Jídla v jídelně, která jsme kdysi milovali
2024. 08. 02.
Stará škola
V hluku se ztrácí klapot nádobí, dětské pištění, ukázněné slovo učitele. Ve vzduchu se mísí vůně plastového ubrusu a sekané. Přátelé, dobrá atmosféra, džbán vody na stole.
Přestože veřejné stravování není vrcholem gastronomie, stále se našlo pár oblíbenců, které si zkusíte připravit doma i v dospělosti. Nějak to však nejde. Pravděpodobně zkoušíte příliš kvalitní suroviny. Pamatujete si, co ještě bylo vaše oblíbené?
Následovat budou divy českého veřejného stravování. Možná by stálo za to sledovat rozdíly a podobnosti mezi jídelny každého národa!
Oblíbené, které vás donutí stát frontu dvakrát
Čaj ze školky
Začněme aperitivem. I když to není vysloveně „úlovek“, pro mnohé je to také ekvivalent dětství. Tu si můžete snadno vyrobit doma. Jedním z tajemství je, že byste měli dát co nejméně filtrů na čaj Garzon do co největšího množství vody. Další je, že musíte sypat všechen cukr světa. Kvůli harmonii je třeba chuť na sladké potlačit náhražkou citronu, aby se dala snášet selským rozumem.
Rajčatová polévka s těstovinami
O krmení dětí se toho dá říct hodně, ale rozhodně se nedá říct, že by to nebyla zábava. Rajčatová polévka – která mimochodem patřila svou sladkokyselou chutí k nejchutnějším jídlům – pozvedla zážitek z oběda na úplně jinou úroveň. Polévka, se kterou se dá i SMSkovat? I když nebyla k dispozici všechna písmena, na některé jednodušší vtípky toho bylo dost.
Řízek
Smažené maso je žolíkem jídel. Mouka, vejce, strouhanka a štěstí je připraveno. Ne náhodou je ve většině restaurací dětské menu – tzv Garfieldovo oblíbené - smažené maso s hranolky. V závorce podotýkám, že Garfieldovo oblíbené jsou lasagne.
Špagety se sýrem
Podle nedávného průzkumu veřejného mínění, kterého se zúčastnilo 7 500 studentů z 298 tříd, jsou absolutní favority špagety se sýrem. Těstovinová jídla jsou oblíbená i mezi dětmi. Na jídelních lístcích jdou ruku v ruce se smaženým masem.
Piškotový dort s čokoládovou polevou
Nejlepší, trumfové eso, má každý rád. Láska a ochota rozdávat se v tomto pokrmu nedala strhnout levnými a nekvalitními surovinami. Bohužel toto mistrovské dílo nemohlo být v nabídce každý den.
Reformní kantýna
Výše uvedené staré oblíbené položky mohou být nyní v některých školách zakázány. Dnes se snaží o zdravější jídelníček přidáním většího množství zeleniny a ovoce, ale samozřejmě jsou země a instituce, kde se studentům stále dávají potraviny s vysokým obsahem tuku, cukru a sodíku.
Podle šetření Greenpeace Austria se ukázaly jídelny ve Vídni jako nejzdravější v Evropě. Zde se dětem nabízí především bio a lokální potraviny a také méně, ale kvalitnějšího masa. Ani zde není těžké najít progresivní kuchyně. Rádi dají přednost malým výrobcům. Na talíře studentů je umístěno sezónní a čerstvé ovoce a zelenina.
Nezáleží na tom, zda jste navštěvovali jídelny ve staré nebo reformní době. Jídelna je pro mnohé z nás prvním setkáním s pohostinností. Na tomto místě jsme se dozvěděli, že kvalita jídla je důležitá, ale ne to nejdůležitější. Společné jídlo, společné zážitky s přáteli udělaly spoustu věcí krásných. „Miluji tě“ z písmenkového těsta dokáže osladit i tu nejkyselejší rajčatovou polévku!
Sledujte nás na Facebooku pro podobně vzrušující obsah!