gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Zchlaďte se limonádou!

2023. 06. 19.

Zchlaďte se limonádou!

Historie limonády ve zkratce

Ani by vás nenapadlo, že limonáda, klasicky složená z vody, cukru a citronové šťávy, má za sebou dlouhou historii. O jeho původu existuje několik různých příběhů.

 

Předchůdce limonády v pravěku a starověku

Mnozí považují kashkab za předchůdce limonády, která se vyráběla ve středověkém Egyptě z fermentovaného ječmene, máty, routy, černého pepře a citronových listů. Podle záznamů z 11. století konzumovala středověká egyptská židovská komunita sladkou citronovou šťávu zvanou qatarmizat. Existuje ale také teorie, že citrusové plody, které existují od pozdního miocénu (tj. přibližně před 8 miliony let), používali již starověcí lidé k ochucení pitné vody ve vymačkané, drcené formě.

Mezi oblíbené ovoce antického světa patřily citrony a pomeranče – alespoň to prozrazují starořímské mozaiky a fresky. Je pravda, že o tom neexistují žádné písemné doklady, ale zmínky o citronících najdeme již z 10. století a pojednání o citronech z 12. století.

 

Vzestup limonády ve středověku a novověku

Ve 13. století začali kupci z Káhiry prodávat ve velkém množství slazenou vodu s citronem, balenou do lahví. Rozjel se i exportní obchod, a tak se limonády dostávaly do povědomí stále více míst. Italové chtěli vyrobit vlastní verzi, ale citrony byly tehdy ještě drahé a vzácné ovoce. Začali proto pěstovat vlastní citroníky, které odolají italskému klimatu a produkují šťavnaté plody. V polovině 16. století bylo možné učinit citronové osvěžení vyrobené z ingrediencí vypěstovaných na italské půdě populární na celém poloostrově Appennini. Francouzi navštěvující poloostrov si oblíbeného nápoje všimli, a tak netrvalo dlouho a Paříž zaplavili obchodníci prodávající limonády a XIV. Lajos se stal také oblíbeným nápojem.

Je zajímavé, že limonáda sehrála významnou roli při potlačování moru. Ulice, kanály a hromady odpadků byly plné citronových slupek, které byly potravou pro krysy. Citronová kůra díky obsahu limonenu zabíjela blechy na potkanech, takže se na člověka nepřenesly. Díky tomu bylo morem nakaženo méně lidí.

Dalším zlomem v historii limonády byl vynález sodové vody. Nová, sycená verze limonády dala další impuls šíření osvěžujícího nealkoholického nápoje. Odtud bylo jen otázkou času, kdy si limonáda podmaní celý svět. Jedna z prvních fotografií zachycuje prodejce limonád v Řecku. Díky masám, které emigrovaly do Ameriky, se limonáda dostala i do Spojených států.

 

Co dělá limonádu tak osvěžující?

Mnoho lidí se již pokusilo odhalit tajemství, proč je limonáda tak osvěžující a chladivá. Odpověď je mnohostranná, k tomu, že je tak dobré vypít sklenici ledové limonády v horku, přispívá více faktorů. 

Na mnoho lidí působí osvěživě kyselá chuť citrusů. K tomu samozřejmě přispívá chladná teplota, která také způsobuje chladivý efekt. Tu jen dále umocňuje sladká chuť, kterou mají na svědomí cukry, sladidla a sirupy.

Nemůžeme zapomenout ani na to, že 3-5 decilitrů limonády vypijete během vteřin, což není z hlediska hydratace zanedbatelné. V létě naše tělo vlivem trvale vysokých teplot ztrácí vlhkost rychleji pocením. Aby se to vykompenzovalo, příjem tekutin se stává nesmírně důležitým a popíjení limonády je pro to vynikajícím řešením.

 

Recepty na domácí limonády

K úspěchu limonády přispívá i její rozmanitost. Má nekonečné množství variací. Například zvyk přidávat maliny, ostružiny a další bobule začal v Anglii. V Indii je zvykem přidávat zázvor do limonády a není neobvyklé, že chuťový zážitek zpestří šafrán, česnek a kmín.

