gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Příchutě světa: jak je používat?

2023. 01. 04.

Příchutě světa: jak je používat?

Globalizace světa a kulturní otevřenost

V našem globalizujícím se světě narůstá potřeba poznávat kultury, včetně objevování místní gastronomie. Dnes mohou být malé komunity v nejodlehlejších částech světa v centru pozornosti stejně jako chutě slavné italské nebo francouzské kuchyně.

Jedním z hlavních tahounů tohoto trendu je samozřejmě globalizace, protože stále více lidí z různých kultur se dostává do vzájemného kontaktu. Navíc je také typické, že když se někdo z druhého konce světa, z uzavřené kultury, přestěhuje do vstřícného, ​​multikulturního prostředí, ovlivní novou komunitu hodnotami, které si s sebou přináší. Imigranti si tak přinášejí například vlastní tradiční kuchyni a chutě a ty začínají ovlivňovat rozvoj místní gastronomie.

Dnes už nemusíte cestovat ani se stěhovat, abyste mohli ochutnat druhý konec světa, protože k šíření koření a chutí různých kuchyní výrazně přispívá i internet. Vzestup sociálních sítí a internetu také umožnil objevovat chutě malých, uzavřených kultur, a tak můžete poznávat zvláštnosti světových kuchyní i z domova.

V posledních letech se stala populární potřeba prozkoumávat potraviny z Asie, Středního východu, Afriky a Jižní Ameriky. Roste například obliba jídel jako pho, vietnamská nudlová polévka nebo příjemně pikantní shakshuka s vejci, blízkovýchodní jídlo s rajčatovou omáčkou. Zvýšila se také obliba afrických příchutí, protože jsme stále otevřenější různým, exotickým příchutím.

Chutě světa v profesionální gastronomii

Tento trend, potřeba objevovat regionální chutě, se dostal i do profesionální kuchyně. Neustálá otevřenost a obnova pohání profesionální restaurační kuchyně a opravdu dobré kuchaře, takže je například možné experimentovat s novými ingrediencemi a technikami. Díky této neustálé zvídavosti a neustálému vývoji je profesionální restaurace schopna vytvořit pro své hosty jedinečné a nezapomenutelné zážitky. 

Je však důležité, abychom zůstali autentičtí, když sáhneme po těchto speciálních příchutích, pokrmech z kuchyní, které byly dosud na periferii. To znamená provést správný výzkum a také porozumět kulturnímu významu potravin a přísad, které používají.

Jak vařit doma?

Samozřejmě, když sáhneme po potravinách z různých asijských či afrických regionů a zemí, platí pro domácí, poloprofesionální nebo amatérské vaření totéž, co pro profesionální gastronomii. Nejprve zkusme poznat konkrétní kulturu, stojí za to ochutnat jídlo v restauraci, pokud můžete, a poté, co se seznámíte s typickými chutěmi, ochutnat konkrétní pokrm. Naštěstí můžete na internetu získat autentické a přesné recepty na každé jídlo.

Důležité je také používat kvalitní suroviny, pokud možno používat dováženou zeleninu, ovoce nebo koření, jedině tak lze autenticky rekonstruovat danou příchuť. Pokud je to možné, používáme pro manipulaci s přísadami stejné kuchyňské náčiní, jaké použili tvůrci původní receptury. Například v případě japonské kuchyně sushi srolujeme takovou sushi podložkou, ale pokud jsme už u japonské kuchyně, tento gril na tatarský klobouk také poskytuje autentické řešení pro ty, kteří jsou posedlí japonskou kuchyní. Ale například k přípravě tradičních italských těstovin se vyplatí použít autentické nástroje, jako jsou stroje na výrobu těstovin.

Samozřejmě je často možné rekonstruovat chutě a textury efektivněji, pokud jídlo připravujeme pomocí malých profesionálních kuchyňských spotřebičů nebo velkých strojů. Pokud tedy rádi vaříte a snažíte se to dělat co nejprofesionálnějším způsobem, určitě zde najdete nástroje, které jsou pro vás důležité!