gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Příprava mořských plodů doma

2023. 03. 22.

Příprava mořských plodů doma

Proč jsou mořské plody tak zdravé?

Mořské plody milují nejen kuchaři, ale i dietologové. Důvodem je to, že mluvíme o extrémně zdravých potravinách, takže je velkým štěstím, že jejich chuť je tak lahodná, že si najdou místo v každé gurmánské kuchyni.

Důvodem je to, že mluvíme o mase, které je bohaté na libové bílkoviny a obsahuje mnoho aminokyselin, které mají nízký obsah kalorií. Obsahují velmi málo tuku. Stále jsou však bohaté na vitamíny a minerály.

Vitamíny A, B, C, D a E jsou přítomny ve většině mořských plodů. Významný obsah vitamínu B12 mají různé druhy měkkýšů a korýšů, ale obsahují také vitamíny B3, B6 a B9 ze skupiny vitamínů B.

Jód, stejně jako hořčík, mangan, železo a měď jsou důležité minerály, kvůli kterým stojí za to a dokonce je důležité jíst mořské plody. Nemluvě o jejich vysokém obsahu zinku a selenu.

Pouhých 10 dkg mušlí dokáže pokrýt náš denní doporučený příjem selenu, ale také 80 % příjmu železa. Fosfor v něm pokrývá 40 % doporučeného denního příjmu a fosfor je velmi důležitý nejen pro kosti a zuby, ale také pro fungování mozku.

Čím je máme ochutit?

Pokud si nejste jisti, jak připravit mušle, korýše nebo mořské ryby, přečtěte si tyto tipy!

Začněme tím nejdůležitějším, citrónovou a citrusovou příchutí. Čerstvá citronová, limetková nebo pomerančová šťáva se totiž velmi dobře hodí téměř ke všem druhům ryb, stejně jako ke krevetám a mušlím. Lépe vynikne jejich aroma a trochu osvěží chuť jídla.

Česnek může být také velmi chutný s mořskými plody. Vyplatí se smíchat s máslem nebo olivovým olejem. Hřebenatky jsou ale chutné i s chilli. Chilli paprička nebo kajenský pepř jsou koření, které jídlo nejen ostře, ale také dodá chutím další rozměr.

A co rajčatové omáčky?

Samozřejmě to může být pro tyto ingredience perfektní volba. K mořským plodům se hodí omáčky na bázi rajčat, jako je marinara omáčka. Pokud si chcete dresink vyrobit doma, doporučujeme použít profesionální tyčový mixér. Chuť omáčky by měla odpovídat chutím moře, samozřejmě ji můžete dochutit i směsmi koření.

S kořenícími směsmi připravíte nejen omáčku, ale i samotnou grilovanou nebo dušenou mořskou rybu. Příchutě moře můžete okořenit útulnými a harmonickými italskými kořenícími směsmi nebo i odvážnějším indickým, mexickým či dokonce thajským kořením. Protože dokážou velmi ozvláštnit chuť mořských plodů. S pikantním kořením si však musíte dávat pozor, protože velmi charakteristické chutě mohou potlačit zvláštní chuť mořských plodů, kterou je třeba více zdůraznit.

Proto se například ke krabímu masu může hodit například kokosové mléko nebo kokosové aroma. Chuť kokosu je sladká, takže skvěle doplňuje chuť mořských plodů. U zeleného koření však vyzdvihneme také zvláštní chuť, která činí tato jídla jedinečnými. Směs másla a bylinek může být velmi dobrým nápadem například na grilovaného kraba. Petrželka nebo pažitka smíchané s máslem vytvoří skutečnou chuťovou bombu.

Takový mlýnek na koření 4 v 1 může být praktický pro použití směsí koření a bylinek nebo jen takový mlýnek na chilli.

 

Pokud máte rádi mořské plody nebo je chcete vyzkoušet, neváhejte se na to podívat!