gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Tajemství asijské kuchyně

2023. 09. 29.

Tajemství asijské kuchyně

Asijská kuchyně je vlastně docela široký pojem…

Pokud bychom chtěli asijskou kuchyni popsat jedním druhem jídla, asi bychom neuspěli, jelikož zahrnuje gastronomii mnoha zemí. Patří sem čínská, japonská, thajská, vietnamská, korejská a dokonce i indická gastronomie.

Možná proto ji máme tak rádi, protože je pestrá a široká. Každý si najde jídlo, které mu vyhovuje.

 

Putujte světem z vlastní kuchyně!

Potraviny prosycené různými asijskými tradicemi nyní najdete téměř v každém větším městě a mnoho typického koření lze zakoupit v obchodě na rohu. Proto, pokud jste také milovníky asijské gastronomie a cítíte se v kuchyni jako doma, doporučujeme vám experimentovat s odvahou!

Na internetu je spousta receptů, od těch nejjednodušších až po ty složitější. Vyplatí se podívat na některé z nich, pokud vás omrzely obvyklé chutě a chcete, aby vaše jídlo bylo pestřejší.

Než se ponoříte do tajů asijské kuchyně, připravte se na explozi chutí, protože sladké, slané, kyselé i hořké získají nový význam. Kuchyně každé země jsou založeny na jiných, někdy zdánlivě neobvyklých surovinách. Tvorbu různých pokrmů ale do značné míry ovlivnil i přístup zdravého životního stylu, takže není neobvyklé, že se na jídelníčku objevují jídla bez lepku, mléka a masa.

 

Z Číny do Thajska

Čínská kuchyně je známá svým speciálním kořením, díky kterému jsou její pokrmy rozpoznatelné kdekoli na světě. Příkladem mohou být slavné smažené nudle, pekingská kachna, jarní závitky a rýže se smaženým vejcem, které vám mohou znít povědomě.

Věděli jste, že kultura hot pot pochází také z Číny?

Horký hrnec (neboli čínské fondue) není nic jiného, ​​než velký hrnec, ve kterém je horký vývar a kolem něj je vyskládána syrová strava, která je po ponoření do ohnivě horké šťávy uvařená za pár sekund. Příklady zahrnují na tenké plátky nakrájené hovězí maso, vepřové maso, mořské plody a různé druhy zeleniny. V Číně je hot pot považován za základ společného stolování a vychutnává si ho s rodinou nebo přáteli.

Pokud byste to chtěli vyzkoušet doma, doporučujeme elektrický čínský fondue hrnec Louis Tellier, který bude 100% hvězdou vašich setkání.

 

Tajemství japonské kuchyně

Základem japonské kuchyně je harmonie, zdrženlivé kořenění a vytvoření rovnováhy mezi jídlem a pitím. Velkým dělem kuchyně je sushi, které si snadno připravíte i doma.

Po zakoupení čerstvých surovin a správného druhu rýže Suzooka sada na výrobu sushi výrazně zjednodušuje proces montáže. A pokud si chcete maki rolku srolovat sami, určitě se vám bude hodit tvarovací podložka z bambusu.

 

Tajemství indické kuchyně

Indická kuchyně je známá kombinací exotického koření a sladkých a charakteristických chutí. Mezi Indy jsou kromě kuřecích a jehněčích pokrmů mimořádně oblíbené i vegetariánské pokrmy složené z pestré kombinace luštěnin a zeleniny.

Je však důležité vědět, že kvůli hinduistickému náboženství Indové nekonzumují hovězí maso, neboť ho považují za posvátné zvíře.

 

Thajská kuchyně

Historie thajské kuchyně sahá až do starověkého Siamu, a přestože se během let hodně vyvinula, její charakteristické motivy zůstaly. Fenykl, čerstvá limetka, zázvor, citronová tráva a koriandr jsou stále určujícími složkami thajského jídla. Mezi nimi jsou světově proslulé kuřecí satay, pad thai a polévka tom yum.

 

Speciální chuť asijské kuchyně se stala snadno dostupnou po celém světě. Existuje již mnoho restaurací, které reprezentují autentickou linii, a jejich pokrmy jsou jako skutečné japonské babičky. Existuje také velké množství asijských restaurací rychlého občerstvení, kde se často prolínají různé kultury kuchyně a jejich jídlo je často přizpůsobeno chuťovým pohárkům Evropanů.

 

Pokud cítíte trochu spřízněnosti, s pomocí správných nástrojů se i vy můžete snadno ponořit do světa asijských chutí, barev a textur!