Triky, které usnadňují kuchyňské přípravy
2023. 11. 17.
Krájení cibule bez slz
Situace je známá, že? Stojíte u kuchyňské linky s čerstvou křupavou cibulkou v ruce a už dopředu víte, že vám v příštích minutách budou téct slzy. Nebylo by hezké, kdyby existoval způsob, jak se rozloučit se slzami při krájení cibule? No, takové praktiky jsou!
Nejprve ostrý nůž! Tupou čepelí pouze rozdrtíte buňky cibule, čímž se uvolní skutečné sloučeniny vyvolávající slzení. Představte si svůj nůž jako přesný nástroj, který se hladce a rychle pohybuje cibulí, čímž minimalizuje poškození buněk a tím i trhání. Ještě lepší je, když použijete kráječ cibule, protože k nakrájení cibule stačí jen pár přesných pohybů.
Druhý tip: dejte cibuli půl hodiny před krájením do lednice! Chlad zpomaluje sloučeniny, které způsobují slzení, takže když začnete krájet, jsou méně aktivní.
Při sekání dýchejte ústy a pokud je to možné, noste brýle – buď sluneční brýle přiléhající k obličeji, nebo ochranné brýle. Tím se vytvoří ochranný štít mezi vašima očima a štiplavými cibulovými výpary.
Mise en place
Napadlo vás někdy, že umění vaření není jen harmonická hra chutí a textur, ale také výkon, kde záleží na každém detailu? Zde vstupuje do hry princip mise en place, tedy „všechno na svém místě“, který je nejen tajnou zbraní profesionálních kuchařů, ale i domácností.
Mise en place je klíčem k efektivitě a klidu v kuchyni. Představte si, že všechny ingredience, koření a nástroje máte přímo před sebou, kde je potřebujete, takže je nemusíte vždy zoufale hledat. Tento typ přípravy a organizace snižuje stres, zvyšuje koncentraci a umožňuje vám plně se soustředit na vaření.
Začněte tím, že si připravíte všechny materiály a nástroje a logicky je rozmístíte ve svém pracovním prostoru. Na připravené ingredience používejte různě velké misky, abyste měli vše uspořádané a přehledné. Do menších misek lze umístit koření a do větších předem omytou a nakrájenou zeleninu. Nejen, že tak bude Váš pracovní proces efektivní, ale Vaše kuchyně zůstane čistá i při přípravě jídla.
Mise en place vám nejen ušetří čas, ale také posouvá zážitek z přípravy jídla na vyšší úroveň.
Rychlá a efektivní příprava zeleniny
Chtěli byste, aby příprava zeleniny již nebyla v kuchyni časově náročným úkolem?
Jednou z nejlepších pomůcek je kvalitní škrabka na zeleninu. S ostrou ergonomickou škrabkou odstraníte slupky ze zeleniny nejen rychleji, ale také mnohem bezpečněji. Se škrabkou je menší šance, že se pořežete, a zelenina ztratí méně živin, protože odstraníte pouze vnější vrstvu.
Druhý důležitý krok: nakrájení zeleniny na jednotné velikosti. To je důležité nejen z estetických důvodů, ale také proto, že můžete zajistit, že se všechny kousky uvaří za stejnou dobu. S rovnoměrně velkými kousky se nemusíte bát, že některé části budou syrové, zatímco jiné jsou již převařené. Použijte ostrý, kvalitní nůž nebo ruční kráječ!
Prohlédněte si náš internetový obchod a vyberte si z kvalitních kuchyňských doplňků, které vám ušetří čas v kuchyni! Už nečekejte, objevte náš sortiment a užijte si každou minutu práce v kuchyni!