JOKER768 📍 SLOT PULSA TERBARU DEPOSIT TANPA POTONGAN RESMI TERBAIK DAN TERPERCAYA
Joker768 | Link Slot Gacor Maxwin Terbaru Hari Ini Gampang Menang 2024
Joker768 : Situs Slot Deposit Pulsa 5000 Via Telkomsel Resmi Terbaru Tanpa Potongan
Slot Gacor Maxwin Scatter Hitam
Joker768 | DAFTAR REKOMENDASI LINK GACOR HARI INI SITUS SLOT ONLINE GACOR TERPERCAYA GAMPANG MAXWIN HARI INI
Joker768 : SITUS SLOT GACOR TERBARU DARI SERVER THAILAND MUDAH JACKPOT MAXWIN HARI INI
JOKER768 - LINK SITUS SLOT GACOR HARI INI MAXWIN GAMPANG MENANG JACKPOT TERBARU 2024
JOKER768 - SITUS SLOT SERVER LUAR
Co je blanšírování a jak na to?

gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Blog

Co je blanšírování a jak na to?

2022. 04. 12.

Co je blanšírování a jak na to?

Blanšírování je stejně jako jiné kuchyňské procesy čím dál častější, ale stále je to pro mnohé děsivý pojem. Toto řešení se však vyplatí použít mnohokrát, například pokud chcete božskou, křupavou zeleninu.

Jaké jsou výhody blanšírování?

Za prvé, největší výhodou blanšírování je, že můžeme předejít hnědnutí a nepříjemným vedlejším pachutím spojeným se stárnutím a kvašením zeleniny, například před zmrazením. Protože během blanšírování deaktivujete enzymy, které jsou zodpovědné za fermentaci. Díky blanšírování zůstává barva tepelně upravené zeleniny zářivá, křupe a chuť je intenzivní.

Blanšírování jako kuchyňský proces

Jak vypadá blanšírování? Je to vlastně velmi jednoduché. Zeleninu, ovoce nebo semínka, které chcete blanšírovat, vhoďte do vroucí vody. Typickou zeleninou je brokolice nebo růžičková kapusta.
Při blanšírování se při měření vody také vyplatí dbát na to, aby velké množství zeleniny neschladilo teplotu vody, jelikož surovina k blanšírování se musí vložit do vroucí vody, protože podstatou blanšírování je krátké, ale intenzivní tepelné zpracování, po kterém následuje náhlé ochlazení.
Listovou zeleninu a další menší zeleninu, jako je hrášek, nechte dvě minuty v horké vodě. Zeleninu nakrájenou na větší kousky, brokolici, květák a růžičkovou kapustu povaříme 3 minuty.
Poté zeleninu vyndejte z vody a vložte do ledové vody. Změřte množství ledu pro zeleninu, protože pokud se voda náhle ohřeje a led roztaje, šokující úpravou za studena ničeho nedosáhnete.

 

Kdy byste měli blanšírovat?

Blanšírování je tedy tak jednoduchá technika. Protože podstatou operace je zastavit šíření enzymů způsobujících rozklad, blanšírování zachovává intenzivní aroma zeleniny a ovoce, a samozřejmě i živiny, které obsahuje, takže situací, kdy se vyplatí tyto nepříliš složité znalosti využít, je nemálo.

Před vakuováním a zmrazením

Pokud chcete zeleninu, maso, nebo i hotové potraviny skladovat delší dobu, měli byste použít vakuovou metodu. Pokud chcete začít skladovat a zmrazovat potraviny touto moderní technikou, podívejte se na naši nabídku. Existují jednodušší vakuové balicí stroje, a jsou vážnější kouskykteré například umí i vakuově zavařovat sklenice.

Zeleninu jako je brokolice, květák a další se určitě vyplatí před vakuováním blanšírovat, protože při jejich kvašení vznikají plyny, ale blanšírovat můžete i jinou zeleninu, aby si zachovala svůj nutriční obsah. 

Na loupání

Loupání rajčat je docela obtížný úkol a existuje několik druhů zeleniny, které je docela náročné loupat. V takových případech může být blanšírování velmi dobrý nápad, protože horká voda usnadňuje oddělení slupky zeleniny od dužiny. Blanšírují se také olejnatá semena, jako jsou mandle, které jsou v cukrářském průmyslu tak oblíbené. Pokud mandle očištěné od skořápky vložíte na minutu do horké vody, poté je po již zmíněné ledové vodě důkladně osušte, pak se vnitřní hnědá skořápková vrstva snadno oddělí od semínek. 

Při přípravě čerstvých, křupavých zeleninových příloh a salátů

Nejčastěji se však k tomuto kuchyňskému postupu obracíme, když chceme připravit božskou, křupavou, aromatickou zeleninu. Třeba jako přílohu k dobrému steaku, nebo třeba chceme božský salát, nebo chutný brokolicový salát s řeckým jogurtem, rozinkami a mandlemi. Božský je ale i bulgurový salát z červené řepy se sýrem feta. Blanšírujte červenou řepu nakrájenou na kostičky 3 minuty k dokonalosti, a na závěr celý salát posypeme opraženými slunečnicovými semínky.

Pokud chcete vařit mnohem více vzrušujících jídel a používat k tomu ty nejprofesionálnější nástroje, podívejte se k nám!

Naše podobné články k tématu: