gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Speciální vánoční jídla

2023. 12. 05.

Speciální vánoční jídla

Zakarpatská rybí polévka

Ingredience

  • 1 celý losos (cca 30-40 dkg)
  • 6 brambor
  • 25 dkg mražené zeleninové směsi (brokolice, květák, mrkev)
  • 2 rajčata
  • 1 lžička červené papriky
  • sůl a pepř na dochucení
  • zelená petržel a kopr podle chuti
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, poté ji zpěníme na oleji a přidáme červenou papriku. Poté do ní nalijte 2 litry vody!

2. Rybu očistíme, nakrájíme na větší kousky a všechny části přidáme do polévky! Rajčata nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Vařte 20-25 minut! Zatímco se ryba vaří, oloupejte a nakrájejte brambory! Poté rybu vyjmeme a oddělíme maso od kostí. Pozor, aby se do polévky nedostaly rybí kosti!

3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem! Přidejte zeleninu, poté nasekanou petrželku a kopr. Když je zelenina v polévce uvařená, vraťte do ní filetovanou rybu!

4. Podle chuti osolte a opepřete! Česnek nastrouháme a na závěr přidáme do polévky! Přikryjte a nechte pár minut odležet – a neobvyklá, speciální, zakarpatská rybí polévka je hotová!

 

Plněné zelí

Ingredience

  • 150 g slaniny
  • 1 hlava červené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 100 g uzené klobásy
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 lžíce vepřového tuku
  • ½ lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky papriky
  • sůl pepř
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 sáčky předvařené pytlované rýže
  • 300 ml vody
  • 1 kg nakrájeného kysaného zelí
  • 400 g zakysané smetany

1. Na středně rozpálené pánvi opečte slaninu. Přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek a po pár minutách klobásu. Vše důkladně orestujte, poté nechte vychladnout!

2. Mleté vepřové maso ochutíme tukem a koncentrovanými rajčaty. Můžete přidat i papriku, sůl, pepř a kmín. Vmícháme rýži a vodu, poté směs klobásy a cibule.

3. Do pekáče dejte vrstvu omytého kysaného zelí; můžete na to dát polovinu směsi mletého masa; pak další vrstva zelí; pak zbylé maso, nakonec opět zelí a navrch zakysaná smetana.

4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 30-40 minut a po uplynutí času nastavte na gril a navrchu opečte zakysanou smetanu!

 

Slaný, jaternicový-jablkový závin ze škvarkového těsta

Ingredience

Pro těsto:

  • 2 dl mléka
  • 2 dkg droždí
  • 50 dkg mouky
  • 25 dkg mleté škvarky
  • 3 žloutky
  • sůl

Na náplň:

  • jaternice
  • jablko
  • hořčice

1. Ručně promícháme mletou škvarku a mouku a rozdrobíme. Cílem je, aby tuk obklopil zrnka mouky. (Tímto způsobem se nevytvoří lepková síťka a vznikne drobivé těsto.)

2. Zahřejte mléko, poté vmíchejte droždí. Vmícháme 3 žloutky a přidáme do těsta! Vše uhněteme do homogenní hmoty! Těsto necháme na teplém místě vykynout.

3. Odstrante kůži z jaternic. Náplň dejte do misky a nastrouhejte do ní jablka. Poté přidejte lžičku hořčice a důkladně promíchejte.

4. Náplň rovnoměrně rozetřeme na vykynuté a vyválené těsto. Srolujte, potřete vajíčkem, propíchejte vidličkou a pečte, dokud nebude červené a křupavé!

 

Doufáme, že jsme vám mohli dát nápady, jak můžete letošní Vánoce udělat jedinečnými. Pro více nápadů navštivte naši facebookovou stránku!


Související produkty