gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Využití a příznivé účinky oliv

2024. 09. 11.

Využití a příznivé účinky oliv

Olivy

Noe vypustil havrana, ale nenašel žádnou zemi a vrátil se do jeho archy. Pak vypustil holubici, ale ani ta nemohla najít zemi. O sedm dní později vyrazila další holubice a vrátila se s olivovým listem v zobáku.

Oliva je sám život!

Jaké jsou ale jeho blahodárné účinky? Na co dalšího se dají olivy využít mimo kuchyni?

 

Použití oliv

Oliva je symbolem míru a lásky, klidu a prosperity. Božská manna, která je konkrétně nepoživatelná. Olivy jsou v syrové formě nevhodné pro lidskou spotřebu.

Syrová je neuvěřitelně hořká a tak tvrdá, že ji nelze oddělit od jejího jádra. Po několika týdnech marinování dosáhne svého tvaru - s jehož chutí není každý spokojen - který již můžete přidat do svého řeckého salátu.

Olivový olej

Podle Italů je dobré mít doma alespoň dva extra panenské olivové oleje. Levnější olej na vaření a kvalitnější na ochucení a saláty.

Vzhledem k tomu, že povaha olivového oleje je ovlivněna mnoha okolnostmi, mohou v každém ročníku pocházet různé druhy olivového oleje ze stejné pěstitelské oblasti, ze stejné odrůdy a z rukou stejného výrobce. Olej se vyrábí z více než 90 % dnes produkovaných oliv.

Gastronomie

Běžný smrtelník používá v kuchyni dva druhy oliv: černou a zelenou. Ale tihle dva jsou vlastně jedno, protože černé olivy jsou vyzrálejší verzí zelených oliv.

Extra panenský olivový olej

Vyrábí se mechanicky a ne chemicky. Jednou z podmínek je, že po sklizni nesmíte čekat déle než 24 hodin, ale musíte bobule začít lisovat, jinak se spustí fermentace, která má vliv i na obsah kyselin. Označení extra virgin odkazuje na způsob extrakce a složení, ale nezaručuje kvalitu.

Panenský olivový olej

Vyrábí se stejně jako extra virgin, jen podmínky při sklizni a lisování nejsou tak přísné, takže i obsah kyselin je vyšší. Jeho obsah kyselin může být maximálně 2 procenta, takže je méně zdravý než extra panenský. Ani chuť není tak výrazná.

Olivy mimo kuchyni

V minulosti se mimo jiné používal jako surovina pro léky, pro svícení (olejové lampy), péči o pleť, výrobu mýdla. Možností je nespočet, pokud máte doma láhev olivového oleje. Můžete si s ním natočit vlasy. Můžete se zbavit chrápání. Můžete s ním leštit nerezové nádobí. Můžete jej použít k rozepnutí zipu, který byl již dávno zaseknutý. Můžete si s ním léčit bolest ucha. Propašováním kapky do jídla vaší kočky bude její srst lesklejší.

 

Fyziologické účinky

Nejlepší je nakupovat v odměřené formě na trhu. Při velkoobjemovém zpracování se bobule ošetřují zásadami.

„Děkuji, pokud budu bydlet v Řecku, koupím si olivy na trhu,“ řeknete si možná. Překvapivě však kupř. klima na jižní straně pohoří Villányi je dokonale vhodné pro pěstování oliv. Na internetu také koluje článek, že olivy mohou v maďarských zahradách nahradit třešně.

Je plná vitamínů a dalších dobrot

K tomu, aby si maďarské děti věšely olivy na uši místo třešňových stopek, to má ještě daleko, ale stojí za to je zvyknout na olivy v mladším a mladším věku.

Protože olivy jsou bohaté na tuky, zejména omega-9 mononenasycené mastné kyseliny. V minerálech, jako je draslík, vápník, fosfor, zinek, železo, vitamíny E, D a K. Obsahuje mírné množství flavonoidů, vlákniny a hodně sodíku.

Má účinek prodlužující život

Jaká rostlina by mohla prodloužit život, jako ta, která sama může dosáhnout věku Metuzaléma? Olivovník může žít až 2000 let. Jeho bobule skrývají jiskru jeho dlouhého života.

Olivy jsou bohaté na antioxidanty, vitamín E a obsahují také malé množství selenu a zinku. Antioxidanty zpomalují stárnutí vašich buněk.

Posiluje kosti

Antioxidační účinek nejen zvyšuje počet vašich let, ale je také protizánětlivý, a proto je snazší se vyhnout nebo překonat osteoporózu, která postihuje mnoho lidí. Lidé, kteří konzumovali vyšší množství olivového oleje, měli o 51 % nižší riziko zlomenin souvisejících s úbytkem kostní hmoty.

Pomáhá při hubnutí

Sice by vaše kosti přebytečnou váhu zvládly, každopádně se toho bát nemusíte. Nenasycené mastné kyseliny obsažené v olivách zabraňují usazování tuků, chrání cévní systém před kalcifikací, snižují vysoký krevní tlak a jsou vhodné i jako prevence trombózy. Navíc zrychlí metabolismus, výrazně zlepší trávení, rychle zasytí, takže nehrozí, že sníte víc, než potřebujete.

 

Doufáme, že jsme vám mohli představit tuto zázračnou bobule! Chtěli byste to naložit? Klikněte zde!