gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

K čemu je foodporn dobré a jak dobylo svět?

2018. 04. 26.

K čemu je foodporn dobré a jak dobylo svět?

Co je foodporn?

Foodporn je podle Wikipedie vizuální žánr, který představuje vaření nebo výživu ve velkolepé podobě. Protagonisty žánru jsou většinou tučné a na cukr bohaté, kalorické, nadupané, sypané, napěněné pochoutky nebo jen exotická jídla, která jídlo oslavují nebo přímo oslovují jako gastronomické výtvory spouštějící sexuální touhu.
 
Termín „food pornography“ poprvé použil Frank Chins ve svém příběhu „Railroad Standard Time“ v roce 1987, ale podle relevantních zdrojů z něj Rosalinda Cowardová udělala nezávislý termín v roce 1984 napsala knihu Female Desire. Autor v ní mimo jiné pojednává o tom, že dokonale připravené a naservírované jídlo je symbolem oddané účasti na obsluze ostatních.
 
Pojem to podle něj odráží a v tomto smyslu je organicky spojen i s přípravou jídla (samotné obrázky ale často zastiňují výrobní proces). Termín tedy nemusí mít nutně sexuální obsah, jak si mnozí mohou myslet. Například v USA se používá mnohem více v souvislosti s tučnými, přeslazenými, nezdravými, ale spektakulárními jídly. Ano, je to docela zvláštní a poněkud groteskní jev, ale pokud ho někdo kultivuje, většinou z toho vzniknou velmi pěkné fotky.
 
 

Popularita foodpornu

Nic nedokazuje nepřetržitou popularitu foodpornu lépe než skutečnost, že v době psaní tohoto článku je na Instagramu více než 150 milionů obrázků s hashtagem foodporn. A výzkum YPulse ukázal, že 63 % lidí ve věku od 13 do 32 let zveřejňuje fotky jídla na sociálních sítích a 57 % ze stejné skupiny zveřejňuje informace o jídle, které jí.
 
Jídlo a sociální média jsou tedy stále více propojeny.
 
Ale není to jediné místo, kde se tento pojem objevuje: v televizi, tisku nebo rádiu se tento fenomén používá nebo dotýká mnoho gastro pořadů. Až donedávna byl foodporn opravdu novým, nebo chcete-li horkým tématem. Tím spíš na úsvitu gastro revoluce, ve zlatém věku Instagramu a focení jídla.
  
Relevantní článek The Dining Guide o foodpornu je například z roku 2016, který také odkazuje na výzkum, který byl proveden analýzou 10 milionů fotografií nahraných na sociální média. Podle toho jsou některá jídla v některých zemích obzvláště oblíbená. Pokrmy typické pro místní kuchyni byly ve vysokých procentech nalezeny především ve Spojených státech, Itálii a Spojeném království. V Americe převažovaly krevety, slanina, tacos a sushi (i když ne vyloženě národní jídla), v Kanadě pak například zvítězil poutine (je to druh hranolků s omáčkou a sýrem). Samozřejmě nechybělo ani docela dost klasických jídel, mezinárodně oblíbená byla pizza a mezi nápoji byla nejlepší káva.
 
 

Láska k jídlu a vaření

Máme velmi dobrou zprávu pro ty, kteří mají po tom všem stále pocit, že tento druh přílišné estetizace jídel je jim vlastní: na našem webu je mnoho nástrojů, které pomáhají pokrmům prezentovaným našim hostům poskytnout dokonalý zážitek také pro oči. 
 
 
Servírování povyšují na uměleckou úroveň produkty, jako jsou kráječe zeleniny LOUIS TELLIER nebo profesionální mandolína na krájení zeleniny, sada profesionálních kuchyňských pinzet nepostradatelná pro zdobení nebo miska zmrzlinovače ANKARSRUM pro přípravu toho nejlahodnějšího dezertu.
Se sadou nástrojů, jako je tato, může kdokoli pro sebe, rodinu a přátele vytvářet různé lahůdky hodné Instagramu. Základem je, že stojí za to procházet naše stránky a dívat se na #foodporn příspěvky na Instagramu.

Související produkty