gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Vánoční veganský cheesecake s brusinkami

2022. 12. 07.

Vánoční veganský cheesecake s brusinkami

Dostali jsme se do posledního měsíce roku, předvánoční sezóny! Udělejte tento nebeský dort pro své veganské nebo alergické hosty a dokažte, že co je zdravé, může být i chutné! Náš recept je také z knihy receptů ANKARSRUM.

 

Ingredience na dortový základ:

130 gramů hladké mouky
50 gramů ovesných vloček
15 gramů cejlonské skořice
2,5 gramu prášku do pečiva
2,5 gramů soli
20 gramů hnědého cukru
100 gramů veganského másla pokojové teploty
50 ml rostlinného mléka, například ovesného mléka

Ingredience na náplň:

165 gramů nesolených, nepražených kešu ořechů
250 gramů rostlinného jogurtu nebo sojového jogurtu, který může být i z lesního ovoce (brusinky, maliny, jahody)
50 gramů krystalového cukru (v případě potřeby více)
37 gramů citronové šťávy
Kůra z 1 středně velkého citronu
špetka soli
120 gramů mražených brusinek

Ingredience na srdíčkové sušenky:

100 gramů náplně + 15 gramů jemné mouky

Ingredience na servírování:

šlehačka na rostlinné bázi

Veganský cheesecake na Štědrý den krok za krokem:

1. Vařte vodu a kešu v ní na 15 minut namočte.
2. Předehřejte troubu na 200 stupňů.
3. Vezměte dortovou formu o průměru 20 cm, na dno položte pečící papír.
4. V míse smícháme suché ingredience: mouku, ovesné vločky, skořici, prášek do pečiva a sůl.
5. Sestavte ANKARSRUM s ANKARSRUM Assistent plastovou mísou na šlehání a s dvojitou rukojetí šlehače, která je součástí základní sady, ale můžete ji zakoupit i samostatně ZDE. Přesvědčte se v TOMTO VIDEU, co je součástí základní sady.
6. Měkké máslo a hnědý cukr šlehejte 1-2 minuty při střední rychlosti, dokud nebude nadýchaný.
7. Do mísy za stálého míchání při nízkých otáčkách postupně nasypte suché ingredience. Smíchejte s Ankou cca. po dobu 1 minuty.
8. Do mísy nalijte rostlinné mléko a pokračujte v míchání na nízkou rychlost, dokud se těsto nespojí.
9. 100 gramů těsta si odložíme na zdobení sušenek, zbytek vtlačíme do dortové formy. Dortový základ pečte 5 minut.
10. Nyní znovu sestavte ANKU a 3,5litrovou plastovou mixovací nádobou, a s dvojitou rukojetí šlehače.
11. Namočené, okapané a propláchnuté kešu ořechy rozmixujte na vysoké otáčky s jogurtem, cukrem, citronovou šťávou, citronovou kůrou a špetkou soli. Mixujte do hladka 2-3 minuty.
12. Hladkou promíchanou náplň nalijeme na předpečené těsto. Vršek ozdobíme brusinkami. Pečte dalších 25 minut. Poté necháme zcela vychladnout a ztuhnout.
13. Zatímco dort chladne, smíchejte v míse 100 gramové těsto s moukou, abyste získali hladké těsto na sušenky. V případě potřeby si můžete pomoci i ručním hnětením.
14. Těsto na pomoučené ploše rozválíme na tenko a vykrajovátkem vykrajujeme cukroví ve tvaru srdce. Hotové je pečte na plechu vyloženém pečicím papírem nebo na plechu 10 minut.
15. Ozdobte cheesecake sušenkami.
16. Rostlinnou šlehačku šlehejte pomocí stojanového mixéru ANKARSUM s dvojitým šlehacím nástavcem při střední rychlosti asi 2 minuty nebo do pěny.
17. Sestavený veganský cheesecake dejte na pár hodin nebo přes noc do lednice, aby ztuhl. Podávejte s pomocí cukrářské sady ANKARSRUM!

ANKA tip:

Jak se blíží svátky, cukroví ve tvaru srdce lze vyrobit s vánočním stromkem, hvězdou nebo jakýmkoli tvarem cukroví s vánoční tematikou.