10 zajímavých faktů o čaji
2024. 09. 25.
1. Čaj je s námi již 5000 let
Podle legendy je čaj – stejně jako káva – dílem náhody. Kdysi v roce 2732 př. n. l. v Číně vítr nafoukal do převařené pitné vody císaře Shen Nunga zajímavé listy. Než voda dostatečně vychladla, aby se z ní mohl odstranit listy, proměnila se v nápoj zajímavé barvy a vůně. Císařovi jeho „náhodný nápoj“ připadal natolik zajímavý, že ho ze zvědavosti vypil. Zbytek je historie...
2. Čaj jako prostředek platby
Čaj byl tak populární, že byl dlouhou dobu používán také jako platební prostředek. Čaj se používal až do 19. století. k tomu sloužila až do konce století.
3. Dokonalé proporce
Podle britské normy vyžaduje 200 ml vody 4 gramy čaje. K přípravě čaje se doporučuje čerstvě převařená měkká voda. Dalším důležitým pokynem je nepřevařovat vodu, která zůstala v konvici. Voda z černého čaje se musí zahřát pouze na 90-95°C a poté přelít na čajové listy.
4. Kofein
Čaj také obsahuje kofein, asi 40-120 mg na 250 ml. Toto množství je pro menší hmyz smrtelné, a proto ho rostlina produkuje, aby hmyz odpudila.
5. Čaj o páté
Tradice čaje o páté je světově proslulá, ale jinak to není o čaji. Jednoduše se anglické aristokracii zdál čas mezi obědem a večeří příliš dlouhý. Čaj o páté byl tedy mnohem více o sladkostech doprovázejících čaj než o čaji samotném.
6. Nejdražší čaj na světě
Čaj Da-Hong Pao je v Číně považován za národní poklad. Byl to léčivý čaj císařů. Tento druh čaje je přísně střežen a čínská vláda ho jen zřídka dává celebritám, vědcům a představitelům cizích států. Sběratel jednou zaplatil 28 000 dolarů za celkem 20 gramů.
7. Druhy čaje
Pokud si připadáte jako nerozhodný zákazník potulující se po supermarketu, protože je těžké si vybrat... no, tak na čaj zapomeňte! Protože rozhodnout, kterou z více než 3000 odrůd vyzkoušet, je téměř nemožné.
8. Místo citronu a cukru
Pokud vás omrzelo tradiční citronovo-medové aroma, pak vyrazte do Tibetu! Tam dostanete slané máslo do čaje. Jedná se o tradiční tibetské „po cha“, které se vyrábí z černého čaje s přídavkem mléka, soli a jaggery.
9. Čajový filtr je také díky náhodě
V roce 1908 poslal newyorský obchodník s čajem vzorky svého produktu v hedvábných sáčcích do městských restaurací a kaváren. Po chvíli si uvědomil, že restaurace vařily jeho čaj přímo v hedvábném sáčku, aby ušetřily čas. Tento způsob vaření se okamžitě rozšířil a stal se sofistikovanějším: stal se z něj filtr.
10. Čaj proti alkoholismu
Angličané a Rusové používali čaj také v boji proti alkoholismu. V Rusku byly otevřeny levné čajovny, aby nalákaly dělníky z hospod. V Anglii naopak král rozdával čaj zdarma, aby překonal alkoholismus. (Jak je známo, ne každá válka dosáhne svého cíle.)
Pokud máte po obědě pocit, že do večeře zbývá ještě hodně času, pak neváhejte! Vyberte si čaj z 3000 druhů! Přidejte 4 gramy do 200 ml vody! Buď s citronovým nebo jačím máslem, a zatímco budete popíjet, navštivte naši facebookovou stránku!