BABKA se šafránem a pistáciemi
2022. 12. 18.
Dnešní recept je šitý na míru zimním dnům, udělejte si ho sami, my vám s prací pomůžeme videem s receptem!
Těsto
150 ml mléka (3%)
1 gram šafránu
4 lžíce cukru
25 gramů čerstvého droždí
125 gramů másla pokojové teploty
2 vejce pokojové teploty
360-420 gramů mouky
Ingredience na náplň:
200 gramů pistáciového másla
65 gramů nakrájených pistácií
45 gramů cukru
Ingredience na cukrový sirup:
70 gramů cukru
50 ml vody
Šafránová a pistáciová BABKA krok za krokem:
1. K výrobě těstovin sestavte svůj kuchyňský robot ANKARSRUM a 7litrovou mixovací nádobou z nerezové oceli, spirálovým hnětacím hákem a hnětacím válečkem a také škrabkou na mixovací nádobu, která zabraňuje přichycení těsta ke stěnám mísa. Jedná se o díly základní sady, seznamte se s obsahem krabice kliknutím ZDE a ZDE !
2. Do misky rozdrobíme droždí.
3. Mléko se šafránem a cukrem zahřejte na 37 °C, poté je stáhněte z ohně a nalijte do kovové misky kuchyňského robotu ANKARSRUM.
4. Za stálého míchání na nízkou rychlost přidejte po jednom vejce, máslo a sůl, poté přepněte na vyšší rychlost a postupně přidávejte také mouku. Těsto hněteme asi 10 minut v kuchyňském robotu při střední rychlosti.
5. Když je těsto pružné, lesklé a začíná se oddělovat od stěn mísy, je připraveno kynout zakryté v lednici alespoň 8 hodin.
6. Těsto dejte na pomoučněnou plochu, vrch posypte moukou a vyválejte cca. do obdélníku 25 x 40 cm. Nyní potřeme náplní (pistáciové máslo, nasekané pistácie a cukr), ale na jedné dlouhé straně necháme asi 2 cm proužek. Těsto srolujte začněte z opačné dlouhé strany.
7. Roládu podélně rozdělte ostrým nožem na dvě části a řeznou plochou otočte nahoru. Podívejte se, jak na to v tomto videu, poté oba proužky spojte a vytvořte z nich věnec.
8. Hotový věnec opatrně zvedneme do kulatého pekáčku a necháme 1 hodinu přikryté.
9. Zatímco věnec kyne, vařte cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí, a poté nechte vychladnout. To bude cukrový sirup.
10. Pro upečení babky předehřejte troubu na 200°C a cca. Věnec pečte ve spodní části trouby 25-30 minut, dokud nezíská pěknou barvu. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je propečené.
ANKA tip:
Věnec ihned potřete cukrovým sirupem a před konzumací nechte vychladnout. Podávejte s pomocí cukrářské sady ANKARSRUM.