4 nápady, jak zachránit zbytek
2024. 11. 22.
1. Použití pekařských výrobků
Nejlepší odpovědí na používání prošlého pečiva: šudlíky s mákem
Jedním z nejtypičtějších zbytků, které můžete v domácnosti najít, je několik dní staré, lehce prošlé, suché pečivo. Nejen, že se dají použít jako surovina pro makové šudlíky, ale jsou obzvláště dobré, pokud jsou vyrobeny z pár dnů starého pečiva. Toto je také ideální recept, protože je poměrně snadný na přípravu, a když je vyroben speciálně ze suchého pečiva, získáme tu nejautentičtější, známou chuť z kuchyně našich prarodičů.
Existuje však další alternativa pro použití prošlého pečiva:
- nakrájené na kostičky a smažené, můžete udělat vynikající polévkový základ
- strouhanka je také opravdu skvělé využití
- a nezapomeňme na topinky: zpočátku by vás ani nenapadlo, jak rozmanitá je příprava od exotických polev po koření
2. Použití vařené rýže
S dokonalým předpovídáním množství potřebných příloh budou mít potíže i ty nejzkušenější kuchyňské víly. Je třeba vzít v úvahu mnoho proměnných, od apetitu členů rodiny přes jejich chutě až po kompatibilitu s hlavním chodem. Není divu, že se to každému stane, když občas po uvaření zbude pár příloh. Ani tohle není k zahození a i jedna z nejklasičtějších příloh, vařená rýže, se dá následně využít na mnoho způsobů.
Z malé porce vařené rýže, která je jednou z nejlépe nutričně hodnotných zbytků jídla, můžete připravit skvělou vajcovou rýži. Obohatit ji můžete čerstvě nakrájenou jarní cibulkou nebo opečenou slaninou.
Zbylou rýži můžete použít na plněné papriky, rizoto nebo ji smíchat s dušením na rýžové maso. A v případě, že zbyde větší množství, je nejsnazší udělat z něj zapékací misku.
3. Použití zeleniny
Pokud ve své domácnosti narazíte na lehce vrásčitou, trochu starší zeleninu, také se nevyplatí ji vyhodit! Pokud ji nikdo nemá rád syrovou, tak ji nakrájejte na malé kousky, můžete ji použít do ragú, polévky nebo dušeného masa.
Jakékoliv jídlo se vám zavděčí, pokud jeho chuť kromě koření obohatíme o zeleninu. Z většího množství rajčatovo-paprikového dua můžete dokonce připravit lečo.
4. Použití smaženého masa
Existuje jen velmi málo jídel nostalgičtějších a chutnějších než smažené maso! Druhý den nebo třetí den je ještě skvěle poživatelný a není vůbec radno ho vyhazovat, ale už není tak chutný. Zbylému smaženému masu můžete vdechnout nový život pomocí několika receptů. Smažený masový sendvič je samozřejmou a jednoduchou variantou, která se hodí nejen k večeři, ale i k obědu.
Můžete ji obměnit, pokud ji nedáte do housky nebo mezi dva krajíce chleba, ale nakrájíte na nudličky a použijete na tortillovou rolku. Protože se nedá říci, že by tortilla byla klasickým produktem tuzemské gastronomie, přepracovanou specialitu ocení každý v rodině. Vždy je dobré mít sáček nebo dva tortilla chipsy ve spíži. Tortillu tence potřete majonézou, poklaďte trochou salátu, nastrouhaným sýrem, poté zbylými osmaženými kuřecími prsíčky, srolujte, trochu opečte na suché pánvi a oživený smažený masový zázrak zabalený v tortille je hotový.
Rádi byste se dozvěděli o zajímavých pokrmech nebo jste zvědaví na další tipy do kuchyně? Sdílejte článek se svými přáteli a sledujte nás na Facebooku pro podobně vzrušující obsah!