gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

6 argumentů ve prospěch domácích těstovin

2023. 03. 07.

6 argumentů ve prospěch domácích těstovin

Domácí těstoviny jsou chutnější

Domácí těstoviny mohou být díky své čerstvosti mnohem chutnější než suché těstoviny z obchodu nebo dokonce mražená verze. Navíc je také velkou výhodou, že se vyrábí nebo může vyrábět z přírodních surovin. Takto může chutnat mnohem lépe než balené nebo mražené těstoviny. Vše samozřejmě záleží na vás, můžete experimentovat se správnými ingrediencemi a poměry. Italská kuchyně přísahá na tvrdé těstoviny, v takovém případě jsou na mouku potřeba pouze vejce a minimum vody.

Výroba domácích těstovin je zvláštní zážitek

Výroba těsta může být také výzva a zážitek. Experimentování se správnou texturou a následné zjišťování, jaké těsto by mělo být výsledkem. Pokud máte rádi ručně vyráběné autentické věci, ale rádi byste zvýšili svou efektivitu pomocí moderních nástrojů, pak může být ruční výrobník těstovin skvělým pomocníkem. Přemýšlejte o tom, radostném tvoření, jehož konečným výsledkem je těsto, které uděláte, se strojem, se kterým je práce mnohem efektivnější a příjemnější.Ruční výrobník těstovin Imperia má například vykrajovátko na tagliatelle, vykrajovátko fettucine a vykrajovátko na špagety a lasagnety.

Společným programem může být i výroba domácích těstovin, stejně jako společné vaření. 

A pokud běžně vyrábíte domácí těstoviny ve velkém množství, budete potřebovat elektrický výrobník těstovin. Strojek Imperia Pasta Presto!

Můžete to udělat zdravější

Jelikož si těsto vyrábíte sami, můžete realizovat i tu nejzdravější možnou alternativu. Kromě mouky z tvrdé pšenice můžete použít i celozrnnou mouku nebo variantu ze zeleniny. Výsledkem tak mohou být domácí těstoviny, které jsou mnohem bohatší na bílkoviny nebo vlákninu, s méně kalorií. Pokud těsto vyrobíte z hladké bílé mouky, budete mít stále zdravé, přírodní těsto bez přísad.

Máme větší svobodu

Domácí těstoviny mohou být 100% naším výtvorem. Pomocí správného vykrajovátka na těstoviny můžete připravit jakýkoli druh těstovin, od plněných tortellini po jednoduché tagliatelle. Máte chuť na domácí lasagne, ale máte je rádi méně tučné a bez aditiv? Passata je samozřejmě také mnohem chutnější, pokud není z konzervy, a také rajčatovou omáčku můžete dochutit dle libosti. Mimochodem, pokud chcete docílit textury podobné pravým italským těstovinám, přidejte na každých 10 dkg mouky vajíčko a texturu vylepšete trochou vody. To může být výchozí bod pro experimenty, během kterých najdete ideální kombinaci pro vás. A pokud si chcete udělat veganské těstoviny, použijte tvrdou pšenici, do které nemusíte nutně přidávat vejce. Vzhledem k tomu, že toto těsto má vysoký obsah bílkovin, můžeme z něj udělat těsto i pouhým smícháním s vodou. Mimochodem v půlce Itálie se takto těstoviny dělají dodnes. 

Autentický

Výroba domácích těstovin vrací staré, pomalé časy. Při tvoření rukama se můžeme dostat trochu hlouběji. Učíme se něco, co bylo pro naše prarodiče a praprarodiče rutinou. Toto uvědomění může také posílit prožitek stvoření.

Pokud byste si chtěli zautomatizovat přípravu domácích těstovin a spojit autentickou metodu s moderními nástroji, můžete si je vyrobit i s kuchyňským robotem Ankarsrum, který vám těstoviny připraví a stroj pak těstoviny nakrájí příslušným tvarovací nástavec na těstoviny.

Je mnohem levnější vyrobit

Domácí těstoviny můžete s největší pravděpodobností vyrobit mnohem levněji než z obchodu. I když použijete dražší mouku na rostlinné bázi nebo dokonce zkombinujete několik druhů zdravějších mouk s vyšším obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem, které jsou drahé, stále seženete porci hotových těstovin za mnohem méně peněz než koupené v obchodě. 

Nezapomeňte, že italské těstoviny se nevaří na oleji. Navíc al dente, tedy lehce křupavá textura, je nejlepší, protože pak teplé těstoviny ještě nasají omáčku.