gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Jaká je profesionální italská pizza?

2022. 11. 28.

Jaká je profesionální italská pizza?

Původ italské pizzy

Pizza byla v oblasti Středomoří rozšířena již ve starověku, v podstatě ve všech částech Evropy se jedly tenčí koláče, tažené chlebové těsto s nějakou přílohou. Například lángos byl pro nás podobný pokrm, protože těsto se zpočátku nesmažilo na tuku, ale byl to jednoduchý chlebový koláč. Rajčata se do pizzy samozřejmě přidávala až po objevení Ameriky, na které se muselo počkat až do 17. století.

Historie pizzy Margherita je opravdu zajímavá. Dostal jméno po Margitě Savojské, italské královně, a připravil ji pro ni italský šéfkuchař. Příloha, jelikož se bavíme o 19. století, je inspirován italskou trikolórou. To je důvod, proč se rajčata, bazalka a mozzarella staly ikonickými přílohy pizzy Margherita. Je také důležité vědět, že pizza Margherita je specificky neapolská pizza.

Jaké by mělo být těsto?

Je důležité upozornit, že neexistuje pouze jeden druh italského těsta na pizzu. Nejen těstoviny, ale i těsto na pizzu a dokonce i přílohy se v každém regionu dělají jinak. Například okraje neapolské pizzy jsou tlusté, vnitřek pizzy tenký, často není křupavý a okraje změknou od mnoha kynutí. Severoitalská pizza je tenká a křupavá, oblíbená italská pizza mnoha lidí, mnozí věří, že pochází z Neapole. Nedorozumění je způsobeno tím, že původ italské pizzy (pizza Margit Savojské) je z Neapole. Neapol je domovem italské pizzy, ale většina lidí si italskou pizzu spojuje s křupavým těstem severní oblasti. Sicilská pizza je smažená na pánvi a těsto je kynuté a houbovité. Tento typ pizzy také absorbuje olej z pánve, na rozdíl od jiných pizz pečených v peci na dřevo.

Samozřejmě se dnes pizzy pečou v peci na pizzu při vysoké teplotě. Na pravou italskou pizzu možná budete potřebovat i lopatu na pizzu. Pokud vyrábíte profesionální pizzu doma, měli byste ji péct ve formě na pizzu.

 

Italské těsto na pizzu vyžaduje pouze mouku, vodu a sůl, stejně jako kvásek nebo droždí. Do těsta by se podle Gianniho rozhodně měla používat hladká mouka, protože se s ní pracuje mnohem snadněji a efektivněji než s polohrubou moukou, která je u nás nejrozšířenější.Olivový olej se obvykle přidává do neapolského těsta, ale ne všechna těsta na pizzu ze všech regionů jsou vyrobena z oleje. Těsto se musí péct v předehřáté troubě nastavené na maximální teplotu.

Pravé italské přílohy

Jaká je příloha na pravé italské pizze? Rajčata jsou jedním z nejdůležitějších základů na pizzu. Rajčata by se měla připravovat doma, s pasírovačem. Pokud chcete udělat pravou italskou pizzu, nemusíte rajčatovou omáčku posypat příliš mnoha přílohy. Mohou to být houby, rukola, italská šunka nebo třeba italský salám, nebo třeba tuňák. Bazalka, čerstvá bazalka je velmi lahodný na pizzu, který božsky doplňuje chutě. Někdo si pizzu dochucuje trochou mascarpone. Jde o to, aby se poleva originální italské pizzy neskládala z příliš mnoha komponentů. Na pizzu stačí dát 2-4 druhy příloh.

Naladili jsme Vás na domácí italskou pizzu? Pak vypracujte dobré těsto z doporučené mouky s trochou olivového oleje, udělejte božskou rajčatovou polevu a hurá do trouby! Čím více budete cvičit, tím to bude chutnější!


Související produkty