gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Kouzlo trdelníků

2023. 10. 13.

Kouzlo trdelníků

Trdelník

Od středověku byl koláč sladkou variantou chleba, který se pekl o svátcích. Trdelník je speciální verze této lahůdky, který se poprvé objevil v Transylvánii.

Těstoviny válené na dřevěném válci, pečené na uhlí, jsou poprvé zmíněny v transylvánské kuchařce z roku 1581. V Pešti se objevil v 19. století a pešťští kuchaři a cukráři si o něm mohli poprvé přečíst v novém vydání kuchařky z Košic. Od té doby se samozřejmě receptura hodně měnila, až nakonec vznikl trdelník, který dnes známe a milujeme.

 

Recept na trdelník

Každý ví, že trdelník je jedným z nejchutnějších maďarských sladkostí, ale znáte její tajemství?

Srdcem a duší trdelníků je speciální dřevěný válec, na kterém se kynuté těsto peče na otevřeném sporáku nad uhlím. Toto je dřevěný pečící válec.

V dnešní době se trdelník samozřejmě nemusí vyrábět tradičními postupy. Profesionální cateringové společnosti používají pečicí trouby na trdelníky, kde lze upéct šest nebo dokonce osm trdelníků současně.

Ale co je v těstě? Těsto na koláč na trubku je velmi podobné těstu na tradiční koláč. Skládá se z droždí rozmíchaného v mléce, mouce, vejcích a másle. Po hodině odpočinku se musí natáhnout a navinout na dřevěný válec.

Protože je tence vyválená, je hotová za pouhých 10-15 minut! Oblíbenost trdelníků není náhodná: uvnitř je drobivý a měkký, zatímco zvenčí je křupavý a chutný. Skutečný maďarský kulinářský zážitek!

 

Dřevěný pečící válec

Určitě jste uhodli, jak důležité je dokonalé pečicí dřevo pro dosažení lahodného výsledku. Díky dřevěné válci je pečení opravdu profesionální.

Masivní válec na pečení Gázgrill, navržené pro profesionální použití, zaručeně nezklame! Jeho materiál kombinuje přírodní dřevo a ocel, takže je nejen odolný, ale také má dlouhou životnost.

Doporučujeme především pro trouby, které také prodáváme a které si můžete objednat kliknutím zde nebo zde!

Nenechte si ujít tyto vysoce kvalitní produkty! Díky nim je zážitek pečení trdelníků je ještě více nezapomenutelnější!

 

Budapešťské pouliční jídlo pro zahraniční turisty

Při procházkách po ulicích Budapešti se nevyhnete prodejcům trdelníků. Tu milují nejen místní, ale i zahraniční turisté, kteří při návštěvě této země považují za povinnost tuto lahůdku ochutnat.

Klasické příchutě (kakao, skořice, ořech atd.) si sice stále drží své místo, ale i nové verze jsou stále oblíbenější. Některé z nich jsou opravdu vynalézavé, zatímco jiné to mohou přehánět s extrémními kombinacemi chutí. Samozřejmě, pokud vás omrzely staré chutě, rozhodně stojí za to trochu zaexperimentovat! Minimálně se časem vrátíte ke staré dobré skořicově-kokosové nebo kakaovo-oříškové chuti!

Jedna věc je jistá; že je to skutečná klasika, která si k její výrobě zaslouží ty nejlepší nástroje! Klikněte a objednejte si je ještě dnes!

 

Podívejte se na další nástroje, které jsou pro bary a bufety nezbytné! Službu své rodiny nebo hostů můžete pozvednout na novou úroveň použitím profesionálních nástrojů na pečení!