Čaj o páté: vše vám ukážeme
2023. 02. 20.
Užijte si čaj o páté
Anglický čaj o páté je nejen zajímavou tradicí, ale také napínavým programem. Pokud pořádáte setkání, může být velmi dobrým nápadem uspořádat ho ve formě čaje o páté. Je to zábavný a kreativní program napodobit tento zvyk se všemi jeho malými okamžiky, abychom se na odpoledne vžili do kůže britských dam a lordů.
Jaký je původ anglické čajové party? Údajně předchozí král Karel II. Károlyho žena vytvořila tento zvyk v 17. století, protože se jí zdála doba mezi dvěma jídly příliš dlouhá, a tak považovala za nutné zavést tento druh občerstvení. Jaká byla královnina skutečná motivace, nevíme, ale jisté je, že čajový dýchánek byl skvělou příležitostí k vytvoření neformálnější formy setkávání ve světě přeregulovaných forem společenského kontaktu, než jsou večerníčky.
Dnešní den však může být zajímavým tématem pro milé posezení. Nezbytnosti: Okurkový sendvič, čaj s mlékem a porcelánové nádobí.
Co a jak podávat při čaji o páté?
Anglický čaj je tedy celé jídlo a na všechno samozřejmě existují pravidla. Například co a jak podáváme. Lahůdky je nutné podávat na třípatrovém tácu, na jehož pořadí nezáleží. My vám to ukážeme.
Čaj
Čaj se obvykle vyrábí z výběru černého čaje. Čaj Earl Grey byl pojmenován po stejnojmenném premiérovi, křestním jménem Charles, který rád ochucoval čajovou směs citrusy a kardamomem. Podle legendy je jediným důvodem, proč Britové dávají mléko do čaje, aby zchladili horký nápoj a ušetřili jemné, snadno praskající porcelánové šálky. Každopádně víme, že do čaje je vhodné dát buď mléko, nebo cukr, alespoň pokud jsme v Anglii. Nápoj by se neměl dlouho míchat, čajová lžička by měla být co nejdříve odstraněna ze šálku.
Důležité je také to, jak dlouho čaj louhujeme! Při přípravě dokonalého čaje by teplota vody měla být mezi 96-98 stupni a čaj by měl být louhován po dobu 3-5 minut, aby byl správný. Abyste si vždy mohli uvařit dokonalý anglický čaj, může vám být velkým pomocníkem náš čajník SAGE.
Scone
Vrchní plát již zmíněného třípatrového tácu jde na scone, anglický koláč, jehož těsto je podobné našim koláčkům, jen sladké a jí se s marmeládou. Pokud to chcete udělat, toto video vám pomůže! K výrobě koláčků určitě doporučujeme náš oblíbený profesionální kuchyňský robot, se kterým se dá kromě těsta na sušenky vyrobit spousta věcí.
Chlebíčky
Nejznámější chlebíček II. Elizabethina oblíbená je jednoduchý britský okurkový sendvič. Jaké je tajemství? Přesnost. Recept se musí dokonale dodržovat. Nejprve se nakrájí kůrka tradičního bílého kváskového chleba. Poté krajíce potřeme máslem, až po okraj krajíce, neboť mají za úkol chránit krajíce chleba před vlhkostí. Poté se na sendvič v několika vrstvách pokládají tence nakrájené syrové trsové okurky. K tomu se může hodit i takový kráječ, protože tloušťku plátků okurky je třeba brát vážně. Poté k okurce přidejte trochu soli a citronové šťávy. Poté přes chlebíček obrátíme druhý chléb namazaný máslem. Nakonec složené plátky nakrájíme šikmo tak, aby se na stůl položila trojúhelníková mini přesnídávka.
Sušenky
Obvykle se jedná o křehké pečivo, mini anglické máslové čajové pečivo. Jejich chuť je božská a v Maďarsku jsou také velmi rozšířené. Na ty snadno najdete božské recepty. S již zmíněným robotem si rádi vyrobíte i klasický čajový dort, zvláště pokud si pořídíte i tyto vykrajovátka na cukroví!
Dopřejte si dobrý čaj!