gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

3+1 způsoby využití brambor

2024. 10. 04.

3+1 způsoby využití brambor

Jak se stala jednou z nejoblíbenějších ingrediencí na světě?

Historie brambor začala před více než 7 000 lety v horách Peru. Pro Inky to bylo nejen výživné jídlo, ale bylo uctíváno téměř jako posvátná rostlina.

Když se poprvé objevil v Evropě, nebyl to nedílný úspěch – byl považován za podivný a na některých místech dokonce nebezpečný. (Napomohlo tomu, že zpočátku nejedli její kořenovou hlízu, ale její jinak jedovaté nadzemní části.) Později, jak se používal ve stále více zemích, se rychle ukázal jako skutečný kulinářský poklad.

 

Tajemství úspěchu

Genialita brambor spočívá v jejich jednoduchosti. Ať už jde o neformální oběd nebo o lahůdky michelinské restaurace, brambory jsou všude.

Navíc na malé ploše lze vyrobit velké množství. Je velmi odolný, dobře se přizpůsobuje rozdílům teplot a nadmořské výšce.

Dnes by si bez něj naše kuchyně byla nepředstavitelná – jen si vzpomeňte, kolik našich klasických jídel je hlavní surovinou. Není náhodou, že je po všech těch letech stále tak populární – brambory se během staletí staly skutečným celosvětovým favoritem.

 

Klasika: 3+1 způsoby využití brambor

1) Bramborová kaše, jakou jste ještě neochutnali

Tajemství spočívá ve struktuře: není nic lepšího než krémová, hedvábná bramborová kaše!

Pro začátek vyhoďte staré šťouchadlo na brambory a použijte tyčový mixér! Při této metodě bude pyré mnohem lehčí a vzdušnější. Přidejte trochu másla a přidejte také parmazán! Textura tak bude ještě krémovější a obohatíte i chuť.

A pokud chcete zážitek ještě umocnit, přidejte čerstvé bylinky, jako je petrželka nebo pažitka. Bramborová kaše tak bude nejen vynikající, ale i efektní na talíři.

 

2) Perfektní domácí hranolky

Kdo by nechtěl křupavé, zlatohnědé hranolky? Brambory nejprve pár minut povařte, nepotřebují na oleji moc času. Nyní přichází zvrat: musíte to péct dvakrát. Pozor na teplotu oleje! Snadno to zkontrolujete jádrovým teploměrem. Při prvním pečení pracujte při nižší teplotě (170 °C), aby byl vnitřek brambor měkký, poté teplotu zvyšte (185 °C), abyste při druhém pečení dosáhli skutečného, ​​křupavého a dozlatova hnědého zevnějšku.

Tip: Před pečením povrch brambor dobře osušte. Papírová utěrka nebo čistá kuchyňská utěrka se k tomuto účelu skvěle hodí!

Pokud to chcete dělat jako profíci, pořiďte si profesionální nástroje, jako je kráječ na hranolky nebo fritéza. Připravit s nimi dokonalé hranolky je tak snadné!

 

3) Vaše oblíbené jídlo, trochu jinak: francouzké brambory

Zkuste to s různými sýry, jako je uzený sýr nebo čedar, které pokrmu dodají bohatost a charakter!

A když už jsme u toho, proč nepřihodit pár plátků křupavé slaniny? Tato malá příchuť navíc zaručeně okoření toto jídlo!

 

+1) Brambory do chleba?

Představte si vůni čerstvě upečeného domácího chleba... Bramborový chléb posouvá tradiční pečení chleba na novou úroveň. Přidané brambory dodají těstu extra vlhkost a vláčnost, takže chléb vydrží dlouho čerstvý a navíc bude chuťově bohatší.

Tip: Teplý chlebíček z bramborového chleba je nepřekonatelný! Udělejte si jednoduchý sendvič a pak může jít na kontaktní gril!

 

Nebojte se experimentovat v kuchyni! Vidíte, že i z tak jednoduché a každodenní suroviny se dají připravit pokrmy mistrů světa!

A pokud potřebujete to nejlepší kuchyňské nářadí, vyhledejte v internetovém obchodě Gammo!


Související produkty