gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Brunch, staronový trend

2023. 03. 28.

Brunch, staronový trend

Co je to brunch?

Brunch je zkratka anglických slov snídaně a oběd. Konzumuje se mezi 11. a 13. hodinou. Tato forma stravování je jakýmsi hybridem, neboť jde o spojení pozdní snídaně a časného oběda. Obvykle je to nedělní móda, protože to je jediný čas, kdy máme čas strávit polovinu dopoledne jídlem. Mimochodem, brunch je také společenská událost. Může to být skvělá příležitost pro polooficiální setkání nebo rodinnou událost.

Původ brunch

Přestože si brunch tak nějak spojujeme s moderní Amerikou, brunch vznikl v Evropě od spisovatele Guye Beringera, který se inspiroval kocovinou. Na jednu stranu si po sobotní večerní párty pravidelně přál pozdní snídani. Na druhou stranu na lehká jídla, po kterých se můžete postupně přesunout k „obědu“. Jedná se o pozdní ranní, dlouhotrvající, lehké jídlo.

Co v tuto dobu jíme?

Podstatou brunche je bohatá, velkolepě podávaná snídaně, která se často podává formou bufetu. U brunche je velmi důležité velkolepé, elegantní servírování, bílé ubrusy a krásný porcelán. Na brunch proto nechodíme v pyžamu nebo mikině. Vhodné oblečení pro muže je vyžehlená košile a pro ženy elegantnější ranní šaty, řekněme lehké košilové šaty a šperky. 

Do takového jídla lze zařadit ovoce, pečivo a džemy, saláty, ale třeba i omelety a další sytější teplá jídla. Maso a polévka se vlastně mohou objevit i na brunchi, protože mluvíme o polovičním obědě. Právě z tohoto důvodu je vhodné podávat i alkoholické nápoje. Typickým brunch drinkem je koktejl Mimosa s perlivým pomerančovým džusem nebo Bloody Mary. 

Pokud chcete sestavit pořádný brunch, nemůžete zapomenout na ovocné nebo zeleninové koktejly. Za tímto účelem jsme vymysleli skvělý recept, vytvořený s Ankarsrum kuchynským robotem.

Přinesli jsme i pár nápadů na recepty

Eggs Benedikt je jedním z nejznámějších brunch jídel. Jeho zrod byl také inspirován kocovinou. Lemuel Benedict si ve své oblíbené restauraci objednal toasty na másle se sázenými vejci, smaženou slaninou a holandskou omáčkou. 

Smetanový sýr, bagel s uzeným lososem, posypaný červenou cibulí a koprem je také dostatečně sytý pokrm, aby byl jedním ze zajímavějších jídel brunche.

Avokádový toast je v zámoří velmi oblíbený, ale dá se podávat i doma během brunche. Krémové, zralé avokádo rozetřeme na toast a přidáme sázené vejce. Avokádo se také vyplatí vymačkat citronovou šťávou, ale můžete přidat i červenou cibuli. Někdy se tato specialita dochucuje trochou sýra.

Velký úspěch můžeme mít také se shaksukou. Toto izraelské jedno jídlo je speciální a pikantní a snadno se připravuje. Salát s rajčatovou omáčkou, chilli, orientálním kořením a sázeným vejcem. Skvěle se hodí k brunchi, protože jde o lehké jídlo, které může být někde mezi snídaní a obědem.

Quiche může být také perfektním pokrmem pro opravdu skvělý brunch. Může být slaná i sladká, ve speciálních příchutích. Můžete ho naplnit jakoukoli zeleninou nebo masem a ten sladký může působit jako typický koláč, protože během brunche je vhodné nabízet sladké pečivo.

Pokud pořádáte brunch, zvláště pokud podáváte velké množství jídla, pak se vám bude hodit taková ohřívací nádoba.

A pokud pořádáte velký brunch a nechce se vám mýt nádobí, určitě si vystačíte s těmito rozložitelnými servírovacími miskami

Pokud tedy pořádáte brunch a chcete něco speciálního, klidně popusťte uzdu své fantazii a překračujte obvyklá snídaňová menu. A pokud potřebujete nějaký druh kuchyňského náčiní k přípravě lahodných pokrmů, podívejte se na náš výběr!