Takhle se používá čokoládový Mikuláš!
2023. 12. 05.
Takhle se používá čokoládový Mikuláš!
V prosinci se většina dětských regálů (a dokonce i dospělých) plní čokoládami. Zpočátku si ještě pochutnáváme na mikulášských čokoládách, ale jak dny plynou, je jich stále hodně. Děti už je nejedí, po vánočním menu už pro ně není v bříšku místo – nakonec na ně zapomínáme.
Pak se bohužel pokazí – a skončí v koši. Přesně tomu můžete zabránit, pokud je použijete kreativně!
#1 Horká čokoláda
Kdo by mohl říci ne horké čokoládě v chladných zimních měsících? Čokoládový Mikuláš stačí dát do hrnku, zalít horkým mlékem a vše dolít trochou šlehačky.
#2 Čokoládové lupínky
Čokoládové lupínky jsou „základní ingrediencí“ bezpočtu dortů – proč si je neudělat doma z čokoládových Mikulášů? Stačí dát mikulášskou čokoládu na pár hodin do mrazáku a pak ji nastrouhat na struhadle! Na vánoční cukroví nepotřebujete nic lepšího než toto!
#3 Čokoládová pěna
Vezměte pár vajec a oddělte bílek od žloutku! Bílky ochutíme dle libosti (skořicí, cukrem, perníkovým kořením, kokosem atd.), poté vyšleháme do pěny! Čokoládového Mikuláše rozpustíme a vmícháme do pěny! Vše dejte na 3-4 hodiny do lednice – a božská čokoládová pěna je hotová!
#4 Čokoládová fontána
Dokonalým základem pro čokoládovou fontánu je čokoládový Mikuláš! Stačí rozpustit a pustit ho do fontány. A nezapomeňte na nakrájení banánu, kiwi nebo jablka, abyste měli co namáčet do čokoládové kaskády!
#5 Čokoládovo-jablečná sladkost
A když už jsme u jablek! Omyjte a oloupejte několik jablek a nakrájejte je na stejně velké plátky. Čokoládový Mikuláš rozpustíme, smícháme s trochou kokosového oleje! Nalepte plátky jablek na špejli a poté je obalte v čokoládě! Čokoládu nechte trochu ztuhnout (můžete ji dát i na chvíli do lednice) a čokoládovo-jablečné tyčinkové dobroty jsou hotové!
Jak rozpustit čokoládového Mikuláše?
Pokud čokoládu zalijete horkým mlékem, pravděpodobně se úplně nerozpustí. Proto je lepší rozpustit nad párou nebo v mikrovlnce.
A pokud se rozhodnete rozpustit na ohni, nezapomeňte přidat máslo (nebo kokosový olej), aby se nepřipálil! A určitě začněte s mírným plamenem!
Takzvaný "studený pes"
Ingredience
- cca. 20-25 dkg mléčné čokolády
- cca. 20-25 dkg hořké čokolády
- 20 dkg kokosového oleje
- 2 vejce
- 20-25 dkg máslových sušenek
- 4 lžíce rumu
- 1-2 lžíce kakaového prášku
- moučkový cukr
Příprava
1. Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte je. Mezitím přidejte kokosový olej!
2. Kuchyňským robotem rozmixujte vejce spolu s kakaem, rumem a moučkovým cukrem do krémova. Poté vmícháme rozpuštěnou čokoládu!
3. Podlouhlý, nejlépe čtvercový zapékací misku vyložte folpackem a na dno potřete trochou čokoládového krému, pak v řadě zabalte sušenky!
4. Můžete přidat další vrstvu krému, pak další řadu sušenek! Důležité je, aby poslední vrstva byl krém!
5. Celé to dejte přes noc do lednice a druhý den je „studený pes“ hotový!
Čokoládová tyčinka nebo čokoládový salám
Ingredience
- 10-15 dkg čokolády (nejlépe hořké)
- 4-5 dkg másla
- 10-15 máslových sušenek
- kešu nebo mandle
- moučkový cukr
Příprava
1. Přidáním másla rozpustíme čokoládu.
2. Sušenky nalámejte na menší či větší kousky a vmíchejte kešu nebo mandle (možno obojí)!
3. Ingredience smícháme v míse, přidáme moučkový cukr.
4. Celé to dejte na hodinu do lednice!
5. Po hodině hmotu trochu propracujte rukou, vytvarujte z ní dlouhou tyčinku! Celé to zabalte do fólie, pak to může jít zpátky do lednice!
6. Čokoládovo-biskvitová tyčinka je hotová druhý den ráno, nebo jak se tomu na mnoha místech říká: čokoládový salám!
Existuje nespočet způsobů, jak využít zbytky čokoládových Mikulášů. Doufáme, že jsme vám dali dobré nápady! Pokud vám stále chybí nějaký nástroj z Vaší kuchyně, podívejte se na náš internetový obchod – a sledujte nás na Facebooku pro další podobný obsah!