Umění koření, aneb harmonie chutí
2023. 10. 25.
Co dělá bylinku tak všestrannou?
Umění koření je vlastně staré jako historie lidstva a používání koření se v průběhu tisíciletí vyvíjelo od kultury ke kultuře. Otázkou je, zda naši předci objevili kouzlo koření náhodou, nebo po něm sáhli vědoměji. Odpověď může spočívat ve skutečnosti, že stejně jako zvířata se lidé při hledání orientace spoléhali na své smysly. Čas od času byla zvláštní přitažlivost spojena s jemnými vůněmi a vůněmi prostřednictvím čichu.
Jejich použití není omezeno pouze na kulinářské umění a aromatizaci. Lidé objevili, že některá koření činí potraviny stravitelnějšími, objevili jejich konzervační vlastnosti a zjistili, že některá mohou být dokonce použita k léčení. Z toho vyplývá, že historie koření není jen o chuti, ale také o zdraví a vývoji lidstva. Mnoho, mnoho zkušeností a cenné znalosti, které lidé pomalu nasbírali, jsou i dnes cenným pokladem.
Od doby kamenné až po současnost
Napadlo by vás, že první nálezy naznačující použití bylin pocházejí z doby kolem roku 3000 před naším letopočtem? To znamená, že v Evropě se lidé o používání speciálních rostlin začali učit již v době kamenné. Mezi nálezy byly například pozůstatky předka petržele, ale objevil se i mák a kmín.
První recepty na koření byly nalezeny na starověkých sumerských tabulkách a papyrech. Z této doby pocházejí například také první lékařské recepty, a to přímo z rané Mezopotámie, kde byl již známý léčivý účinek koření.
Sušené rostlinné speciality věnovaly velkou pozornost i jiné národy. Například v Číně bylo kolem roku 2700 př. n. l. uvedeno 365 druhů rostlin s blahodárnými účinky na zdraví, zatímco v Egyptě př. n. l. Kolem roku 1500 napsali asi 700 různých koření. Byly to mimo jiné anýz, fenykl, koriandr, kardamom, máta, šafrán, sezam, tymián a hořčičné semínko.
Rok od roku rostla touha po chutích a specialitách natolik, že to v dávných dobách vedlo k zakládání obchodních cest a někdy i k válkám. Dnes je však to nejpřirozenější na světě, že všechna výše uvedená koření najdete doma v kuchyni.
Koření z celého světa
Když se řekne oregano nebo bazalka, mnohým se pravděpodobně jako první vybaví italská gastronomie. Není to náhoda, protože existuje několik koření nebo kombinací koření, které lze spojovat s určitým národem. Vezměme si jako příklad papriku, která je nekorunovanou královnou maďarských jídel.
Například v Indii rádi používají určité směsi, které dávají jídlu extrémně intenzivní chuť. Příkladem je garam masala, jehož nejčastějšími složkami jsou skořice, bobkový list, kmín, koriandr, kardamom, černý pepř, hřebíček a muškátový oříšek.
Kari může znít povědomě, ale ve skutečnosti může znamenat spoustu věcí. Může to být i šťavnaté jídlo, včetně thajského, indického nebo japonského. Doma nás ale většinou napadne kořenící směs v práškové formě, která je doma snadno použitelná. Mezi jeho složky patří kořen kurkumy, kmín, fenykl, koriandr, hořčičné semínko a chilli. Jakmile je budete mít, stačí ingredience ohřát na suché rozehřáté pánvi, dokud nebudou voňavé. Poté je důkladně rozdrťte v hmoždíři a vložte do malé kořenky.
Pojďme se seznámit se základním kořením!
- Sůl – Toto koření není jen jednoduchý doplněk na stůl! Ve skutečnosti hraje důležitou roli při ochucování a konzervaci potravin již od starověku. Získává se z mořských a solných dolů a po staletí se s ním zacházelo jako s pokladem. Dnes ji najdeme téměř v každé kuchyni a používá se ke zvýraznění chuti jídla. Až budete příště přidávat sůl, myslete na to, že držíte v rukou skutečné kulinářské dědictví! Proto si zaslouží být umístěn v pěkném mlýnku v kuchyni!
- Bazalka – Bazalka je jedním ze základních koření středomořské kuchyně. Jeho osvěžující, lehce nasládlá chuť skvěle doplní pokrmy z rajčat, pizzy a těstoviny. Salát caprese (rajčata, mozzarella, bazalka) zdobený lístky čerstvé bazalky je ukázkou jednoduchosti a harmonie chutí. (Pro čerstvou bazalku nemusíte ani chodit daleko, s pomocí chytré zahrádky si ji totiž můžete vypěstovat i doma.
- Černý pepř – Nejde o nic jiného než o peckovice keře tropického původu, který. Snad jedno z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších koření. Když plody keře ještě nejsou zcela zralé, semena se sbírají a suší se dlouho na slunci. Díky tomu jsou malá zrnka pepře tmavá nebo černá. Jeho dávkování je pomocí mlýnku extrémně jednoduché.
- Tymián – Tymián má silnou, zemitou chuť a hodí se k masu, dušenému masu a polévkám. Kombinace jehněčího a tymiánu je oblíbená zejména ve francouzské kuchyni. Navíc brambory ochucené tymiánem jsou také opravdovou lahůdkou. (O tymián se můžete starat i ve své chytré zahradě!)
- Česnek – Česnek je jedním z nejvšestrannějších koření, které lze nalézt v mnoha kuchyních. Má výraznou, charakteristickou chuť, která se hodí k masu, těstovinám a zelenině. Česnekové kuře nebo česnekové krevety jsou jen některé příklady jeho všestrannosti. Obvykle se lisuje, ale používá se také jako prášek a granule.
Základní pravidla koření
Abyste zvládli koření a vytěžili z nich maximum, potřebujete hodně zkušeností a experimentů. Při dodržení některých základních pravidel však budete mít úspěch při jejich používání zaručen!
- Umírněnost: Začněte s malým množstvím a zvyšujte aroma, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. V případě nadměrného kořenění může být chuť jídla výrazná nebo dominantní. Abyste se tomu vyhnuli, může se vám hodit mlýnek na koření 4v1.
- Čerstvost: Čerstvé koření dodá pokrmům intenzivnější chuť. Pokud je to možné, vybírejte ty, nebo sušené bylinky pravidelně měňte, abyste si zachovali jejich aroma.
- Kombinování: Experimentujte s různými kombinacemi koření a objevte nové a vzrušující chuťové zážitky. Například rozmarýn a česnek se skvěle doplňují.
Stručně řečeno, umění koření spočívá ve vytvoření jemné rovnováhy chutí a vůní. Výběr a kombinace správného koření nejen zvýrazní chuť jídla, ale znamená i gastronomický zážitek. Buďte odvážní, experimentujte a objevujte úžasný svět koření!
Získejte ty nejlepší nástroje pro vaření od nás na gammo.cz, aby na tom nezávisel úspěch!
Související produkty
Véritable LINGOT bylinná kapsle kadeřavá petržel
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT bylinná kapsle rozmarýnová
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT bylinná kapsle zelené máty
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle tymiánu
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle pažitky
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle koriandru
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle italská petržel
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle bazalky sladké
182 CZK(150 CZK + DPH)