Tajemství skandinávské kuchyně
2024. 10. 11.
Stojí za to poznat
Když mluvíme o skandinávské kuchyni, první, co nám napadne, je minimalismus a jednoduchost. Není zde místo pro zbytečné dekorace ani překomplikovaná jídla – skandinávská kuchyně je plná jednoduchých, ale skvělých jídel. Čerstvé suroviny a autentické chutě dělají skandinávská jídla skutečně výjimečnými.
Kromě toho je historie přežití receptů také velmi vzrušující. Kořeny skandinávské kuchyně lze hledat v životě Vikingů, tradiční receptury se zdědily přes lidové balady a přežily dodnes. Izolovanost oblasti hraje významnou roli při rozvoji tradic: uchovávání, uzení, konzumace ryb a lesních rostlin a používání sezónních surovin, to vše sloužilo k přežití.
Hygge – tajemství štěstí
Možná jste už slyšeli o pojmu „hygge“, který dokonale vystihuje teplo a pohodlí, které Skandinávci propašují do svého každodenního života. Co to ale znamená v kuchyni?
Hygge je o vytváření intimních chvil v kuchyni – o tom, aby vaření a jedení nebyly jen nezbytností, ale také potěšením. Večeře při svíčkách, vůně čerstvě upečeného koláče: v každodenním životě skandinávského lidu tyto věci znamenají štěstí. Nemusíte myslet na velké věci, někdy stačí jednoduché gesto nebo chutné jídlo k vytvoření té speciální atmosféry.
Hvězdy skandinávské kuchyně
Smörgåsbord
Pojem švédský stůl asi přesně znáte. Co vás jako první napadne, když uslyšíte to slovo? Obrovský výběr, plné talíře, teplá a studená jídla.
Tradiční švédský stůl smörgåsbord je dodnes jedním z nejoblíbenějších zvyků skandinávské kuchyně, protože u jednoho stolu si každý najde svého oblíbence. Jeho nepostradatelným prvkem jsou různé ryby (uzený úhoř, sleď, marinovaný losos), játra, chleby, sýry, rendlíky, brambory připravované na různé způsoby a jiné přílohy. Původně však dezerty nebyly součástí švédského stolu.
Pečivo
Ikonické koláče a chleby skandinávské kuchyně, jako jsou skořicové buchty (kanelbulle) a křupavý žitný chléb (knäckebröd), jsou skutečnými specialitami. Harmonie jemného těsta skořicového šneku a pikantní skořicové nádivky evokuje teplo skandinávských domovů v každém soustu, zatímco jednoduchost a všestrannost knäckebröd z něj činí nezbytnou každodenní věc.
Stojí to za to vyzkoušet!
Se skandinávskou kuchyní se můžete setkat nejen v restauracích a kuchařských knihách! Tento jednoduchý, ale zároveň fascinující gastronomický zážitek si snadno přenesete ik vám domů. Jak začít? Nejprve vyzkoušejte několik jednoduchých, ale o to lahodnějších receptů, které vám představí skandinávské chutě.
Tradiční norský plochý chléb (lopse) je neuvěřitelně populární, neboť se hodí ke všemu. Jeho slaná verze (potetlefse) z brambor se konzumuje stejně jako chléb. Existuje také sladká verze (tykklefse), která je poněkud hustší a doporučuje se k čaji nebo kávě.
Kalops je vlastně hovězí guláš švédského a finského původu. Skutečné vydatné, syté jídlo. Obvykle se podává s bramborami a nakládanou červenou řepou.
A pokud chcete jednoduchou sladkost, vyzkoušejte yulekake. Jedná se o sezónní koláč norského původu, který bývá označován také jako vánoční chléb. Je to vlastně kvasnicový koláč vyrobený z másla a cukru a ochucený kardamonem, obsahující kandované ovoce, rozinky a mandle.
Chtěli byste se dozvědět o zajímavých jídlech? Sdílejte článek se svými přáteli a sledujte nás na Facebooku pro podobně vzrušující obsah!