gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Zajímavosti z historie kulinářského umění

2023. 11. 06.

Zajímavosti z historie kulinářského umění

Jak se v průběhu staletí měnilo kuchařské umění?

Přemýšleli jste někdy o tom, jak se kuchařské umění vyvinulo od ohromujícího objevu ohně k moderní kuchyni? Když primitivní člověk objevil oheň, způsobilo to revoluci v přípravě jídla. Dokážete si představit, jakou novinkou musela být vůně první smaženice ve srovnání s tehdejší syrovou stravou?

Za zmínku také stojí, že ve středověké Evropě bylo koření stejně cenné jako zlato. Obchodníci je přivezli ze vzdálených koutů světa, aby rozjasnili stoly pánů.

Během renesance otevřelo kuchařské umění nové dimenze. Jídlo už nebylo jen jídlem, ale symbolem společenského postavení, uměním a vědou zároveň. V 17. století se ve Francii umění vaření stalo tak sofistikovaným, že již začalo formovat moderní gastronomii, kterou známe dnes.

Ve 20. století přinesl technologický pokrok do kuchyní další revoluci. Vynález ledniček, plynových sporáků a mikrovlnných trub usnadnil život hospodyňkám a umožnil rychlou a snadnou přípravu jídla. Moderní kuchyňské technologie, jako jsou indukční varné desky a sous-vide stroje, pomáhají kuchařům objevovat nové dimenze chutí s téměř vědeckou přesností.

Gastronomie není jen historií chutí a výživy, ale také otiskem vývoje lidské kultury, techniky a společnosti.

 

Kulinářské důsledky objevování ohně

Objev ohně nebyl nic menšího než začátek kulinářské revoluce, která přinesla jednu z nejrozhodnějších změn v historii lidstva.

Tepelná úprava ohněm umožnila objevit nové textury a chuťové profily masa a rostlin, což dalo vzniknout zcela novým stravovacím návykům. Tehdy začalo vaření jako věda a umění. Pomocí ohně byli lidé schopni učinit jídlo trvanlivější, což zajistilo dlouhodobější přežití a vyústilo v nové formy sociální spolupráce, protože společné stravování a sdílení jídla se staly společnými událostmi.

 

Jak obchod okořenil svět (doslova)?

Když vůně koření naplní kuchyni, ani nemyslíme na to, jakou dlouhou a dobrodružnou cestu tyto chutě urazily, než se k nám dostaly. Historie koření je stejně vzrušující jako ona: tyto speciality motivovaly jeden z vůbec prvních globálních ekonomických zázraků. Hedvábná stezka, která přinesla bohatství východního světa do západních zemí, přepravovala nejen hedvábí, ale také koření, které změnilo stravovací návyky světa.

Historie pepře je například úzce spjata s historií obchodu s kořením. Toto štiplavé semínko bylo tak cenné, že mělo kdysi cenu zlata, a obchodníci riskovali obrovské jmění, aby ho přivezli do Evropy. Pepř a jeho souputníci, jako hřebíček, skořice a muškátový oříšek, nejenom híčkali chuťové buňky, ale byli i předmětem politických a ekonomických mocenských bojů.

Poptávka po koření hnala námořní objevy kupředu, objevili jsme pro ně nové kontinenty a tato malá koření odstartovala věk globalizace. Dnes, když se procházíme v obchodě s kořením, jdeme přímo uličkou historie, kde každá police představuje nějakou dobu a kulturu.

 

Zrození moderního kulinářského umění

A nakonec: když mluvíme o moderní kuchyni, musíme zmínit rozhodující roli francouzské gastronomie. Francouzská kuchyně neudělala nic menšího, než revoluci ve způsobu přípravy jídla, a tak postavila kulinářskému světu nové základy.

Koncept 'haute cuisine', tedy vysoké kulinářské umění, který se začal formovat v 17. století, kladl důraz na precizní techniky, vytříbené chutě a umělecké podání. Francouzští kuchaři (např. Auguste Escoffier) ​​reinterpretovali přípravu jídla a zavedli zásady jako mise en place (vše na svém místě), které se nyní stalo základním kamenem všech profesionálních kuchyní.

V moderní kuchyni je všude vidět vliv francouzské gastronomie. Omáčky a polévkové základy, techniky pečení a vaření a způsoby úpravy menu jsou založeny na tradicích francouzské kuchyně.

Francouzská kuchyně přinesla nejen revoluci na úrovni chutí a technik, ale také postavila hierarchii kuchyně a školení kuchařů na nový základ. Moderní kulinářské umění se tak stalo globálním, navázalo na kořeny francouzské gastronomie a dalo prostor pro začlenění a reinterpretaci místních tradic a chutí.

 

Naladil vás tento malý historický přehled k vaření? Pak jste na tom nejlepším místě! V našich článcích vám poskytujeme užitečné tipy a rady a v našem internetovém obchodě najdete vše, co moderní kuchyně potřebuje!