Pro sebe si také můžete kdykoliv vyrobit limonádu, kterou můžete dělat, jak chcete. Na posezení můžete hostům připravit větší porci, například ve 4litrové lahvi s dávkovačem nápojů se spoustou kostek ledu. Ale bez ohledu na to, kolik limonády uděláte, hlavní věcí je postarat se o chlazení!

Nedá se nic dělat, dáme vám pár tipů, jakou domácí limonádu se můžete osvěžit v letních vedrech!

 

Limonáda z bezinek

Pokud máte možnost natrhat si květy černého bezu, měli byste je použít k výrobě limonády. Na výrobu 8-10 sklenic limonády jich budete potřebovat 10-15, dále 5 litrů vody, 30-40 dkg cukru a 3-4 citrony.

Zkontrolujte květy černého bezu, abyste se ujistili, že v nich nejsou žádné chyby! Odstraňte silné stonky a vložte je do velkého hrnce. Nalijte 5 litrů studené vody, posypte cukrem, vymačkejte do ní 2 citrony! Vše volně promíchejte a poté nechte 1-2 dny v lednici! Občas promíchejte!

Pak už zbývá jen scedit, vymačkat šťávu z v ní namočených koleček citronu a vymačkat do ní šťávu ze 2 dalších citronů a božská bezinková limonáda je hotová.

 

Levandulová limonáda

Výrazná chuť levandule dokáže okořenit každý drink! Máte-li pár polévkových lžic sušené levandule, stačí vám na přípravu omamné levandulové limonády voda, cukr a citron.

Smíchejte 1,5-2 litry vody s 6-8 lžícemi cukru a zahřejte k bodu varu. Nenechte vodu vařit, vypněte oheň! Po rozpuštění cukru můžete přidat levanduli a poté nechat pár hodin odpočinout!

Poté následuje filtrování, šťáva ze 2-3 dalších citronů, pár kroužků citronu – a je to! Vychlazená levandulová limonáda bude mluvit sama za sebe!

 

Jahodová limonáda

Kombinace sladké jahody a citronu dělá jahodovou limonádu neodolatelnou! Překvapte svou rodinu několika skleničkami osvěžující jahodové limonády!

30 dkg jahod, 10-15 dkg cukru, 1 citron: pokud je máte k dispozici, můžete se pustit do jejich výroby! Jahody očistíme a rozmixujeme dohladka s cukrem, špetkou soli, vymačkanou citronovou šťávou a vodou! Přidejte ještě trochu vody, ještě chvíli mixujte a máte hotovo!

Pokud ho budete podávat ledově vychlazený, s kostkami ledu a obarvený lístky máty a zeleným citronem, pak si můžete být jisti, že jí nikdo neřekne ne!

 

Domácí limonádový sirup

Pokud dáváte přednost těm limonádám, které jsou ze sirupu, můžete si sirup vyrobit i sami doma! Na asi čtyři porce sirupu budete potřebovat 6-7 citronů a 25 dkg cukru.

Citrony důkladně omyjte a vymačkejte šťávu. Měli byste vyštavit asi 500-600 ml citronové šťávy. Nastrouhejte také kůru z některých citronů. Za stálého míchání přiveďte cukr k varu, ale dávejte pozor, aby cukr nezkaramelizoval! Hustý sirup přecedíme a ještě pár minut povaříme.

Nalijte do vydezinfikované lahvičky, nejlépe ještě horké. Lahve uzavřete až po vychladnutí sirupu! Z takto připraveného sirupu si pak můžete vyrobit nebeskou limonádu!

 

Doufáme, že se nám podařilo vás naladit na ledově vychlazenou osvěžující limonádu! Můžete si ho připravit doma na nespočet různých způsobů, klidně experimentujte s chutěmi a recepty! A pokud potřebujete nějaké kuchyňské nářadí k rychlé a snadné přípravě těchto chladivých, citronových nápojů, navštivte náš internetový obchod!