gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Průvodce zavařováním a konzervováním pro začátečníky

2025. 09. 04.

Průvodce zavařováním a konzervováním pro začátečníky

Léto a podzim jsou obdobím zavařování a konzervování. V této době trhy překypují čerstvou zeleninou a ovocem, ze kterého se snadno dají vyrobit džemy, sirupy, zavařeniny nebo nakládaná zelenina, abychom si i v zimě mohli vychutnat chutě sezóny. Pokud jste s touto myšlenkou jen koketovali, nyní vám ukážeme, jak s zavařováním začít, na jaké základní kroky si dát pozor a které kuchyňské náčiní vám práci usnadní.

Proč se vyplatí zavařovat?

Zavařování a konzervování není jen tradicí, ale má také mnoho výhod. Jedním z jeho největších lákadel je, že nabízí mnohem zdravější alternativu k kupovaným produktům, protože si sami rozhodujete, kolik cukru, soli nebo konzervantů použijete. To může být obzvláště důležité, pokud si hlídáte jídelníček nebo chcete přirozenější chutě. Je to také ekonomické řešení: v sezóně můžete sehnat čerstvé ovoce a zeleninu za mnohem příznivější cenu, takže výroba vlastního džemu nebo nakládaného jídla často stojí méně než kupovaná verze.

Je to také dobré z hlediska udržitelnosti. Nemusíte používat zbytečné obaly, protože sklenice můžete znovu a znovu doplňovat a můžete přímo použít ingredience, které si vypěstujete na zahradě. A konečně, jsou tu chutě a zážitky: nic se nevyrovná pocitu, když v zimě otevřete sklenici domácích povidel nebo nakládaných okurek.

 

Základní metody pro začátečníky

Pokud s konzervováním a zavařováním teprve začínáte, stojí za to seznámit se s nejdůležitějšími metodami, z nichž každá je ideální pro jiné účely. Nemusíte je všechny hned vyzkoušet, můžete začít s jednoduchým džemem nebo nakládanou zeleninou, ale je dobré vědět, jaké možnosti máte k dispozici.

Jednou z nejklasičtějších metod je tepelná úprava, kdy se ovoce nebo zelenina vaří v páře ve sklenicích. To lze provést v hrnci v horké vodě, ale stále populárnější jsou automatické zavařovací stroje, které přesně řídí čas a teplotu. To zaručuje, že zavařenina bude bezpečně uchována a je menší pravděpodobnost chyby. Pro rajčatovou šťávu a ovocnou dřeň se vyplatí použít pasírovač, které odstraní semínka a slupku, takže výsledkem bude příjemná, hedvábná textura.

 

Další oblíbenou metodou je sušení, což je také starobylá metoda konzervace. Podstatou této metody je extrahovat vodu z ovoce nebo zeleniny, aby se v něm nemohly množit mikroorganismy, které způsobují kazení. Velkou výhodou sušičky je, že dokáže pracovat při konstantní teplotě a po dlouhou dobu, takže nemusíte hlídat, kdy plátky otočit nebo vyjmout. Jablečné lupínky, sušené švestky nebo dokonce sušená rajčata si můžete snadno vyrobit doma.

 

Velmi oblíbené je také nakládání a kvašení, které nejen konzervuje, ale je i extrémně zdravé. Okurky, zelí nebo i papriky se během mléčného kvašení transformují a stávají se plnými probiotik, která prospívají trávení. Zde je důležité, aby byla zelenina zcela obalena slanou šťávou, proto je vhodné použít nakládací sklenice nebo zavařovací sklenice, na které můžete použít i závaží nebo lis. Tímto způsobem zajistíte, že každý kousek zůstane pod šťávou a nezkazí se.

 

V neposlední řadě je nejjednodušším řešením zmrazení. To nevyžaduje žádné speciální dovednosti: očištěné ovoce nebo zeleninu můžete jednoduše zmrazit po porcích. Pokud plánujete delší dobu, je vakuová balička užitečným nástrojem, protože odstraní vzduch ze sáčku a potraviny tak zůstanou mnohem déle čerstvé. To se hodí zejména pro bobule, čerstvé bylinky nebo i hotová jídla.

 

Celkově má ​​každá metoda své výhody: tepelné zpracování umožňuje vyrábět klasické zavařeniny a džemy, sušení zdravé svačiny, nakládání vitamíny bohaté zimní společníky a mražení nabízí rychlé a praktické řešení. Pokud jste začátečník, stojí za to vyzkoušet jednu nebo dvě techniky a jak si budete jistější, můžete si svůj repertoár rozšířit.

 

Zavařování a konzervování není žádná povinnost, ale spíše vzrušující a kreativní kuchyňská činnost, která nakonec naplní vaši spíž domácími lahůdkami. Správné nástroje, jako je hrnec, sítko nebo sušička, ušetří spoustu času a energie, takže i začátečník to snadno zvládne.

Pokud se chcete pustit do zavařování a získat co nejpraktičtější nástroje, navštivte webové stránky gammo.cz, kde najdete vše, co potřebujete pro úspěšné zavařování!


Související produkty