Vánoční jídlo v Evropě
2022. 12. 19.
Španělský vánoční dort
Ve Španělsku, stejně jako v několika evropských zemích, se jídlo a zvyky liší region od regionu, a to i v období Vánoc. Existují však části vánočního menu, které jsou konstantní ve všech částech země. Takový je dort králů. Roscón de reyes je sladký koláč plněný krémem, připomínající kuglóf, kruhového tvaru. Je také ochucena kandovaným ovocem. Jak to vznikalo, se můžete podívat zde. Určitě doporučujeme síto na mouku, oddělovač vajec a dobrý plech na pečení. Důležité je nelitovat kandovaného ovoce navrchu!
Takovou velkolepou pochoutku stojí za to upéct i jako dárek.
Německo: knödel
V Německu je zvykem jíst na Vánoce knödel, tedy housky s fialovým zelím a párky s bramborovým salátem. Tato jídla mají samozřejmě někdy různé názvy (kloss, klösse pro housky) a někdy je odlišný i způsob přípravy. Jak si zhruba představujete drdol? Do 30-50 dkg housky přidáme 3 vejce, minerální vodu, cibuli, petržel a šnek. V Rakousku se hodně přidává slanina a klobásy. Tyto těstoviny se vaří v páře ve vodě. Ne náhodou se jmenuje podobně jako český knedlík.
Itálie: sicilský pomerančový salát a panettone
I v Itálii se o Vánocích dostalo na stůl mnoho lahůdek. Rádi bychom však vyzdvihli speciální salát, a tím je sicilský pomerančový salát, který je typickým vánočním pokrmem této středomořské oblasti.
Podle základního receptu potřebujete jen sladký pomeranč, marinovanou červenou cibuli, trochu olivového oleje, citronovou šťávu a mořskou sůl a také černé olivy, ale recept lze dále vymýšlet a kombinovat. Do salátu lze přidat například i pažitku, jarní cibulku a červenou cibulku, ale i celer. Petržel, fenykl a máta, stejně jako míchané saláty z obchodu, rukola a ptačí salát tento božský salát také vylepšují.
Panettone je vánoční cukroví Italů. Jakýsi rozinkový dort, původem z Milána. Obvykle se připravuje na Vánoce a Nový rok. Pokud máte profesionálního kuchyňského robota, můžete si toto nádherné vánoční cukroví vyrobit poměrně snadno.
Švédská tomte kaše a pokušení Janssons frestelse
Oblíbeným vánočním jídlem Švédů je Janssons frestelse, tedy pokušení Johnova syna. Je to pokrm pečený v troubě. Mezi vrstvené přísady patří také brambory, pórek a ančovičky. Vršek i samotná zapékací mísa vymazaná máslem jsou posypané drobenkou, která dodá pokrmu křupavou texturu. Mezi každou vrstvou je také smetana, díky které nebude tento pokrm ve finále suchý.
Zajímavé je, že zatímco Irové prezentují pivo Mikulášovi, Skandinávci to dělají jinak. Mají Tomteho, jako Mikuláše, což je malý skřítek, který pracuje kolem domu. Chodí dům od domu, hlídá dobytek, hlídá děti, udržuje pořádek, hlídá sklizeň. Na oplátku však vždy očekává, že mu na dvoře nechají trochu kaši, ve které nemůže chybět máslo a mandle. Pokud kaši nenajde, nebo si ji dáte bez jedné z důležitých surovin, pomstí se.
Anglická pečená husa a jorkšírský pudink
V Anglii je pečená husa považována za tradiční vánoční jídlo, ale v dnešní době je tento pokrm často nahrazován krůtou. Vedle se podává jorkšírský pudink. Jedná se o těsto z másla, mouky a vajec, které lze použít jako slanou i sladkou přílohu.
Doufáme, že se vám toto krátké shrnutí, kterým bychom chtěli našim zákazníkům popřát krásné Vánoce, líbilo.