gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

7 jídel na podzim bohatých na vitamíny

2022. 11. 03.

7 jídel na podzim bohatých na vitamíny

Skutečná vitamínová bomba: zelené smoothie

Každý ví, že zelenina obsahuje mnoho vitamínů. Právě z tohoto důvodu by se zelené smoothie dalo nazvat dokonce vitamínovou bombou. Svůj název dostal podle toho, že každá verze obsahuje nějakou listovou zeleninu. A zelené listy jsou plné vitamínů, minerálů a prospěšné vlákniny.

Navíc rozmixováním zeleniny uděláte dobře i svému žaludku. Rozmixovaná vláknina je mnohem snáze stravitelná.

Zelené smoothies obvykle obsahují více než jen zeleninu, ve skutečnosti je v mnoha případech více ovoce než zeleniny. Pokud máte rádi zeleninu, může vašemu smoothie dominovat samozřejmě šťovík, špenát, zelí, ale také avokádo nebo cuketa (o řepě a mangoldu nemluvě).

Pokud dáváte přednost ovoci, je jasné, že do vitamínové bomby přidáte (i) banány nebo lesní plody. Bobule jsou dobrý nápad už jen proto, že mají velmi vysoký obsah antioxidantů.

Nezapomeňte na možnost, že můžete použít i mražené suroviny. Pokud je ovoce nebo zelenina mimo sezónu, stejně dobrá je i mražená verze. Nevzdávejte se hrušek, ananasu nebo manga jen proto, že je zrovna nemůžete sehnat čerstvé! Mohou také ochutit váš mléčný koktejl když je vyndáte z mrazáku.

Exotický salát z řepy

Když už jsme u zeleniny, je třeba vyzdvihnout řepu. Červená řepa je jedním z nejdůležitějších zdrojů vitamínů v chladných podzimních a zimních měsících, velmi účinně posiluje imunitní systém.

Je to také skutečný Jolly Joker, protože nejen kořen lze konzumovat. Jeho jemné výhonky a listy jsou také skvělým doplňkem každého salátu.

Nejlepší je však udělat salát ze samotné řepy. Oloupanou, rozpůlenou červenou řepu stačí rozpůlit a v troubě vyhřáté na 160°C pod alobalem upéct na troše kokosového oleje do změknutí (asi 45 minut), poté přidejte několik pistácií na dalších 10-15 minut. Změklou řepu nakrájíme na malé kostičky.

Dokud nevychladne metličkou smíchejte trochu pomerančové šťávy (nejlépe čerstvě vymačkané) s octem z červeného vína, mletým kmínem a koriandrem, skořicí a česnekem podle chuti. Trochu soli a pepře, trochu olivového oleje a celé to může jít na řepu a pistácie.

Nezbývá než si to užít!

Ořechovo-skořicové batáty

Jak se blíží svátky konce roku, pravidelně se objevuje typické vánoční koření. Typický je zázvor a anýz, ale samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na skořici.

Pokud vás omrzely obvyklé vánoční pokrmy (plněné zelí, pečená kachna, ryby), ale nechcete se vzdát typických vánočních chutí, můžete zabít dvě mouchy jednou ranou s batáty s ořechy a skořicí. Díky vlašským ořechům a skořici vám chuť Vánoc zůstane v ústech a navíc je plná vitamínů. Batáty mají velmi vysoký obsah vitamínu C, B2, B6 a E a jsou dokonce bohaté na minerální látky a dokonce se to dá udělat rychle! Opečte vlašské ořechy na pánvi, poté pár minut podusíme s máslem, kokosovým olejem, kořením, medem, případně trochou likéru. Tuto nebeskou ořechovou směs rozprostřete na nakrájená jablka a sladké brambory. Celé lze vložit do žáruvzdorné misky vymazané kokosovým olejem a poté vložit do předehřáté trouby (180°C). 

Rodina i hosté budou rádi, že jste sváteční menu trochu zpestřili a dokonce jim vitamíny posílí imunitní systém!

Curtido neboli salvadorské zelí

Curtido není nic jiného než mírně kvašené zelí. Patří mezi typické pokrmy Střední Ameriky. Do zelí se obvykle přidává cibule, mrkev, oregano a někde i limetka. Chutí snad nejvíce připomíná salát z kyselého zelí, ale kdo zná latinskoamerickou gastronomii, ví, že jde o něco úplně jiného.

Curtido, nazývané také salvadorské zelí, se na náš seznam dostalo nejen proto, že zelí, které je jeho základem, je bohaté na vitamíny. Obvykle se připravuje s mrkví, cibulí a chilli, které také zlepšují odolnost imunitního systému.

Curtido je tím lepší, čím déle se nechalo zelí kvasit. Před podáváním je zvykem pokapat olejem a octem, ale pokud je dostatečně dlouho fermentováno, lze tento krok i vynechat.

Polévka minestrone

Italská zeleninová polévka, tedy polévka minestrone, se také nazývá vitamínový koktejl. Jeho základem jsou rajčata a celer, ale kromě nich lze zařadit v podstatě jakoukoli zeleninu. Kdo má rád, může v něm uvařit i těstoviny, ale také ho dochutit sýrem.

Pokud máte rádi italské chutě, musíte si tuto polévku udělat jednou během zimních měsíců. Budou vám za to vděčné nejen vaše chuťové buňky, ale také váš imunitní systém!

Pokud nemáte rádi rajčata, nevzdávejte se vitamínové polévky! Každý národ má svou vlastní minestrone. Zdraví prospěje i zelná polévka, citronová polévka nebo jen klasický maďarský vývar.

Mořské ryby

V tmavých podzimních a zimních měsících se k tělu dostává méně slunečního záření, a to vede k nedostatku vitaminu D. Snižuje se tak množství vápníku v kostech a je také vyšší riziko onemocnění dýchacích cest.

Nejlepší způsob, jak doplnit vitamín D, je jíst ryby. Mořské ryby jsou nejbohatším přírodním zdrojem vitaminu D, ale díky omega-3 mastným kyselinám dokážou snížit i kloubní potíže a suchou pokožku.

Vyplatí se je připravit na páře protože tak je zachován jejich vysoký obsah vitamínů.

Losos, makrela nebo tuňák – je jedno, který si dáte na stůl, Vaše tělo vám za to poděkuje.

Houba

Pokud z nějakého důvodu nejíte ryby, nemůžete nedostatek slunečního záření nahradit jen užíváním vitamínu D. Houby obsahují také hodně vitamínu D. Navíc existují vědci, kteří se domnívají, že ještě více vitamínu D vzniká v houbách, které již byly nasbírány vlivem slunečního záření.

To platí pro všechny druhy hub, a protože jejich obsah vitamínů vařením neklesá, můžete si je připravit, jak chcete. S kráječem na houby připravíte houby během několika sekund a dokonce je můžete péct a vařit!