gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

BABKA se šafránem a pistáciemi

2022. 12. 18.

BABKA se šafránem a pistáciemi

Dnešní recept je šitý na míru zimním dnům, udělejte si ho sami, my vám s prací pomůžeme videem s receptem!

Těsto

150 ml mléka (3%)
1 gram šafránu
4 lžíce cukru
25 gramů čerstvého droždí
125 gramů másla pokojové teploty
2 vejce pokojové teploty
360-420 gramů mouky

Ingredience na náplň:

200 gramů pistáciového másla
65 gramů nakrájených pistácií
45 gramů cukru

Ingredience na cukrový sirup:

70 gramů cukru
50 ml vody

Šafránová a pistáciová BABKA krok za krokem:

1. K výrobě těstovin sestavte svůj kuchyňský robot ANKARSRUM7litrovou mixovací nádobou z nerezové oceli,  spirálovým hnětacím hákem a hnětacím válečkem a také škrabkou na mixovací nádobu, která zabraňuje přichycení těsta ke stěnám mísa. Jedná se o díly základní sady, seznamte se s obsahem krabice kliknutím ZDEZDE !

2. Do misky rozdrobíme droždí.

3. Mléko se šafránem a cukrem zahřejte na 37 °C, poté je stáhněte z ohně a nalijte do kovové misky kuchyňského robotu ANKARSRUM.

4. Za stálého míchání na nízkou rychlost přidejte po jednom vejce, máslo a sůl, poté přepněte na vyšší rychlost a postupně přidávejte také mouku. Těsto hněteme asi 10 minut v kuchyňském robotu při střední rychlosti.

5. Když je těsto pružné, lesklé a začíná se oddělovat od stěn mísy, je připraveno kynout zakryté v lednici alespoň 8 hodin.

6. Těsto dejte na pomoučněnou plochu, vrch posypte moukou a vyválejte cca. do obdélníku 25 x 40 cm. Nyní potřeme náplní (pistáciové máslo, nasekané pistácie a cukr), ale na jedné dlouhé straně necháme asi 2 cm proužek. Těsto srolujte začněte z opačné dlouhé strany.

7. Roládu podélně rozdělte ostrým nožem na dvě části a řeznou plochou otočte nahoru. Podívejte se, jak na to v tomto videu, poté oba proužky spojte a vytvořte z nich věnec.

8. Hotový věnec opatrně zvedneme do kulatého pekáčku a necháme 1 hodinu přikryté.

9. Zatímco věnec kyne, vařte cukr s vodou, dokud se cukr nerozpustí, a poté nechte vychladnout. To bude cukrový sirup.

10. Pro upečení babky předehřejte troubu na 200°C a cca. Věnec pečte ve spodní části trouby 25-30 minut, dokud nezíská pěknou barvu. Pomocí špejle zkontrolujte, zda je propečené.

ANKA tip:

Věnec ihned potřete cukrovým sirupem a před konzumací nechte vychladnout. Podávejte s pomocí cukrářské sady ANKARSRUM.