Zajímavosti u příležitosti Světového dne kávy
2022. 09. 28.
Objevování kávy
Podle některých zdrojů se káva jako nápoj zrodila v Jemenu někdy v polovině 15. století. V dalším století se rozšířil prostřednictvím súfijů a obchodníků a poutníků a v prvních desetiletích toho století se pil již v Egyptě a Sýrii. Muslimská tradice tedy definitivně spojuje zrození kávy se súfisty a Jemenem v 15. století. Ačkoli na jejich základě se kávové bobule v regionu již dlouho konzumují jako stimulant. Zmínění náboženští vůdci ji ale začali používat, i když v jiné podobě, než je dnes zvykem. Účelem pití nápoje v té době bylo navíc tajemné spojení s Bohem. Alespoň při souvisejících obřadech nápoj pomáhal zůstat vzhůru.
Mimochodem, podle legendy samotnou rostlinu objevili etiopští pastevci koz, kteří si všimli, že zvířata, která ji jedli, byla mnohem živější. Takto objevené rostliny začaly svou kariéru v Jemenu, a to ve formě nápoje. Díky muslimským obřadům se nápoj rozšířil po celém muslimském světě a nakonec se díky výbojům dostal i do Evropy.
Turecká káva: když nebyly kávovary
Turecká káva je tedy úplně první formou kávy. Tlak páry se v té době nepoužíval. Turecká káva se vaří s cukrem a kořením. Ty jsou spolu s usadeninami stále nefiltrované. Často například obsahuje kardamom, který je typickým kořením orientálního světa a dodává kávě velmi vzrušující chuť. Ingredience uvařte v hrnci s rukojetí, jezva, s vodou.
Obecně platí, že 2/3 hrnce, jezva, je studená voda, do které přidáme 1-2 lžičky mleté kávy a také stejné množství podle chuti, takže cca. 1-2 lžičky cukru. Můžeme přidat i semínka kardamomu, 1-2 semínka. Promíchejte to malou lžičkou a pak to vše vařte na mírném ohni, dokud se to nevyvaří.
Turecká káva může být podávána se skořicí a dalším kořením. Doporučujeme, pokud ochutnáte tuto specialitu, rozhodně byste neměli vynechat ani kardamom, ani skořici.
Zrození kávovaru
Kávová kultura pomalu, ale jistě pronikla i do Evropy. Díky tomu prošel změnami nejen samotný nápoj, ale i stroje, které jej vyrábějí. Řešení připomínající džbán, připomínající dnešní kávovar, se zrodilo na počátku 19. století, tato nádoba sloužila k vaření kávy. Na technickou změnu, díky které byla chuť a textura kávy mnohem, mnohem lepší, jsme si museli počkat dalších sto let. A to byl tlak par. Díky tlaku bude káva dostatečně hustá a mastná, napěněná.
Božské horké nápoje si v dnešní době dokážeme vyrobit i s domácími kávovary. Svou hierarchii mají samozřejmě i kávovary. Vrcholem toho jsou kávovary s pákou, v takovém případě můžete hotový nápoj ovládat pákou samotnou. To však vyžaduje i odbornost. Ruční příprava je také zodpovědná.
Jednopákové kávovary nemají funkci mletí, proto musíme profi mlýnek na kávu dokoupit zvlášť. Ruční příprava vám dává možnost experimentovat s množstvím, chutí a hustotou kávy, ručně připravit dokonalé espresso nebo macchiato nebo dokonce cappuccino.
Stručně jsme popsali cestu, kterou musela káva urazit, aby na terase příjemné kavárny vypila dnešní krémová, hutně ochucená ristretta nebo jemně pářící se lungo. Stačí kliknout a můžete si objednat zcela nový, moderní kávovar!
Prameny: Pál Fodor: Kulturní historie kávy, Rubicon, 1993 1.-2.
Související produkty
TRE SPADE MC 13R Ruční mlýnek na kávu
1906 CZK(1575 CZK + DPH)
TRE SPADE MC 13A Ruční mlýnek na kávu
1906 CZK(1575 CZK + DPH)
TRE SPADE MC 13RED Ruční mlýnek na kávu
1906 CZK(1575 CZK + DPH)
TRE SPADE MC 11C ruční mlýnek na kávu
2057 CZK(1700 CZK + DPH)
TRE SPADE MC 11A ruční mlýnek na kávu
2118 CZK(1750 CZK + DPH)
TRE SPADE MC 140V Mlýnek na kávu
5173 CZK(4275 CZK + DPH)
2024.12.11.
TRE SPADE MC 140R Mlýnek na kávu
5173 CZK(4275 CZK + DPH)
MAXIMA Elegance 500 mlýnek na kávu
5233 CZK(4325 CZK + DPH)