gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Takhle se používá čokoládový Mikuláš!

2023. 12. 05.

Takhle se používá čokoládový Mikuláš!

Takhle se používá čokoládový Mikuláš!

V prosinci se většina dětských regálů (a dokonce i dospělých) plní čokoládami. Zpočátku si ještě pochutnáváme na mikulášských čokoládách, ale jak dny plynou, je jich stále hodně. Děti už je nejedí, po vánočním menu už pro ně není v bříšku místo – nakonec na ně zapomínáme.

Pak se bohužel pokazí – a skončí v koši. Přesně tomu můžete zabránit, pokud je použijete kreativně!

 

#1 Horká čokoláda

Kdo by mohl říci ne horké čokoládě v chladných zimních měsících? Čokoládový Mikuláš stačí dát do hrnku, zalít horkým mlékem a vše dolít trochou šlehačky.

 

#2 Čokoládové lupínky

Čokoládové lupínky jsou „základní ingrediencí“ bezpočtu dortů – proč si je neudělat doma z čokoládových Mikulášů? Stačí dát mikulášskou čokoládu na pár hodin do mrazáku a pak ji nastrouhat na struhadle! Na vánoční cukroví nepotřebujete nic lepšího než toto!

 

#3 Čokoládová pěna

Vezměte pár vajec a oddělte bílek od žloutku! Bílky ochutíme dle libosti (skořicí, cukrem, perníkovým kořením, kokosem atd.), poté vyšleháme do pěny! Čokoládového Mikuláše rozpustíme a vmícháme do pěny! Vše dejte na 3-4 hodiny do lednice – a božská čokoládová pěna je hotová!

 

#4 Čokoládová fontána

Dokonalým základem pro čokoládovou fontánu je čokoládový Mikuláš! Stačí rozpustit a pustit ho do fontány. A nezapomeňte na nakrájení banánu, kiwi nebo jablka, abyste měli co namáčet do čokoládové kaskády!

 

#5 Čokoládovo-jablečná sladkost

A když už jsme u jablek! Omyjte a oloupejte několik jablek a nakrájejte je na stejně velké plátky. Čokoládový Mikuláš rozpustíme, smícháme s trochou kokosového oleje! Nalepte plátky jablek na špejli a poté je obalte v čokoládě! Čokoládu nechte trochu ztuhnout (můžete ji dát i na chvíli do lednice) a čokoládovo-jablečné tyčinkové dobroty jsou hotové!

 

Jak rozpustit čokoládového Mikuláše?

Pokud čokoládu zalijete horkým mlékem, pravděpodobně se úplně nerozpustí. Proto je lepší rozpustit nad párou nebo v mikrovlnce.

A pokud se rozhodnete rozpustit na ohni, nezapomeňte přidat máslo (nebo kokosový olej), aby se nepřipálil! A určitě začněte s mírným plamenem!

 

Takzvaný "studený pes"

Ingredience

  • cca. 20-25 dkg mléčné čokolády
  • cca. 20-25 dkg hořké čokolády
  • 20 dkg kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 20-25 dkg máslových sušenek
  • 4 lžíce rumu
  • 1-2 lžíce kakaového prášku
  • moučkový cukr

Příprava

1. Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte je. Mezitím přidejte kokosový olej!

2. Kuchyňským robotem rozmixujte vejce spolu s kakaem, rumem a moučkovým cukrem do krémova. Poté vmícháme rozpuštěnou čokoládu!

3. Podlouhlý, nejlépe čtvercový zapékací misku vyložte folpackem a na dno potřete trochou čokoládového krému, pak v řadě zabalte sušenky!

4. Můžete přidat další vrstvu krému, pak další řadu sušenek! Důležité je, aby poslední vrstva byl krém!

5. Celé to dejte přes noc do lednice a druhý den je „studený pes“ hotový!

 

Čokoládová tyčinka nebo čokoládový salám

Ingredience

  • 10-15 dkg čokolády (nejlépe hořké)
  • 4-5 dkg másla
  • 10-15 máslových sušenek
  • kešu nebo mandle
  • moučkový cukr

Příprava

1. Přidáním másla rozpustíme čokoládu.

2. Sušenky nalámejte na menší či větší kousky a vmíchejte kešu nebo mandle (možno obojí)!

3. Ingredience smícháme v míse, přidáme moučkový cukr.

4. Celé to dejte na hodinu do lednice!

5. Po hodině hmotu trochu propracujte rukou, vytvarujte z ní dlouhou tyčinku! Celé to zabalte do fólie, pak to může jít zpátky do lednice!

6. Čokoládovo-biskvitová tyčinka je hotová druhý den ráno, nebo jak se tomu na mnoha místech říká: čokoládový salám!

 

Existuje nespočet způsobů, jak využít zbytky čokoládových Mikulášů. Doufáme, že jsme vám dali dobré nápady! Pokud vám stále chybí nějaký nástroj z Vaší kuchyně, podívejte se na náš internetový obchod – a sledujte nás na Facebooku pro další podobný obsah!