara a posvátností. O tomto svátku lidé téměř v každé zemi malují vajíčka a dávají si dárky. Podívejme se, co dalšího se s tímto velikonočním pokrmem dá dělat kromě obarvených vajec natvrdo.

Velikonoční plněná vajíčka: Několik vajec uvaříme natvrdo, poté je rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Majonézu, hořčici a nakrájenou zelenou cibulku smícháme se žloutkem, poté jím naplníme vejce.

Vaječno-špenátové lasagne: Smícháme uvařený špenát, ricottu, parmazán a rozšlehané vejce. Špenátovou směs a těsto na lasagne navrstvíme do zapékací mísy a upečeme.

Salát s vejci a šunkou: Chce to opravdu jen trochu kreativity. Nakrájejte salát, rajče a okurku, ale můžete přidat libovolnou zeleninu nebo nahradit uvedenou libovolnou zeleninou. Špenátové listy, rukola, ledový salát, který doplníte avokádem a do výsledku pak třeba přidáte trochu červené cibule. Jak si přeješ. A zeleninu smícháme se šunkou a nakrájenými vejci. Zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem. Na zeleninu můžete použít profesionální kráječ, příprava salátu bude rychlejší a příjemnější.


Související produkty