gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Ještě není pozdě: vraťte letní atmosféru vařenou kukuřicí!

2023. 09. 11.

Ještě není pozdě: vraťte letní atmosféru vařenou kukuřicí!

Vařená kukuřice

Kukuřičná sezóna trvá od června do konce září! A pro milovníky léta to znamená, že i v září můžete s trochou vařené kukuřice vykouzlit letní atmosféru kdekoli!

Koneckonců, bez vařené kukuřice není žádná poletní ani poplážová sezóna! Mnoho lidí si hned vybaví vařenou kukuřici z Balatonu a kdo by nevěděl, že to může být jeden z poznávacích znaků Maďarů na italském nebo chorvatském pobřeží, když se z plážového sáčku vyloupne trochu vařené kukuřice, která se nedávno uvařila v bytě.

Ale co dělá tuto malou svačinku lahodnou?

 

Nákup kukuřice na vaření

Základem je koupit sladkou kukuřici! Krmné kukuřičné klasy můžete také vařit, ale jelikož obsahují výrazně více škrobu a méně cukru než kukuřice cukrová, hůře změknou a nejsou tak chutné. Většinou se dají rozeznat podle toho, že zatímco krmení je tmavé, pamlsky mají mnohem světlejší barvu.

Jaké kukuřičné klasy koupit, stojí za to se rozhodnout po trochu důkladnějším prozkoumání! Zkuste si vybrat zdravé dýmky s příjemnou vůní. Čím více, čím zelenější listy (kůra, kůra) ji chrání, tím lépe, protože to dokazuje, že není vysušená. Uschlé klasy, suché vousy a žlutohnědé listy nevěstí nic dobrého!

A s vařením nečekejte déle než 2 dny! Příjemná sladká chuť zmizí za 3-4 dny.

 

Vařená kukuřice: Nejen zbytečné kalorie!

Než se dostaneme k triku s vařením kukuřice, krátce zmiňme, že kukuřice nejen nebesky chutná, ale je i zdravou pochoutkou!

Kukuřice obsahuje vitamíny C, E a D v přírodní formě. Kromě toho má vysoký obsah hořčíku, manganu a fosforu a díky obsažené kyselině listové také naplní tělo energií.

Neuškodí vědět, že je také bezlepkový, takže ho mohou bezpečně konzumovat i lidé s citlivostí na lepek, a díky nenasyceným mastným kyselinám také snižuje cholesterol.

 

Příprava kukuřice na vaření

Vaření kukuřice začíná čištěním. Vyhoďte vrchní vrstvu listů, ale ostatní listy dejte stranou! Odstraňte také vousky a ostrým nožem odřízněte špičku kukuřičného klasu!

Pokud se vám kukuřičné klasy zdají dlouhé, můžete je nakrájet na 2-3 kusy, ale snažte se nepoškodit zrna kukuřice (pokud je to možné, použijte ostrý nůž)! Nakonec omyjte kukuřičné klasy a listy.

 

Recept na vařenou kukuřici: doba vaření

K vaření můžete použít i hrnce nebo pánve! Umístěte do ní kukuřičné klasy a omyté listy (udělají kukuřici chutnější) a zalijte dostatečným množstvím vody, aby byla pokryta! Někteří lidé věří, že byste měli listy vyložit na dno, zatímco jiní říkají, že byste jimi měli kukuřici zakrýt shora. Můžete dokonce vyzkoušet obojí najednou!

Názory se různí i na to, zda se má do vody ještě něco přidávat. Někdo doporučuje sůl, jiný cukr, někdo dokonce máslo!

Voda se musí vařit na středním plameni a po uvaření plamen stáhněte! Poté hrnec přikryjeme pokličkou a v bublající vodě vaříme kukuřici, dokud zrnka nezměknou. Jak dlouho trvá, než kukuřice změkne, se liší, záleží hlavně na tom, jak je křehká. Obvykle stačí 8-10 minut, ale stane se, že musíte vařit až půl hodiny. Zda je dokonale provařená, můžete zkontrolovat ochutnáním větších zrn.

Dá se ihned konzumovat čerstvé (to pravé se posype solí), nebo se dá pár dní uchovat v lednici zabalené ve fólii nebo alobalu. A dokonce se dá použít na salát, polévku nebo jiná jídla.

 

Nevrací vařená kukuřice letní náladu? Pořiďte si také stolní výrobník cukrové vaty a celé září bude letní!