gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Test: louskáček na ořechy PELAMATIC

2018. 10. 12.

Test: louskáček na ořechy PELAMATIC

Vytáhnout vnitřnosti ořechu ze skořápky je vždy obrovský boj. Pokud skořápku pořádně rozdrtíte, bude na kousky i vnitřek. Pokud to není správně prasklé, je to problém. Ořechů je v rodině dost, ale nikomu se nechce loupat. Znáte to že?

Není proto divu, že jsem s velkou zvědavostí čekal na naši první zásilku Pelamatic ze Španělska, jejíž součástí byl i louskáček. Sotva to dorazilo, už jsem jela k rodičům pro ořechy, přinesla jsem pár kilo na testování, malých i velkých.

Samotný stroj vypadá až podezřele jednoduše, byť je na svou velikost překvapivě těžký (asi 3 kg). Kromě tlačítka zapnutí/vypnutí je na něm celkem jedno tlačítko, které spouští nebo zastavuje pohyb mechaniky louskáčku (lze nastavit i na nepřetržitý režim). V přední části stroje je šroub, pomocí kterého můžete nastavit velikost otvoru pro ořechy, kterou chcete rozdrtit. Podařilo se mi ořecho průřezu až 35 mm, viděl jsem ořechy i větší, ale není to tak běžné.

Otvor jsem otevřel asi do 3/4, takže se tam vešlo asi 90% ořechů (zbytek byl buď menší - proklouzly, nebo větší, ani se nevešly, nakonec jsem je rozdrtil dvěma kola). Pomocí posuvníku jsem nastavil stroj na nepřetržitý režim. Stroj je docela hlasitý! To by byla škoda popírat, takže musí něco umět, aby to někdo vydržel dlouhé minuty...

Začal jsem vkládat ořechy a nebyl jsem vůbec připraven na rychlost stroje. Bylo by těžké to vyjádřit slovy, mnohem lepší je, když vám ukážu video hned!

Jak můžete vidět na videu, praskací mechanismus se neustále pohybuje, takže vložené ořechy nemají šanci. Díky speciální konstrukci ve tvaru kužele je ořech je ovlivňován silou téměř ze všech směrů, takže pouzdro na mnoha místech praskne.

Ale co vnitřek ořechu? Jak můžete vidět na videu, vnitřek ořechu drží perfektně pohromadě, nedrolí se ani nedrtí:

Z toho velmi rychle vyplývá, že rozloupaný vlašský ořech je velmi snadné oloupat. Jednoduše odlomím rozdrcenou skořápku a vytáhnu membránu. Tím samozřejmě neříkám, že všechny ořechy drží tak pěkně pohromadě. Ale 90% z nich ano! Na dalším obrázku není žádný podvod, jednoduše jsem oloupal krabičku drcených vlašských ořechů. Kde jsou malé kousky, kde jsou úlomky, které při metodě kladiva nebo ručního křupání neustále obtěžují? Nikde - nevyhodila jsem to ani neschovávala z fotky, vůbec to ani nevzniklo!

I s fotkami, natáčením videa a počátečními obtížemi jsem byl hotový za necelou hodinu.

Myslím, že teď se mi líbí loupání ořechů s louskáčkem PELAMATIC! :D

Loupané vlašské ořechy (zejména pokud jde o takové nebo i větší množství) se jen zřídka používají okamžitě. Dá se velmi dobře zamrazit, ale pokud ho dáte do obyčejného sáčku, má tendenci přebírat pach mrazáku. Proto jsem to (jako mnoho jiných věcí) vakuoval vakuovou baličkou TAKAJE!