5 překvapivých způsobů, jak využít brambory
2023. 09. 04.
Jedinečné alternativy použití brambor
Všichni máme známého, který konzumuje brambory alternativním způsobem. Někteří lidé si to namáčejí do svého jahodového koktejlu. A jsou tací, kteří vezmou smaženici do rukou a vydlabávají bramborovou kaši, aby nemuseli používat talíř. No, tyhle patří mezi ty skromnější verze. Existují ještě překvapivější způsoby využití brambor.
1. Brambory ve stravě
Brambory jsou v povědomí mnoha z nás zakázanou potravinou během diety, jelikož obsahují hodně sacharidů a škrobů. Zároveň stále více kulturistů tvrdí, že je to mylná informace, protože pokud brambory připravíte správně - tedy nesmažíte je na velkém oleji, ale uvaříte, spaříte nebo třeba opečete na horkém vzduchu trouba bez oleje - pak mohou být mnohem lepším partnerem při hubnutí, jako je rýže.
To je dobrá zpráva! Nejsme do konce života odsouzeni k nudnému menu kuřecí prsa + rýže, pokud držíme dietu.
Podívejme se, co to znamená na úrovni mikroživin: 100 gramů brambor má o polovinu méně kalorií než stejné množství rýže. Brambory obsahují více vitamínu C, více vlákniny a jsou také bohatší na hořčík, draslík a sodík než rýže.
Brambory mají navíc i vyšší index sytosti, což znamená, že nás více zasytí, budeme mít později hlad a tím zavedl poslední pravý hák, se kterým zvítězil nad rýží.
2. Bramborové okurky
Pokud náhodou děláte nakládané okurky a ocitnete se doma bez bílého pečiva nebo housky, nepropadejte panice, když ve spíži najdete 1-2 brambory. (Pokud to nenajdeme, můžeme panikařit, ale v žádném případě do té doby!)
Nejprve zakroužkujte jednu z brambor a položte ji na dno sklenice. Můžete přidat okurky a obvyklé koření. Nakonec to celé zakryjte kolečky druhé brambory.
Kromě toho, že konečný výsledek je stejný jako u verze s chlebem, i šťáva zůstává čistší. A co víc, pokud náš člen rodiny nebo host citlivý na lepek při nabídnutí odmítne, můžeme ho odradit slovy: „Toto je bez lepku“, protože v něm není žádný chléb.
3. Bramborový dezert
Všichni známe staré dobré švestkové knedlíky, které nám dělaly naše babičky.
Každá země má svůj bramborový dezert. Japonci například do vařených a rozmačkaných brambor přidávají cukr a rýžovou mouku, pak z této hmoty vytvořené knedlíky plní sýrem a plácají na pánev. Stojí za to vyzkoušet, může se snadno stát oblíbeným dezertem celé rodiny!
4. Bramborová pálenka
Nebyli bychom Češi, kdybychom nezkusili udělat kořalku i z brambor!
Přestože je příprava bramborové pálenky dost nešikovná a vlastně se jí pálinka ani oficiálně říkat nedá, jelikož se jedná o rostlinný destilát, to mistry domácí pálenky jen stěží brzdí. Pokud jste to ještě nezkusili, možná to stojí za to vyzkoušet!
5. Čisticí prostředek vyrobený z brambor
Bramborové slupky nevyhazujeme ani omylem, protože mokrými bramborovými slupkami snadno vydrhneme kotlík na pálenku, troubu, pánev nebo i dřez, a to bez potřeby škodlivých chemikálií.
A co víc, k odstranění rzi se dají použít i slupky od brambor! Neexistuje přirozenější způsob čištění!
Brambory jsou mnohem víc než jen příloha. Nemělo by se zavírat do temných sklepů a pytlů, klidně ho použijte na cokoliv! Pro další zajímavý obsah navštivte naši facebookovou stránku a nezapomeňte: v našem internetovém obchodě najdete vše, co byste při zpracování brambor mohli potřebovat!