gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Nápady na karnevalové koblihy

2023. 01. 24.

Nápady na karnevalové koblihy

Tradice karnevalové koblihy

Tradice masopustních koblih úzce souvisí se 40denním půstem před Velikonocemi. Karneval je totiž stejně pohyblivý svátek jako Velikonoce. Nyní trochu karnevalové matematiky: Velikonoce jsou neděle a pondělí po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Karneval je sváteční období předcházející 40dennímu půstu před Velikonocemi, který začíná 6. ledna. Masopust a následný půst vlastně vyplňují období mezi dvěma největšími křesťanskými svátky, Vánocemi a Velikonocemi.

V období masopustu tedy neexistují zakázaná jídla, vlastně jsou tyto zhruba dva měsíce jen o veselí, plesech, tanci a chuti na sladké. Období masopustní radosti končí Zeleným čtvrtkem. Poté začíná období abstinence, půst.

Odkud pochází tradice masopustních koblih? Je spojena s občerstvením před obdobím půstu, stejně jako s obdobím jarního dohazování a hledáním manžela, protože kulatý tvar maďarské koblihy symbolizuje lásku stejně jako snubní prsten.

Jaký druh koblihy máme udělat?

Pojďme se podívat, jaké verze tohoto lahodného dezertu, jehož základním maďarským typem je stužková kobliha, existují. Ale co ještě existuje?

Boží milosti

Boží milosti mají také vážnou tradici v Maďarsku, která byla doprovodem k tradičnímu masopustnímu koblihu. Podle receptu je třeba promíchat mouku, žloutek, máslo a zakysanou smetanu a také droždí rozpuštěné v mléce a poté nechat půl hodiny odležet. K tomu doporučujeme univerzální kuchyňský robot.

 

S tímto strojem snadno připravíte všechny druhy donutů a samozřejmě i všechna ostatní jídla. Těsto vyválejte na tloušťku 4 mm. Pokud je to možné, nakrájejte obdélníkové kusy o velikosti vaší dlaně. Uprostřed malých obdélníků nařízněte 2-3 další proužky. Kousky by měly být smaženy ve velkém množství oleje. Lze dochutit marmeládou nebo skořicově-práškovým cukrem.

Churros

Churros jsou sladké tenké koblihy spojené se Španělskem.Ve skutečnosti je tato sladkost rozšířena i v Portugalsku, Francii a Latinské Americe, jejíž původ není přesně znám. Těsto je jednoduché: těsto z mouky, vody a soli se smaží na rozpáleném oleji. Pečou se z něj buď tenké kroužky, nebo malé proužky. Jeho charakteristického tvaru je dosaženo pomocí cukrařského setu. Přes to vytlačíme vláčné těsto podobné hmotě. Doporučujeme pěnovou hlavici ve tvaru hvězdy. Hotové churros jsou božská, na přípravu jednoduchá pochoutka, která se jí s horkou čokoládou třeba v Madridu.

Větrník

Větrník je jednou z nejlahodnějších sladkostí, vyrábí se z charakteristického páleného těsta. Výroba připálených těstovin je složitější operace, ale nemusíte se jí bát. Spálené těstoviny jsou těstoviny na bázi mouky uvařené s vodou a tukem, které najednou začnou prskat, proto jim říkáme připálené těstoviny. Hmota se musí vařit při vysoké teplotě. Mimochodem, těsto na churros je také pálené těsto. Větrník se musí plnit domácím krémem. Místo jednoduchého vanilkového krému si však můžete připravit krém z bílé čokolády, jahod nebo kávy.

 

Tyto koblihové zázraky si můžete připravit doma. Restaurace a bufety však potřebují vyrábět čerstvé lahůdky ve velkém. To také vyžaduje speciální nástroje. I tyto smažící pánve najdete v naší nabídce!
Nedá se nic dělat, zahájíme masopustní sezónu. Ať už si vyberete kteroukoli koblihu, nebudete zklamáni!