Speciální vánoční jídla
2023. 12. 05.
Zakarpatská rybí polévka
Ingredience
- 1 celý losos (cca 30-40 dkg)
- 6 brambor
- 25 dkg mražené zeleninové směsi (brokolice, květák, mrkev)
- 2 rajčata
- 1 lžička červené papriky
- sůl a pepř na dochucení
- zelená petržel a kopr podle chuti
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, poté ji zpěníme na oleji a přidáme červenou papriku. Poté do ní nalijte 2 litry vody!
2. Rybu očistíme, nakrájíme na větší kousky a všechny části přidáme do polévky! Rajčata nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Vařte 20-25 minut! Zatímco se ryba vaří, oloupejte a nakrájejte brambory! Poté rybu vyjmeme a oddělíme maso od kostí. Pozor, aby se do polévky nedostaly rybí kosti!
3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem! Přidejte zeleninu, poté nasekanou petrželku a kopr. Když je zelenina v polévce uvařená, vraťte do ní filetovanou rybu!
4. Podle chuti osolte a opepřete! Česnek nastrouháme a na závěr přidáme do polévky! Přikryjte a nechte pár minut odležet – a neobvyklá, speciální, zakarpatská rybí polévka je hotová!
Plněné zelí
Ingredience
- 150 g slaniny
- 1 hlava červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 100 g uzené klobásy
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 lžíce vepřového tuku
- ½ lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky papriky
- sůl pepř
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 sáčky předvařené pytlované rýže
- 300 ml vody
- 1 kg nakrájeného kysaného zelí
- 400 g zakysané smetany
1. Na středně rozpálené pánvi opečte slaninu. Přidejte nadrobno nakrájenou červenou cibuli a prolisovaný česnek a po pár minutách klobásu. Vše důkladně orestujte, poté nechte vychladnout!
2. Mleté vepřové maso ochutíme tukem a koncentrovanými rajčaty. Můžete přidat i papriku, sůl, pepř a kmín. Vmícháme rýži a vodu, poté směs klobásy a cibule.
3. Do pekáče dejte vrstvu omytého kysaného zelí; můžete na to dát polovinu směsi mletého masa; pak další vrstva zelí; pak zbylé maso, nakonec opět zelí a navrch zakysaná smetana.
4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 30-40 minut a po uplynutí času nastavte na gril a navrchu opečte zakysanou smetanu!
Slaný, jaternicový-jablkový závin ze škvarkového těsta
Ingredience
Pro těsto:
- 2 dl mléka
- 2 dkg droždí
- 50 dkg mouky
- 25 dkg mleté škvarky
- 3 žloutky
- sůl
Na náplň:
- jaternice
- jablko
- hořčice
1. Ručně promícháme mletou škvarku a mouku a rozdrobíme. Cílem je, aby tuk obklopil zrnka mouky. (Tímto způsobem se nevytvoří lepková síťka a vznikne drobivé těsto.)
2. Zahřejte mléko, poté vmíchejte droždí. Vmícháme 3 žloutky a přidáme do těsta! Vše uhněteme do homogenní hmoty! Těsto necháme na teplém místě vykynout.
3. Odstrante kůži z jaternic. Náplň dejte do misky a nastrouhejte do ní jablka. Poté přidejte lžičku hořčice a důkladně promíchejte.
4. Náplň rovnoměrně rozetřeme na vykynuté a vyválené těsto. Srolujte, potřete vajíčkem, propíchejte vidličkou a pečte, dokud nebude červené a křupavé!
Doufáme, že jsme vám mohli dát nápady, jak můžete letošní Vánoce udělat jedinečnými. Pro více nápadů navštivte naši facebookovou stránku!
Související produkty
LOUIS TELLIER 3 mm síto k profesionálnímu pasírovači M500
2662 CZK(2200 CZK + DPH)
2024.12.06.
LOUIS TELLIER 3 mm síto k profesionálnímu pasírovači P1000
3040 CZK(2512 CZK + DPH)
2024.11.29.
LOUIS TELLIER S3 Manuální pasírovač
3282 CZK(2712 CZK + DPH)
LOUIS TELLIER X3-F Manuální pasírovač
3963 CZK(3275 CZK + DPH)
LOUIS TELLIER M500 Profesionální pasírovač- rám
5974 CZK(4938 CZK + DPH)
LOUIS TELLIER P1000 Profesionální pasírovač- rám
16834 CZK(13912 CZK + DPH)