gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Silvestr a Nový rok: pověrčivá jídla

2022. 12. 24.

Silvestr a Nový rok: pověrčivá jídla

Role vepřové pečeně

Jednou z nejdůležitějších postav na silvestrovském stole je vepřová pečeně. Proč? Protože se říká, že prase nám přináší štěstí, takže když sníme prase na Silvestra, budeme mít šťastný rok. 

Prase je vlastně symbolem hojnosti, a proto je zvykem ho jíst, zvláště při akcích, které jsou provázány s důležitými obřady a pověrami. Proto hraje roli v jídelníčku posledního dne v roce. Všechno má samozřejmě praktický důvod: ve starém selském světě byl listopad-prosinec dobou prasat, takže na zimu bylo dost vepřového masa, jehož nejušlechtilejší části se jedly o svátcích.

 

Jak udělat novoroční prasečí pečínku? Maso se vyplatí opékat pomalu a dlouze s tymiánem, rozmarýnem a pivem. Tento druh grilu na prase můžeme doporučit pro profesionální pečení prasete, pečete-li ve velkém.

Nejpověrčivější jídlo: čočka

Čočka je také typickým symbolem Silvestra. Bez čočkové polévky to není Nový rok. Proč? Protože čočka připomíná drobné mince. Proto symbolizuje bohatství a materiální hojnost. Proto stojí za to uzavřít a otevřít rok lahodným čočkovým pokrmem. Indickou čočkovou polévku doporučujeme těm, kteří by si pro tento účel rádi vybrali něco nového a pikantního. Originální receptura obsahuje také kari listy, chilli prášek, čerstvý koriandr, petržel a čerstvý zázvor. Jeho božská chuť bude fantastickým zážitkem. 

Kuličky z čočky, pokud vás už omrzela tradiční čočková polévka s klobásou, a čočkový salát, i když ten se dá udělat i jako přeplňovaný tabbouleh s čočkou, se spoustou lahodného koření, citrónovou šťávou, koriandrem a čerstvé příchutě. A něco rušivého jsme mezi tradice už zařadili.

Jídla z ryb: zakázáno nebo nezakázáno?

Situace s rybami je trochu složitá. Existují tři verze, musíte se tomu umět přizpůsobit. Podle prvního je na Silvestra a Nový rok zakázáno jíst ryby, protože naše štěstí zmizí. Druhý už není tak přísný: kdo žije u vody, může jíst ryby a v tom případě, čím více šupin má ryba, tím větší štěstí bude mít v novém roce. Podle třetí variace můžete na Nový rok jíst ryby, ale na Nový rok je to zakázáno. Proto byste po půlnoci neměli jíst ryby.

Ve skutečnosti se role ryby objevuje na konci roku, protože symbolizuje adventní půst, protože před Vánoci byl stejně jako před Velikonocemi zakázáno jíst maso. Ryby se však v tomto případě nepočítají, a tak byly dny vegetariánského půstu doplněny o ryby. Z toho může plynout i zákaz ryb, jelikož na konci půstu, o svátcích, už konzumujeme symboly hojnosti.

Pokud se rozhodnete zvolit výklad pověr, které máte nejraději a ještě si dát na Silvestra rybu, pak doporučujeme sushi. Slavnostní netradiční jídlo, které se dá připravit doma za málo peněz, přesto poskytuje velmi vzrušující a trendy občerstvení na párty. Zde jsou některé důležité pomůcky pro přípravu sushi.

Jablko

Jablko je důležitým symbolem, jak během vánočních svátků, tak kolem Silvestra. Protože jde o prastarý symbol plodnosti, který je v maďarské kultuře také spojen se zdravím. Co by se mělo vyrábět z jablek? Například koktejl šampaňského! 

Sklenice, ve kterých chcete nápoje podávat, nejprve ponořte do skořicového cukru. Vezměte jeden a půl dl cideru, poté jej smíchejte se špetkou skořice. Sklenici naplňte ciderem smíchaným se skořicí, poté zalijte 1,5 dl šampaňského. Nakrájejte jablko a ozdobte sklenici několika předměty.

Samozřejmě opravdová profi úroveň je, když ovocný salát podáváte ze sklenice z ovoce. Řekněme s jablky, skořicí a pomeranči. Jak? Řekněme s tímto výrobníkem zeleninových pohárů.

Novoroční pověry: co štrúdl?

Štrúdl na Silvestra téměř povinným jídlem. Proč? Protože listové těsto musíte dobře natáhnout. Protože čím déle to bude, tím déle se naše štěstí protáhne. Čím to naplníme? Se spoustou máku, protože čím bohatší náplň, tím bohatší bude rok. Proto se na silvestrovském večírku vyplatí podávat lahodnou rozinku. Můžete vymýšlet i kreativní náplně, například kombinací různých náplní vykouzlíte božské chutě. S ořechovo-medovým, tvarohovo-mangovým, jablečno-skořicovým nebo švestkovo-skořicovým pudinkem určitě uděláte skvělý dezert. Třeba vanilkovo-malinová nebo čokoládová třešeň? Nabídka sladkého pečiva je nekonečná.

Můžete ale připravit i lahodné slané štrúdly. Se šunkou, sýrem a bylinkami, nějaké vzrušivě kořeněné masové ragú? S pikantní zeleninou? Malý slaný štrúdl může být velmi chutným pokrmem místo sendviče nebo k němu na silvestrovském večírku. 

Pokud chcete vzrušující, speciální náplně do svého štrúdlu, pak budete mít všechny potřebné nástroje s důmyslně sestaveným kuchynským robotem Assistent. Pokud máte příslušenství, nebudete potřebovat nic jiného.

Zákaz kuřecího a krůtího masa?

Proč by se na Silvestra nemělo jíst krůta a kuře? Je to proto, že obě drůbež kradou naše štěstí. Krůta navíc podle pověry podněcuje hněv, takže pokud jíme krůtu poslední den v roce nebo na Nový rok, můžeme očekávat spoustu zloby a rozbrojů.

Proto tyto pokrmy nechte na příští rok. Pokud byste rádi snědli něco lehkého, pak si připravte studenou mísu se šunkovými rolkami, přísně vepřovou šunkou, kasinovými vejci a lahodnými saláty. Pokud vás nudí křenovo-majonézová šunková roláda, naplňte ji tvarohovou smetanou se zeleným kořením, získáte tak lehké, lahodné jídlo.

Čerstvý chléb

Čerstvý chléb se vyplatí udělat si 31. prosince, ten den ho trochu sníst, ale trochu si nechat i na 1. ledna. Podle pověry tak bude příští rok hojný.

Nyní, když jsme nasbírali hromadu zajímavostí a hromadu nápadů na recepty, bude jistě snadné naplánovat silvestrovské menu.

 

Gammo tým Vám přeje šťastný nový rok s těmito nápady!

 

Zdroje: 

http://real.mtak.hu/93694/1/allatszimbolumtar_mtmt.pdf

Maďarský etnografický lexikon