Druhy jelitových a játrových klobás, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli
2025. 02. 22.
Je typické, že každá země považuje své největší kulinářské poklady výhradně za své dědictví. Ať už se jedná o klobásy, sýr nebo jitrnice a klobásy, většina zemí si nejprve chrání svou verzi na národní, a poté na úrovni EU, čímž se z ní stává Hungarikum, Slovakikum, Polakikum nebo další „-ikum“, i když sousední země často připravují téměř totéž jídlo s mírně odlišnými ingrediencemi.
Klobása není výjimkou. Zatímco u nás v Maďarsku je samozřejmé, že máme jak jitrnici, tak klobásu, a ty jsou často vrcholem každého zabijačkového dne, ve skutečnosti se jedná o mnohem mezinárodnější fenomén, než bychom si mysleli. Podívejme se tedy, jaké „klobásové“ speciality se připravují v jiných částech světa!
Haggis – skotská delikatesa z vnitřností
Skotský haggis není úplně klobása, spíše vzdálený, robustní, trochu děsivý příbuzný. Místo vepřových střev se náplň plní do ovcích střev nebo do ovčího žaludku – složená mimo jiné z mletých vnitřností, ovesných vloček a koření. Jeho vzhled nemusí nutně lákat k jídlu, ale ve Skotsku je národním jídlem, které se tradičně podává při oslavě „Burns Night“.
Black pudding – britský a irský krevní zázrak
Black pudding, známý v Británii i Irsku, je mnohem blíže naší krvavé klobáse. Základ tvoří krev, ale obsahuje i hodně obilovin (např. ovesné vločky) a speciální bylinku – letní majoránku (summer savory). V severní Anglii a Skotsku se dokonce podává i smažený.
Leberwurst – německá paštiková klobása
Leberwurst (paštiková klobása) je spíše roztíratelná klobása, často používaná do sendvičů. Nemá klasický tvar klobásy, ale chuťově se hodně podobá jitrnici. Existují uzené, vařené nebo kořeněné varianty – v Německu se s ní setkáte v mnoha podobách.
Sundae – korejské překvapení z Dálného východu
Sundae (vyslovuje se „soondaeh“) je klasický korejský street food, připravovaný hlavně z krve, rýže a zeleniny. Podobně jako u maďarské klobásy se plní do střev, ale často se používá hovězí krev místo vepřové. Po Korejské válce se stal populárním a dnes je jedním z nejoblíbenějších pouličních snacků v zemi. Díky kořenění a doplňkům má jeho chuť samozřejmě velmi odlišný profil od naší známé klobásy.
+1 Specialita: maďarská třešňová jitrnice
Pojďme se vrátit do Maďarska a trochu se odchýlit od běžného! Starosta obce Szomolya představil na gastronomickém festivalu speciální recept: třešňovou jitrnici. Novinka měla takový úspěch, že byla okamžitě vyprodaná. „K dvou kilogramům klobás přidáme 600 g vypeckovaných třešní, jemně promícháme, aby se nerozmačkaly. Výsledek je překvapivě harmonický a ohromí každého,“ řekl starosta István Guczi.
Komu se některý z těchto speciálních receptů – ať už korejské sundae nebo unikátní třešňové jitrnice – zalíbil, pro toho je spolehlivý, velkokapacitní plnič klobás zlatem cenný. GAMMO 7litrová plnička klobás je přesně tím: stabilní, pohodlný na obsluhu a ideální jak pro klasické, tak pro inovativní recepty. S jediným nástrojem můžete prozkoumat svět klobás přímo z vlastní kuchyně.
Objevte i vy kreativní stránku plnění klobás! Prohlédněte si e-shop gammo.cz a pořiďte si dokonalý nástroj pro své gastronomické dobrodružství!