gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Street food a festivalová jídla: nejnovější trendy

2022. 05. 18.

Street food a festivalová jídla: nejnovější trendy

Pojem „street food“

Nový trend dorazil do České republiky již s anglickým překladem, který tak znamená něco jiného, ​​než bychom si mysleli podle jeho zrcadlového překladu. „Street food“ by se mělo přeložit jako pouliční restaurace a každého pak hned napadnou retro bufety s hotdogy a hamburgery a klobásami.
 
„Street food“ však znamená něco jiného. Je pravda, že návyk jíst na ulici se vyvinul s uspěchaným, převážně městským životním stylem. Například hotdog přivezli do USA němečtí osadníci a začali se prodávat v ulicích New Yorku. Průlom přinesla jednoduchost a genialita jídla: můžete jíst na ulici jednou rukou. Maso, chléb a omáčka taky. Pohromadě, bez talíře a příboru.
 
Paralelně s Amerikou se kultura pouličního jídla rozvinula ve všech velkých městech světa. Svačiny na cesty, dokonce i oběd, na který nemusíte dlouho čekat.
V posledním desetiletí se pro tento zvyk začala postupně odvíjet změna. Tehdy se pouliční jídlo stalo „street foodem“. Proč a jak? Experiment na zlepšení kvality pouličního jídla byl jednoduše zahájen. Jen proto, že někdo spěchá, proč jíst špatné jídlo? Pak se do tohoto experimentování zapojovali stále serióznější kuchaři a konečný výsledek byl docela dobrý.
 

V ulicích Prahy

Jídlo se tedy proměnilo. Zůstávají sice pouličními lahůdkami, které se dají rychle a snadno zkonzumovat, ale jejich kvalita už není stejná. Jedná se o pečlivě sestavené pokrmy. Koncept street foodu je proto aplikován na tyto kvalitní řemeslné občerstvení.
 
V Praze tato vlna odstartovala přehodnocením hamburgeru a postupně se objevovala stále rozmanitější jídla. Tyto trendy se samozřejmě brzy dostaly i do krajských sídel a poté i do malých měst.
Street food jedním slovem není fast food, protože se připravuje z kvalitních řemeslných surovin a často jde o jídlo, které se snaží o gurmánskou kvalitu.
 

Retro trendy v nové perspektivě

Jaké jídlo najdeme, když hledáme takové pouliční jídlo? Existuje mnoho druhů a samozřejmě existují i ​​takové, které možná zašly příliš daleko, jelikož se můžeme setkat i s extrémními kreacemi třeba na pouličním festivalu, ale výjimkou nejsou ani vánoční trhy.
 
Pojďme se podívat, jaké street food verze retro pokrmů najdete v ulicích Prahy! Buďte opatrní, i když tu aspirace je, ne všechny jsou skutečnými gurmánskými pokrmy.
 

Langoše z nového pohledu

Z této vlny nelze vynechat ani jídlo tradičních stánků a bufetů. V nabídce jsou také přepracované verze těchto oblíbených jídel. Takovým příkladem je lángos, jehož tradiční verze se sýrem a zakysanou smetanou je stále k dispozici, ale objevily se i odrůdy této pochoutky obohacené o tzatziki, cibulový džem nebo foie gras. Můžeme ho ale jíst i s mozzarellou, rajčatovou omáčkou nebo polevou na pizzu.
 
Navíc se na ulici objevili i malinké "langošové kuličky", které se dají jíst i s dipem. Co mají všechny přepracované verze společného? Jeho základem jsou stejné těstoviny smažené na rozpáleném oleji jako tradiční langoše. Pokud umíte udělat polevu, stačí vám smažící pánev a výsledek bude zaručeně vynikající.
 

Oblíbený smažený sendvič čechů

Smažený masový sendvič nevyžaduje nic jiného než dobře ochucený, čerstvě upečený obalovaný plátek masa, trochu salátu a vlastní omáčky, obklopený křupavou houskou. Toto je jednoduchý a přímočarý recept, který byl vynalezen a znovu vytvořen tisíckrát. Nově však najdeme i kvalitní verze tohoto jídla, takže hlady neupadnou ani ti, kteří chtějí opravdový street food.
 

Trdelník se zmrzlinou

Módnímu redesignu se samozřejmě nevyhnul ani trdelník. Dnes na pouličních festivalech můžete dostat obří kalorické bomby z trdelníků propracované do zmrzlinových kornoutů. Je vynikající, i když podle mnohých pokrm ztrácí svůj charakter: těsto je uvnitř měkké a drobivé, zvenku křupavé, to je duše trdelníku.
 
Pokud si přesto chcete tuto kreativní obří zmrzlinu zrekonstruovat, pak si pořiďte rošt na pečení trdelníků, na domácí zmrzlinu pak zmrzlinový stroj nebo vhodný kuchyňský robot. Samozřejmě, pokud je sázka nebo množství vyšší, protože máte například bufet nebo restauraci, pak bude pec na trdelník to pravé pro vás.
 

Buchty na páře, věčné zimní a letní oblíbenec

Buchty na páře prožívají opět renesanci a my už nemusíme jezdit do Alp nebo Tater, abychom si je vychutnali. Tradičně se prodávají s mákem a povidly, ale nyní jsou k dostání všechny druhy, od nutelly po vanilku.
Pokud vaši fantazii nadchne tato pochoutka, můžete si ho vyrobit sami pomocí parního hrnce na knedlíky.
 

 

Hamburgery ve všech množstvích

Horečka „street food“ začala hamburgery. Ne náhodou, protože z kvalitního masa, domácí housky a čerstvé zeleniny můžete udělat úžasné hamburgery. Tajemstvím je, aby maso byl uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé, toho lze dosáhnout pomocí hovězího tuku. Zelenina je marinovaná a houska by měla být domácí, čerstvé a chutné. Omáčka a zbytek jsou jen věcí fantazie. 
 
Chcete-li si doma připravit dokonalý hamburger, pořiďte si před grilovací sezónou sadu na výrobu hamburgerů! Zaručeně prožijete nádherné léto. Pro velké dávky doporučujeme lisy na masové placičky Gammo.
 

Smažené, máčené, rolované

Samozřejmě jsme nyní v bodě, kdy bylo veškeré jídlo přepracováno a přepracováno v masce „street food“. Od koláčů po arancini, od empanadas po tacos. Pizzy z italské kuchyně se dají jíst ve formě lehce stravitelných calzones v docházkové vzdálenosti dvou tramvajových zastávek, ale renesanci zažívají i speciální koblihy. Nejlepší na tom samozřejmě je, že po pár kolech ochutnávání si můžeme vše vyrobit znovu doma tím, že seženeme správné kuchyňské nářadí.
 
Doufáme, že jsme vám v tomto příspěvku mohli poskytnout zajímavé informace a užitečné tipy. Pokud si chcete přečíst podobný zajímavý obsah a poznat nové recepty, sledujte naši stránku, ať vám neuniknou nejnovější novinky!