V honbě za italskými příchutěmi
2023. 08. 17.
Italské koření
Počátky mnoha italských jídel a italského koření sahají až do starověké římské říše. Zároveň se stále věří, že italská kuchyně, gastronomie tak typická pro Itálii, získala podobu, jakou je dodnes známá, přibližně v 18. století. Těžko by se dalo popřít, že šíření brambor, kukuřice a především rajčat výrazně podpořilo kulturu vaření lidí žijících na Apeninském poloostrově.
Italská kuchyně je nesmírně rozmanitá a nutno dodat, že vykazuje značné rozdíly podle toho, v jakém regionu země se nacházíte.
Většina Italů má však společné to, že milují většinu následujících koření, právem spojených s italskou kuchyní:
- bazalka
- oregano
- tymián
- petržel
- rozmarýn
- šalvěj
- šafrán
- bílý a černý pepř
- česnek
- fenykl.
(Většinu bylinek lze dokonce pěstovat doma: s pomocí chytré zahrady!)
Italská kuchyně se kromě výše uvedeného koření vyznačuje také jednoduchostí. Většina známých jídel se připravuje z pár surovin a klíčová je spíše kvalita surovin a mistrovská příprava.
Italská kuřecí prsa
Pokud chcete zavést italské chutě do svého každodenního života a nabídnout své rodině nebo hostům božské středomořské jídlo, pak rozhodně připravte italská kuřecí prsa!
Můžete použít jakoukoli část kuřete, podle chuti. Ať už se vám líbí křídla nebo stehna, neuděláte chybu a samozřejmě můžete použít i prsa!
Určitě vás nepřekvapí, když řeknu: charakteristickou chuť kuřete okořeníte hlavně rajčaty.
Ingredience
Pro 4-5 osob byste měli mít k dispozici následující ingredience v následujících množstvích:
- asi 1 kg kuřecího masa (nebo jak jsem již zmínil, jakékoli části kuřete),
- asi 1 litr rajčatové omáčky (možná o něco méně, záleží na tom, jak rajčatovou ji chcete mít),
- 25-30 dkg oliv (nejlépe černých a vypeckovaných),
- 2 kousky červené cibule,
- 3-4 stroužky česneku,
- 1 špetka mleté bazalky,
- 1 špetka mletého rozmarýnu,
- 1 špetka mletého tymiánu,
- trochu olivového oleje
- a sůl a pepř podle chuti.
Příprava
- Příprava italských kuřecích prsou začíná nasolením masa. Poté ji opečte v hrnci na troše olivového oleje, aby se obě strany trochu obarvily.
- Poté přidejte na tenké plátky nakrájenou červenou cibuli, prolisovaný česnek a olivy – a vše dochuťte pepřem, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou a podle chuti solí. Nakonec to vše dobře promíchejte!
- Po 7-9 minutách přelijte rajčatovou omáčkou a znovu vše otočte. Poté vložte kuře do trouby předehřáté na 180 stupňů asi na půl hodiny. K tomu přijde vhod, pokud jste maso pekli v ohnivzdorné nádobě, protože pak můžete pokrm dát i do trouby. Pokud nemáte, přendejte maso na pekáč a vložte do trouby.
- Maso pečené v troubě podávejte s vařenými těstovinami nebo křupavým chlebem a každý, kdo má rád středomořské chutě, si poté olízne všech deset prstů.
Italská rajčatová polévka
A pokud chcete, aby byl předkrm autenticky italský, musíte připravit i italskou rajčatovou polévku!
Ingredience
Pokud vaříte pro 4-5 osob, potřebujete suroviny v následujícím množství:
- 7-8 loupaných rajčat (lze i z konzervy)
- jeden a půl litru bazové šťávy
- 6-7 stroužků česneku
- 1 kus červené cibule
- 2 hrsti lístků bazalky
- 1 špetka mletého oregana,
- 1 špetka mleté šalvěje,
- 1 špetka mletého tymiánu,
- trochu olivového oleje
- a sůl a pepř podle chuti.
K podávání lze použít i mini kuličky mozzarelly.
Příprava
Červenou cibuli nakrájíme a zpěníme na olivovém oleji. Nakrájejte 4-5 stroužků česneku a přidejte k červené cibuli.
Poté můžete přidat rajčata, vše dobře promíchat a přidat vývar. Okořeňte oreganem, šalvějí, tymiánem a podle chuti solí a pepřem! Vařte na mírném ohni!
Asi po 20 minutách přidejte lístky bazalky a zbývající česnek a pak polévku rozmixujte tyčovým mixérem na kaši! Nebojte se experimentovat: hedvábně hladká textura a rustikální tloušťka mu sluší.Můžete také podávat s kuličkami mozzarelly! Milovníci rajčat si tento italský předkrm zamilují!
Pokud se vám příspěvek líbil, neváhejte: udělejte tento týden nějaké italské lahůdky! Zde najdete všechny potřebné nástroje!
Související produkty
Véritable LINGOT bylinná kapsle kadeřavá petržel
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT bylinná kapsle rozmarýnová
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT bylinná kapsle zelené máty
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle tymiánu
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle pažitky
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle koriandru
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle italská petržel
182 CZK(150 CZK + DPH)
Véritable LINGOT rostlinná kapsle bazalky sladké
182 CZK(150 CZK + DPH)