Proč se v drahých a lukrativních restauracích podávají jen velmi malé porce jídla?
2018. 05. 27.
V některých exkluzivnějších restauracích je běžným jevem, že se speciální pokrmy podávají v menších porcích. V takových případech najdete jen kousek jídla uprostřed talíře, pokrytý nějakou pestrobarevnou omáčkou. Výsledek je velkolepý, ale podle mnohých spíše spektakulárně malý. Jak někteří lidi nato říkají: "u nás se takový talíř beze slova smyje."
Jak to ale doopravdy je?
Malá porce a relativně vysoká cena má podle profesionálů praktický důvod a vysvětlení.
Ve fine dining restauraci je jídelní lístek koncipován pro 6-8 porcí jídla, zde převládá zásada „mnoho malých“, nikoli jedna velká.
(kép forrása: Flickr)
Jídelní lístek je zde vždy logický: má úvod, vyvrcholení a závěr – oproti domácí kuchyni, kde je obvykle důležitým aspektem úspora a čas, nelze sestavit dlouhé řady menu. Naproti tomu ve fine diningu je jídlo umělecké dílo, kde hrají hlavní roli chutě a ne porce. Pomocí jídla podávaného v menších porcích se kuchař snaží ukázat co nejvíce ze svého vlastního talentu a stylu restaurace. Z tohoto pohledu je degustační menu schopen pokrýt snad největší spektrum a představuje nejvíce barev, chutí a rozmanitosti.
Tento gastronomický žánr samozřejmě nemusí mít každý rád. "Opera není pro každého, ale to neznamená, že byste proti ní měli mluvit na každém existujícím fóru a místo toho vychvalovat například popové koncerty."
Za vysokou cenu také existuje mnoho vysvětlení. Hlavním důvodem je kvalita surovin a "odměna" talentovaného kuchaře.