Co bylo na stole na starodávných hostinách?
2024. 04. 05.
Starodávné hostiny
Starověké hostiny nebyly jen o jídle. Tato shromáždění byla důležitou součástí budování komunity a často měla dokonce náboženský význam. Svátky poskytovaly lidem příležitost společně oslavovat bohy a velké životní události a sdílet důležité zprávy a myšlenky.
Chutě starověkého světa
Gastronomické speciality starověkého světa umožňují nahlédnout do stravovacích návyků a kulturních hodnot tehdejších lidí. Pokud chcete zjistit, co bylo pro tyto hody typické, čtěte dál! Jedeme na výjimečný výlet do starověkých civilizací!
První zastávka: Egypt
První zastávkou naší cesty je starověký Egypt.
Chcete-li ve své kuchyni oživit zvláštní atmosféru dávných hostin, musíte udělat následující:
- Spusťte seznam skladeb smyčcového orchestru!
- Naservírujte na stůl ovoce, jako jsou fíky a datle, a jako nápoj zvolte pivo nebo víno!
- Nezapomínejte ani na obiloviny, které jsou nezbytnou součástí staroegyptské gastronomie.
Pokud máte plátěné šaty, oblečte si je během rodinné „hody“ a jako doplněk zvolte zlaté šperky! Během svátků Egypťané věnovali zvláštní pozornost jejich vzhledu. Muži i ženy nosili oděv z jemného lnu, často v kombinaci se zlacenými šperky a zdobenými doplňky.
Druhá zastávka: Řecko
Přijíždíme na druhou zastávku naší cesty: starověké Řecko.
Starořecká gastronomie je součástí fascinujícího a bohatého kulturního dědictví, které hluboce ovlivnilo západní stravovací návyky a základy středomořské stravy. Pokud si chcete vytvořit tento pocit života ve svém domově za teplého, slunečného jarního dne, ukážeme vám, co potřebujete!
- Pro staré Řeky byl základem stravy olivový olej, čerstvá zelenina, ryby a mořské plody a víno.
- Víno se většinou míchalo s vodou, bez které bylo barbarské tento nápoj konzumovat.
Stačí si tedy obléknout splývavé šaty s barevnými šperky, připravit střik a pak podávat čerstvé ovoce a saláty (stylově na talíři s palmovými listy)! Vtipy a dobrá atmosféra na takové hostině nesmí chybět, tak doufáme, že se budou dobře bavit i hosté!
Konečná destinace: Řím
Výlet by nebyl úplný, kdybychom se nedotkli Říma.
Bohatství a moc římské říše se odráželo i na hostinách, kde dominoval luxus a hojnost. To znamená, že pokud si chcete tuto eleganci vnést do svého domova, musíte na stole vykouzlit speciální pokrmy, jako je plameňák, mořský ježek, nebo pštrosí maso...
Atmosféru římských hodů si naštěstí můžete navodit i bez nákupu takových mas.
- Můžete si udělat například červenou řepu plněnou kořením a rozinkami!
- Ale smažená ryba je také perfektní místo na stole.
- Jako přílohu volte zeleninu, jako jsou okurky, chřest, červená řepa nebo houby!
Gratulujeme!
Došli jste na konec své cesty, nyní i vy víte, jaké jídlo bylo na stole při dávných hostinách. Doufáme, že si majestátní atmosféru těchto hodů snadno vykouzlíte ve vlastní kuchyni. Po upečení a vaření vám nezbývá nic jiného, než se bavit, povídat si a užívat si života!
Pokud vás tento příspěvek zaujal a chcete si přečíst více podobného obsahu, sledujte naši facebookovou stránku, ať vám neuniknou nejnovější zprávy!