V stopě barbeque
2023. 06. 26.
Co je to barbecue (BBQ)?
Barbeque (nebo barbecue) v původním slova smyslu je technika grilování, která se stala populární především v jižních státech Spojených států amerických (USA). Postupem času se tak začala nazývat ta přátelská a rodinná setkání, která se pořádala kolem grilování.
Mnoho lidí si plete barbeque s grilováním, i když jsou ve skutečnosti dost odlišné.
Barbeque (nebo zkráceně BBQ) je pomalé grilování nad horkým kouřem dřeva nebo dřevěného uhlí při konstantní nízké teplotě (110-120 stupňů). Označuje se také jako horké kouření. Není neobvyklé, že se tímto způsobem připravují zvláště velká masa (až 8–10 kg). (Naproti tomu maso, zelenina, párky v rohlíku a houby nakrájené na malé plátky se při grilování opékají přímo, při vysoké teplotě, na uhlí nebo dřevěném uhlí.)
Správná technika
Během pečení BBQ může maso ztratit až 30 % své hmotnosti, ale to neznamená, že se vysuší. Pod praženou, téměř černou kůrou zůstávají šťavnaté. Maso pečené pod ochranou kůrky je úžasně chutné. Při krájení je na okraji řezné plochy vidět unikátní růžový prstenec (kouřový prsten): to dokazuje, že kuchař odvedl skvělou práci.
K tomu však musíte být velmi opatrní, abyste udrželi teplotu a nechali dostatek času na horké uzení: pomalé pečení probíhá několik hodin. V případě vepřového masa to může být až 7–8 hodin, u hovězího ještě více, až 14–15 hodin. Tato doba je nutná k tomu, aby maso dosáhlo charakteristické textury, díky které je nezaměnitelné.
Ke přípravě BBQ patří vhodné koření, tedy suchá marináda (potřete) a také BBQ omáčka, kterou maso dostává při podávání. Ty mohou být velmi rozmanité, a přestože každá verze má charakteristické stylové rysy, v podstatě žádná dvě BBQ jídla a žádné dvě BBQ omáčky nejsou stejné. Tradičně v Americe má každý region a každý stát své vlastní tradice, jakou BBQ omáčku, jaké techniky pečení a na jaké koření přísahají.
Barbecue recepty
Pokud tedy plánujete grilování BBQ jako jednu z velkých atrakcí letošního léta, musíte si připravit tři věci: maso, suchou marinádu a omáčku k podávání. Jak jsme již uvedli výše, domů je tolik, kolik je zvyků, neexistují dva stejné recepty.
Následující recepty tedy považujte pouze za jakési k zamyšlení a upoutávku. V každém případě, pokud je vyzkoušíte, bude to dobrý výchozí bod pro pozdější příležitosti!
Recept na domácí grilovanou suchou marinádu
Podstatou suchého marinování je, že se maso nenamáčí šťávou, ale pouze potírá kořením a nechá odležet. Díky tomu při pečení snadněji projde typická, kouřová chuť a mnohem snadněji se vytvoří kůrka.
Je pochopitelné, že názory na to, které je nejznámější BBQ koření, se různí, ale v Evropě možná forma známá v Kansas City dává chuť, kterou si spojujeme s grilováním.
Budete potřebovat 1,2-1,3 dl hnědého cukru, 4 lžíce červené papriky, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžíci soli, 3-4 stroužky česneku (můžete použít i česnekové granule) a 1 lžičku kajenského pepře, který můžete nahradit jinými chilli papričkami, případně cibulovým práškem dle chuti. (Množství vystačí na 3-4 kg masa.)
Z těchto ingrediencí se skládá směs koření, kterými je třeba maso před pečením potřít a poté nechat chvíli odležet.
Recept na domácí barbecue omáčky
V neposlední řadě jsme přinesli i recept na BBQ omáčku, se kterou bude hotové maso ještě chutnější.
Na 4–5 decilitrů omáčky potřebujete následující ingredience:
- 2 lžíce oleje (rostlinného)
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 hlava šalotky - můžete ji nahradit červenou cibulí
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžičky mletých hořčičných semínek
- 1-2 čajové lžičky chilli
- 1-2 lžičky červené papriky – můžete ji nahradit paprikou
- 5-6 dkg hnědého cukru
- 2 lžičky worcesterské omáčky – můžete ji nahradit sójovou
- 50 dkg ketchup
- 1-2 dl vody - podle toho, jak chcete mít hustou
- plus sůl a pepř podle chuti
Začněte připravovat omáčku oloupáním cibule! Cibuli/cibuli nakrájíme na co nejmenší, česnek rozdrtíme lisem na česnek.
Na pánvi rozehřejte olej, přidejte jarní cibulku/červenou cibuli a po 4-5 minutách česnek! Vmíchejte hořčičná semínka, chilli papričku a papriku a vše takto vařte ještě pár minut!
Poté přidejte kečup, vodu, hnědý cukr, jablečný ocet, worcesterskou omáčku/sójovou omáčku a za občasného míchání přiveďte k varu.
Snižte teplotu, poté vařte a za občasného míchání vařte 15–20 minut, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Po ochutnání můžete chuť doladit solí a pepřem!
Doufáme, že jsme vás naladili na grilování! Pokud ještě něco potřebujete k uspořádání skvělé BBQ party, potřebné nářadí seženete u nás!
Související produkty
GAMMO stolní elektrická grilovací deska, hladká 54cm
3630 CZK(3000 CZK + DPH)
MAXIMA stolní elektrická grilovací deska, hladká 56cm
4205 CZK(3475 CZK + DPH)
MAXIMA stolní elektrická grilovací deska - vroubkovaná 56cm
4689 CZK(3875 CZK + DPH)
GAMMO stolní elektrická grilovací deska, hladká/vroubkovaná 72cm
6504 CZK(5375 CZK + DPH)
GAMMO stolní elektrická grilovací deska, hladká 72cm
6655 CZK(5500 CZK + DPH)
GAMMO elektrický gril s hladkou/žebrovanou deskou + statická trouba
30250 CZK(25000 CZK + DPH)