Domácí těstoviny aneb co nám dali Italové
2022. 03. 10.
Italské domácí těstoviny jsou nejen božské, ale také vzrušující na přípravu. Spojení řemesla, tradice a skvělé zábavy. Protože pokud se chcete opravdu ponořit do italské kultury, měli byste si těstoviny připravovat i doma!
Jaké italské domácí těstoviny existují?
V Itálii mají samozřejmě jistotu, že původní italské těstoviny se na poloostrově vyskytují přinejmenším od Etrusků, zatímco jiní věří, že tato národní charakteristika je dědictvím římské říše.
Faktem však je, že suché těstoviny jsou snadno udržovatelnou a praktickou surovinou a můžeme si být jisti, že již existují prameny z doby kolem 10. století, které jasně naznačují, že těstoviny se používaly v některých částech dnešní Asie . Italské těstoviny tedy mají vážnou historii, i když nejsou spojeny se starověkým Římem. Klima je vynikající pro tvrdou mouku, která je základem většiny italských těstovin. Její výtěžnost je mnohem vyšší než u nám známé pšenice a lze z ní vyrobit suché těstoviny bez vajec.
Italské tradice zahrnují mnoho druhů těstovin. Mammonové samozřejmě říkají, že těstoviny by měly být pouze domácí! Které těstoviny jsou nejoblíbenější, se liší region od regionu, ale i zde platí určitá jednotná pravidla!
Tradice, tvary, velikosti
Rozlišujeme těstoviny čerstvé a suché. Čerstvé domácí těstoviny se vaří okamžitě a doba vaření je pouze 1-2 minuty. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, ne všechny italské těstoviny jsou bez vajec a tvrdé. Na severu jsou typické vaječné těstoviny, které se vyrábějí z tradiční jemné mouky a na jihu jsou domácí těstoviny z mouky z tvrdé pšenice.
Italské těstoviny mohou být podlouhlé, jako jsou špagety a makarony, široké těstoviny nebo pappardelle. Ty se nejlépe hodí do lehkých omáček nebo směsí olivového oleje. Obvykle by se tyto těstoviny měly podávat s lehkými omáčkami. Plněné těstoviny jsou také tradiční součástí italské kuchyně, jako jsou panzerotti, girasoli a ravioli, které jsou si navzájem velmi podobné, rozdíl lze objevit pouze v jejich podobě. První jsou plněné těstoviny trojúhelníkového tvaru, druhé kulaté, zatímco ravioli jsou čtvercového tvaru.
Mezi kratší těstoviny patří farfalle, které říkáme mašličkové, ale její původní italský název znamená motýl.
Další krátkou těstovinou jsou fusili, které jsou podobné našim těstovinám, ale existují i skořápkové těstoviny a penne. Garganelli znamená šnečí těstoviny, ale nemusíte myslet na maďarské polévkové těstoviny, jsou to krátké, husté, rolované trubkové těstoviny, které se typicky hodí ke šťavnatým, objemným těstovinovým pokrmům s hustou omáčkou. Protože mohutné, vydatné omáčky lze spárovat se širšími, děravými těstovinami. Zrnité omáčky se hodí k těstovinám s vroubkovaným nebo žebrovaným povrchem. K masitým a hustým omáčkám se nejlépe hodí lasagne nebo široké nudle. Tyto párování moc neřešíme, ale v tradiční italské kuchyni jsou základním pravidlem. Stojí za to si je poslechnout!
Výroba tradičních italských domácích těstovin
Jak jsme již psali, tradiční těstoviny jsou samozřejmě buď z tvrdé mouky, nebo z kombinace vajec a bílé mouky. Ale i v Itálii se v dnešní době stále častěji objevují různé zdravé alternativy surovin. Mimochodem, tvrdá mouka je pomalu vstřebatelný sacharid a má vysoký obsah bílkovin, takže je obzvláště zdravá.
Samozřejmě existují i jiné alternativy, základem těstovin mohou být nízkosacharidové mouky, verze s vyšším obsahem vlákniny nebo dokonce celozrnná bílá mouka či celozrnná mouka z tvrdé pšenice. I to je argument ve prospěch domácích těstovin, můžete experimentovat se správnými ingrediencemi a složením pro vás.
Samozřejmě se nejedná o ingredience tradičních italských domácích těstovin.Když děláme například vaječné těstoviny, vytvarujeme na hnětací desce moukou tvar sopky a uprostřed rozklepneme vejce. Mimochodem, na 100 gramů mouky připadá jedno vejce.
A jak získají těsta svůj konečný tvar? Protahováním a tvarováním. Pro přípravu složitějších těstovin doporučujeme ruční strojky na těstoviny, se kterými připravíte i ravioli nebo tagliatelle. Pro větší množství můžete použít elektrický výrobník těstovin.
Nezapomeňte, že italské těstoviny se nevaří s olejem a textura al dente, tedy lehce křupavá, je perfektní, protože pak ještě nasaje tu lahodnou omáčku, která ji zjemní. Právě proto hotové těstoviny nezalévejte studenou vodou!
Hodně štěstí při vaření!