gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Příprava základních omáček: s čím a jak?

2025. 08. 19.

Příprava základních omáček: s čím a jak?

Příprava základních omáček: Co a jak v roce 2025?

Znalost základních omáček pomáhá obohatit vaše pokrmy a udělat je profesionálnějšími. Možná jste je už někdy připravovali, ale v roce 2025 stojí za to kombinovat klasické recepty s moderními kuchařskými technikami. Ukážeme, jak připravit nejznámější omáčky francouzské kuchyně a kreativně je upravit.

Role omáček v moderní gastronomii

Omáčky nejen zvyšují chuť pokrmu, ale také přidávají vlhkost a texturu. Při servírování mají také estetickou funkci a dokonale doplňují chuť. V moderní kuchyni se omáčky používají nejen k masovým nebo těstovinovým pokrmům, ale také k salátům a lehkým jídlům, často s čerstvými citrusovými nebo kyselými tóny.

Základní omáčky se skládají z tekutiny, zahušťovadla a koření. Tekutina může být vývar, mléko, rajčata nebo dokonce máslo, zahušťovadlo se získává z mouky, krupice nebo jiných přírodních ingrediencí. Tyto klasické poměry tvoří základ každé omáčky – i v moderních profesionálních kuchyních.

Historie základních omáček je úzce spojena s Marie-Antoine Carêmem. Carême, kuchař Napoleona, nahradil těžké a nevýrazné omáčky lehčími variantami, ochucenými čerstvou zeleninou a kořením. Tento princip ovlivňuje gastronomii dodnes.

Co je základní omáčka a kolik druhů existuje?

Tradičně se rozlišují čtyři základní omáčky: krémová bílá omáčka (Velouté), Béchamel, Espagnole (tmavá omáčka) a omáčka Holandská. Moderní trendy přinášejí nová zahušťovadla, techniky a chuťové variace, takže někdy se za základní omáčku považuje i rajčatová omáčka nebo vinaigrette.

Každá základní omáčka má své použití: Béchamel a Velouté se hodí k zelenině a světlému masu, Espagnole k červenému masu, Holandská k lehkým gurmánským pokrmům. Variace tekutin (vývary) a mléčno-máslové omáčky otevírají nekonečné kreativní možnosti v kuchyni.

Jak připravit základní omáčky?

Béchamel: krémová mléčná základna

Béchamel, známý také jako bílá omáčka, je ideální pro zeleninu, těstoviny, lasagne a smažené ryby, protože jemně obalí chuť. Funkce: harmonicky doplnit pokrm.

Příprava: K máslem osmažené mouce postupně přidávejte mléko, sůl, bílý pepř a muškátový oříšek. Tradiční vrstvy Béchamelu v italské lasagni se dokonale kombinují s rajčatovou omáčkou. Pro větší množství lze použít struhadlo, pokud se přidává sýr, např. pro Mac and Cheese. Pro saláty lze podávat i jako vinaigrette.

Omáčka Holandská

Tato omáčka je založena na másle a šlehaných žloutcích, ochucena citronovou šťávou, solí a pepřem. Ikonická součást Eggs Benedict. Skvěle se hodí k chřestu, pečenému lososu nebo jiným rybím pokrmům. Kreativní variace: estragon, špenátové pyré (Florentinská varianta), pomerančová šťáva a kůra (Maltská varianta). Citrusové tóny se výborně doplňují se světlým masem.

Tmavá omáčka (Espagnole)

Tmavá omáčka je typická základní omáčka, ideální pro červené maso a pečeně. Pečené hovězí kosti, osmahněte cibuli, mrkev a celer, přidejte cukr na karamelizaci, pak rajčata a koření a vařte 3 hodiny. Poté pomocí passírovacího zařízení a ručního mixéru homogenizujte. Ze 0,5 kg kostí a 30–40 dag zeleniny vznikne 7–8 dl omáčky.

Bílá omáčka (Velouté)

Podobná Béchamel, ale připravuje se s vývarem místo mléka. K máslem osmažené mouce přidejte postupně bílý vývar (kuřecí, rybí nebo mořské plody) a stále míchejte. Profesionální zařízení (ruční metla nebo tyčový mixér) zajistí hladkou konzistenci.

Velouté má lehčí, méně hustou krémovou texturu, ideální pro restovanou zeleninu a těstoviny. Dochucení bílým vínem a kořením umožňuje další kreativní variace.

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka vznikla v 18. století v Chorvatsku a v 19. století se stala populární na lidových slavnostech. Používá se vývar, pyré z rajčat, máslem opečená mouka, vařená mrkev, cibule a celer. Tato klasická chuť je součástí chorvatské kuchyně více než 200 let.

Chcete-li připravovat profesionálně omáčky, navštivte náš online obchod! Nejlepší vybavení zaručuje nejlepší chuť!


Související produkty