4 jídla z dýně
2024. 11. 15.
Tohle bude lahoda!
Pokud jste dostatečně chytří, můžete dokonce sestavit plnohodnotnou večeři pouze z jídel na bázi dýně. Je to skvělé, že?
V naší kompilaci věnujeme zvýšenou pozornost sběru pokrmů, které jsou nenáročné na přípravu, aby i méně zkušení kuchaři měli možnost při jejich přípravě trochu experimentovat.
A na závěr vám přinášíme opravdovou exotiku z této všestranné suroviny, o které jste pravděpodobně ještě neslyšeli!
Předkrm: Dýňová krémová polévka s opečenými dýňovými semínky
Krémová polévka se dá udělat prakticky z čehokoli, dýně není výjimkou. Okořeněné trochou praženého dýňového semínka si z této zdánlivě obyčejné suroviny vytvoříte opravdový kulinářský zážitek, který vás navíc naladí na zbytek jídla.
Ingredience:
- 80 dkg dýně
- 1 cibule
- 3 dkg soli
- 5 dkg másla
- 4 dkg mouky
- 5 dl mléka
- půl svazku kopru
- 1 lžička octa
- 2 dl smetany
- 1 špetka mletého bílého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 dkg papriky
- 10 dkg dýňových semínek
Příprava:
- Dýni očistíme a nastrouháme! Očištěnou cibuli a opláchnutý kopr nakrájíme nadrobno a spolu s dýní podusíme na másle. Dochuťte solí, octem, bílým pepřem, muškátovým oříškem a paprikou. Zalijeme 5 dl mléka a 5 dl vody.
- Smíchejte smetanu a mouku, dokud nebudou žádné hrudky. Vlijte do polévky a přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny a tyčovým mixérem rozmixujte na pyré.
- Na suché pánvi opražte dýňová semínka! Polévku podávejte s dýňovými semínky a trochou smetany!
Hlavní pokrm: dýňový přívarek
K hlavnímu chodu jsme přinesli opravdovou domácí klasiku z tuzemské gastronomie, jen s trochu napínavějším kořením. Každý zná jeho chuť, každý si myslí, že je dobrý trochu jinak. Pro každého je to nejchutnější, jak si ho pamatuje z dětství. Nebo ne…? Myslíme si, že je to nejlepší způsob!
Ingredience:
- 1 červená cibule
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 60 dkg hoblované dýně
- sůl
- 1 polévková lžíce mouky
- 1 lžička mleté červené papriky
- 1 hrst čerstvého kopru
- 1 malá sklenice zakysané smetany
Na sekanou:
- 50 dkg mletého vepřového masa
- 1 vejce
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Příprava:
- Na 2 lžících rozehřátého oleje zpěníme oloupanou a nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte hoblovanou dýni. Podle chuti osolíme, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme.
- Mezitím si na malé pánvi připravte restovanou papriku: na zbylém oleji za stálého míchání orestujte mouku do zlatova. Sundejte z plotny, přisypte červenou papriku a promíchejte do hladka.
- Když dýně změkne, vmícháme restovanou, nadrobno nasekaný kopr a zakysanou smetanu. Přiveďte k varu a po několika minutách vaření stáhněte z ohně.
- Mleté maso na sekanou důkladně prohněteme, přidáme rozšlehané vejce, nakrájenou a orestovanou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte sůl, pepř a červenou papriku. Prohněteme a v případě potřeby přidáme trochu mouky.
- Ze směsi uhněteme kuličky zhruba o velikosti pingpongových míčků a poté je obalujte v mouce. Nakonec smažíme na rozpáleném oleji do zlatova!
Dezert: Dýňový koláč
Koláč je skutečnou klasikou mezi dezerty. Dýňový koláč je obzvlášť intenzivní zážitek, který hýčká čichové orgány a chuťové buňky. Pokud hledáte dokonalý dýňový dezert, tohle si nenechte ujít!
Ingredience:
- 20 dkg špaldové mouky
- 10 dkg másla
- 2 dkg cukru
- 6 gramů jedlé sody
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 40 dkg pečené dýně
- 8 dkg medu
- 1 lžička mleté skořice
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
- půl lžičky mletého hřebíčku
- půl lžičky mletého zázvoru
Příprava:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Z mouky, jedlé sody, rozpuštěného másla, cukru, 1 vejce a 1 špetky soli uhněteme těsto!
- Těsto rozválejte a vyložte jím dno koláčové formy! Pečeme při 180 stupních 10 minut, poté vyjmeme z trouby. Mezitím můžete také rozmačkat pečenou dýni.
- Smíchejte dýňovou dužinu, vejce, med a koření. Vzniklou náplň nalijeme do středu předpečeného koláčového těsta a rovnoměrně rozetřeme. Vložíme zpět do trouby a bude hotové za dalších 20-25 minut na 180 stupňů. Nejlepší je pokapaný krémem z mascarpone a trochou skořice!
Neobvyklý dýňový recept: Zapečená dýně s rozmarýnem a sýrem
Kombinace rozmarýnu, dýně a sýra Eidam se svou intenzivní vůní může zpočátku působit zvláštně. Její exotická chuť poskytuje další speciální vrstvu k využití dýně, kterou byste jako milovníci dýní rozhodně měli vyzkoušet.
Ingredience:
- 50 dkg dýně
- 2 lžíce rozmarýnu
- 1 lžička soli
- 2 lžičky mletého pepře
- 5 dkg edami
- 5 dl mléka
- 5 dkg parmazánu
- 5 dl smetany
Příprava:
- Oloupejte dýni a odstraňte semínka. Dýni nakrájejte na plátky o tloušťce maximálně 2 cm.
- Plátky položte na plech na pečení. Zeleninu jemně osolte, pak v hmoždíři rozdrťte 2 lžičky růžového pepře a posypte jím i dýni.
- V posledním kroku posypte vršek ozdoby lístky čerstvého rozmarýnu!
- Na dýni nastrouhejte trochu sýra a zalijte mlékem nebo smetanou. Pokud to celé zakryjete hliníkovou fólií a vložíte do trouby, do 30 minut potřebuje miska, na kterou se vám snoubí ústa, jen finální úpravu. Po 30 minutách sejměte alobal a pečte dalších 5 minut. Podává se nejlépe čerstvé a teplé.
V našem internetovém obchodě najdete trouby a další kuchyňské spotřebiče v mnoha velikostech, kategoriích a technologiích. Pokud máte chuť experimentovat, určitě se porozhlédněte kolem nás!
Chcete se dozvědět o zajímavých jídlech? Sdílejte článek se svými přáteli a sledujte nás na Facebooku pro podobně vzrušující obsah!