gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Tipy, jak snížit plýtvání potravinami doma

2025. 04. 14.

Tipy, jak snížit plýtvání potravinami doma

Plýtvání potravinami je dnes jednou z největších ekologických výzev. Zatímco v jedné polovině světa lidé hladoví, značná část potravin nakoupených ve vyspělých zemích končí v koši. Potravinový odpad vznikající v domácnostech zatěžuje nejen naše peněženky, ale má významný dopad i na životní prostředí. Dobrou zprávou je, že zavedením několika jednoduchých návyků můžeme drasticky snížit množství potravinového odpadu produkovaného v našich domovech. Zde je několik praktických tipů, jak bojovat proti plýtvání potravinami!

Vědomé nakupování

První krok ke snížení odpadu začíná v obchodě. Než půjdete nakupovat, udělejte si seznam toho, co opravdu potřebujete. Zkontrolujte obsah vaší lednice a spíže, abyste přesně věděli, co už doma máte. Naplánujte si týdenní menu dopředu a nakupujte jen ty suroviny, které skutečně využijete.

Snažte se vyhnout akcím „dva za cenu jednoho“, pokud si nejste jisti, že zakoupené množství spotřebujete. Nikdy nechoďte nakupovat hladoví, protože je pravděpodobné, že koupíte více jídla, než potřebujete.

Správné skladování

Správné skladování je klíčem k udržení čerstvosti potravin. Zjistěte, které potraviny by měly být skladovány, kde a jak. V chladničce umístěte mléčné výrobky a maso na spodní police a zeleninu a ovoce do příslušné přihrádky. Chleba udržíte déle čerstvý vzduchotěsným uzavřením a bylinky uchováte déle, když je dáte do sklenice s vodou.

Použijte princip „starý první“.

Na doma skvěle funguje i metoda FIFO (First In, First Out), která se používá i v obchodech. Až budete kupovat nové ingredience, dejte ty starší dále do regálů, abyste je použili jako první. Můžete se tak vyhnout tomu, že něco zapomenete a nezkazíte to v zadní řadě. Vakuování a zmrazování je také vynikající způsob, jak uchovat potraviny – vysajte zbytky uvařeného jídla, pečivo nebo maso, kterému vyprší trvanlivost, a poté je zmrazte pro pozdější použití.

Kreativní vaření ze zbytků

Nevyhazujte zbytky! Včerejší večeře může být skvělou ingrediencí pro nový pokrm. Z vařené zeleniny lze připravit polévku, ze zbytků masa chlebíčky nebo saláty a ze sušeného chleba strouhanku nebo strouhanku. Jednou týdně si udělejte „zbytkový den“, kdy zužitkujete potraviny, které vám zbyly v lednici.

Přečtěte si, k čemu jsou dobré nevyužité části zeleniny. Zeleninové slupky a stonky lze použít na výrobu vývaru, citronovou kůru lze použít na výrobu aromatického sirupu a z konců chleba lze připravit domácí krutony na salát.

Kompostování

Pokud se organický odpad objeví, nevyhazujte jej do koše! Kompostování je vynikající způsob, jak vrátit rostlinný a ovocný odpad do koloběhu přírody. Kompostovat lze i v bytě s elektrickým kompostérem, ale dokonce si můžete vytvořit vlastní kompost na balkóně nebo na zahradě.

Rozvíjení povědomí

Veďte si měsíc deník o tom, jaké jídlo vyhazujete a proč. To vám pomůže identifikovat problémové oblasti a změnit své návyky. Často se setkáváme s tím, že některé produkty se pravidelně vyhazují – vyplatí se jich koupit menší množství nebo je z jídelníčku úplně vynechat.

 

Snížení plýtvání potravinami není složité, jen vyžaduje trochu pozornosti. Pokud si nákupy plánujete, skladujete vědomě, kreativně využíváte zbytky a dbáte na to, abyste zbytečně plýtvali, můžete nejen ušetřit, ale také chránit životní prostředí. Začněte ještě dnes a vyzkoušejte, jak jednoduchý a efektivní může být udržitelnější životní styl!


Související produkty