Jaké jsou tradiční vánoční sladkosti?
2022. 12. 13.
Vánoční cukroví a jeho variace
Proto jsme vám přinesli nejoblíbenější vánoční cukroví, u kterého byste to ani nehádali, že je plné symbolů a má zajímavou historii. S vědomím toho všeho se na luca dort nebo vánoční perník díváme trochu jinak, takže Vánoce můžete oslavit pokračováním v tradici, ať už upečete originální pochoutku nebo použijete klíčové ingredience k vytvoření jiných, podobných sladkostí.
Luciiny koláčky
Vánoční prázdniny začínají první adventní nedělí. Vánoční dny obklopuje spousta rituálů, předpovědí a lidových pověr. Jedním z nejznámějších takových zvyků je Den Lucie. Tehdy začnou vyrábět Lucčinu židli, která musí být hotová do Štědrého dne, ale k tomuto dni se váže i mnoho dalších obřadů a pověr, neboť víry související se zimním slunovratem činí 13. prosinec oblíbeným. Proto jsou pro tento den typické mnohé zvyky související s čarodějnicemi, předpovědí plodnosti a lásky a samozřejmě předpověď počasí.
Luciin koláč je druh předpovědi plodnosti, která byla v nížinách zvykem. Do těsta některých koláčů se zapékaly mince a kdo se do takového koláče zakousl, předpovídalo se, že bude mít na příští rok hodně peněz.
Pokud chcete udělat koláč Lucia, vyberte si recept z podobných surovin, protože podstatou je, aby byl z tuku: 50 dkg mouky, 20 dkg tuku, 5 dkg sýra, 2 dl zakysané smetany, 1 vejce, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lžička soli .
Proč? Protože je to roční období, kdy bylo po vepřových zabijačkách v domech dost tuku, a proto se do Luca koláču vyrobeného v prosinci hodně přidávalo. Samozřejmě, jak jsme zmínili, změna receptur znamená spíše kontinuitu tradic než jejich zánik, takže základní suroviny pochoutky klidně nahraďte zdravějšími. Ale stojí za to alespoň jednou ochutnat originál!
Na pečení se může hodit oddělovač žloutku od bílku, pro přípravu mouky sítko na mouku, a můžeme doporučit profesionální, hliníkový plech na pečení s nepřilnavým povrchem která byla původně vyráběna pro pekaře a cukráře!
Makový a ořechový závin
Bez závinu nejsou Vánoce. Ale odkud tato sladkost pochází? Je těžké předvídat. Jak jsme již zmínili u velikonočního koláče, tento druh cukroví se zrodil v celé Evropě reinterpretací chlebového těsta, které se nakonec stalo sváteční sladkou dezertní verzí chleba a praotcem dortu. Mnozí tvrdí, že závin má historii, která sahá až do středověku. Někteří ji odvozují z Arménie, jiní ze Slezska. Souvisí i s bratislavským rohlíkem, které se také plnilo mákem nebo vlašskými ořechy.
Náplň závinu
V případě vánoček se náplni obvykle věnuje velká pozornost. Nejinak je tomu i u závinu, a tak jsme zase u vánočních pověr. Věřte nebo ne, bez ohledu na to, jak trendy u závinu jsou s čokoládou nebo kaštany, tradiční náplň se vyrábí z máku nebo vlašských ořechů, protože v lidové víře mák znamená hojnost. Protože má malá semena a je jich mnoho, produkuje mnoho drobných semen, takže symbolizuje množství mincí a tedy hojnost. Mák patří do seznamu vánočních pověr a těch, které k němu koncem roku a začátkem nového roku téměř neodmyslitelně patří. Sníme-li v tomto ročním období hodně máku a makových koláčů, budeme mít příští rok hojný rok.
A co vlašské ořechy? Ořešák byl účinný proti prokletí, proto byl považován za šťastnou rostlinu. Ořechy byly také důležitou surovinou pro cukroví vánočního svátečního kruhu, spíše z důvodu založení příštího roku.
Věříme, že pokud chcete navázat na tradice a zároveň inovovat nebo vytvořit nové rodinné zvyky přizpůsobením minulých tradic, pak můžete ze základních surovin tradičního vánočního cukroví vyrobit něco nového. Když použijete vlašské ořechy a mák, tak to nemůže být tak zlé, ne? Pokud se rozhodnete nás poslouchat, doporučujeme použít elektrický louskáček na ořechy, se kterým se příprava na Vánoce mnohem, mnohem jednodušší a příjemnější!
Pokud vás původ vánočních pochutin a potravin zajímá, pak sledujte náš blog, protože v tomto tématu budeme pokračovat!