5 receptů založených na blanšírování
2023. 01. 12.
Co je blanšírování?
Blanšírování je kuchyňský postup, který profesionální kuchaři používají pravidelně, protože v mnoha případech je tento několikaminutový proces tajemstvím zachování bohaté vůně a křupavé zeleniny.
Blanšírování je proces, kdy se surovina vloží do vroucí vody, nechá se 2-3 minuty a poté se vloží do ledové vody, aby se ochladila. Jídlo si tak zachová křupavost a živou barvu, přesto nezůstane zcela syrové. Před konzervací se také vyplatí blanšírovat, protože v zelenině a ovoci zůstává více živin.
Mimochodem, více o blanšírování si můžete přečíst v našem předchozím článku. V případě mnoha potravin nás ani nenapadne, o kolik zdravější a chutnější může být tato metoda s blanšírováním; proto jsme přinesli pár receptů, kde se blanšírování hodí, takže je dobré tento trik použít na taková jídla!
Specifické recepty, které vyžadují blanšírování
Salát z čerstvého špenátu s blanšírovaným špenátem
Špenátový salát je nejen zdravé, ale i chuťově vzrušující jídlo, zvláště pokud necháte list špenátu skutečně zářit v jeho zářivě zelené barvě. Koneckonců, barvy dávají salátu jeho duši! Proto doporučujeme špenát před přípravou salátu blanšírovat. Špenátovým listům v horké vodní lázni stačí v zásadě 2 minuty, ale poté může ledová voda přijít hned. A co se hodí k blanšírovanému špenátu? Myslíme si, že je to na tenké plátky nakrájená karamelizovaná cibule a vařená vejce. Zálivkou by měl být olivový olej a trocha citronové šťávy.
Caesar salát můžete přehodnotit s blanšírovaným špenátem, protože stejný jednoduchý recept může fungovat také, když salát přidáte s nakrájenými kuřecími prsíčky, možná slaninou, Caesar omáčkou a opečenými kostkami chleba. K tomu lze přidat i trochu parmazánu.
Rizoto se zeleným hráškem
Při přípravě rizota blanšírujte zelený hrášek. I této zelenině stačí 2 minuty v horké vodě.
Udělejte samotné rizoto se spoustou másla! Nejprve ji rozpustíme a orestujeme na ní červenou cibuli. Poté přidejte rýži na rizoto. Za stálého míchání ředíme vývarem, bílým vínem a můžeme přidat i máslo. Po koření pomalu přichází na řadu blanšírovaný zelený hrášek, který by se měl společně s rizotem povařit jen krátce.
Zeleninové lasagne
Existuje mnoho druhů lasagní. Klasika se vyrábí střídáním dvou různých vrstev. Mezi pláty těstovin se střídá vrstva s rajčatovou omáčkou a bílá s bešamelovou omáčkou. V případě zeleninových lasagní se jemná blanšírovaná zelenina přidává do bešamelové vrstvy. Můžete přidat cuketu, lilek a houby po přecezení do bešamelové vrstvy.
Pokud si chcete těsto na lasagne vyrobit doma, můžete pláty natáhnout a nakrájet na požadovanou velikost ručním výrobníkem na těstoviny, ale existují i elektrické výrobníky těstovin.
Zeleninový těstovinový salát
Toto je extrémně zdravá verze těstovinového salátu: připravte těstoviny z cizrny a jako dresink použijte pikantní olivový olej a citronovou šťávu. Pokud toto lahodné jídlo doplníte blanšírovanou zeleninou, bude váš zdravý těstovinový salát chutnat božsky. V salátu můžete blanšírovat i hrášek, houby, květák a brokolici. Vzhledem k tomu, že k chuti zálivky z olivového oleje se hodí mnoho věcí, můžete se sami rozhodnout, jakou příchuť si vlastně dáte dohromady. Salát můžete doplnit například semínky, dýňovými semínky, sezamovými semínky nebo třeba vlašskými ořechy. Na těstoviny můžete udělat i blanšírovanou brokolici nakrájenou na růžičky, velmi dobře se k tomu hodí tvrdé sýry s charakteristickou chutí a vlašské ořechy. Bez ohledu na to, jakou zeleninu si vyberete, můžete si být jisti, že do konečné chuti těstovinového salátu můžete směle přidat parmazán.
Blanšírovat můžete i do zeleninové polévky
Připravte si lahodnou zeleninovou polévku ze surovin bohatých na chuť. Před přidáním do polévky zeleninu jednoduše blanšírujte. Do této speciální polévky můžete přidat brokolici, kedlubny, celer, ale třeba i cuketu. Po přidání trošky na másle osmažené cibule a česneku, vývaru, můžeme přidat na kostičky nakrájené brambory a nakonec blanšírované pochoutky. Pozor, tuto polévku nevařte příliš dlouho.
Tip: pokud zeleninu krájíte na malé kousky, měli byste ji blanšírovat pouze 1,5–2 minuty. Vyberte si profesionální kráječ, ať přípravu dokončíte snadněji a rychleji.
Kdy se může blanšírování hodit?
Jak tedy vidíte, blanšírování vám při práci se zeleninou může pomoci téměř vždy, ale jsou i další případy, kdy se vám tyto znalosti mohou hodit!
Při loupání
Věděli jste, že i profesionální kuchaři blanšírují, aby si usnadnili loupání? Například v případě rajčat to může být geniální řešení, protože zachová původní chuť zeleniny, takže jí neublížíte, ale usnadní vám práci, když se slupka z rajčete snáze stáhne, když uděláte například rajčatovou omáčku.
Před zmrazením
Vyplatí se také blanšírovat před vakuováním a/nebo zmrazením, protože, jak již bylo zmíněno, blanšírováním docílíme toho, že si zelenina uchová svůj nutriční obsah, protože se touto metodou eliminuje působení některých enzymů degradujících potraviny. A to může být efektivní z dlouhodobého hlediska, tedy i při zmrazení.
Mimochodem, pokud odložíte spoustu potravin a pokusíte se s ingrediencemi šikovně hospodařit, možná budete chtít místo pouhého zmrazení zkusit vakuování. Touto metodou lze potraviny uchovat mnohem déle v původním stavu a navíc je zachována křupavost a nutriční obsah předblanšírované zeleniny. Pro tento proces u nás najdete menší, neprůmyslové vakuové balicí stroje, jako je tento super vakuový balicí stroj.
Doufáme, že jsme vás naladili na zeleninu a samozřejmě její přípravu a také blanšírování, které se jindy může hodit!