gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Recepty na koláče z ovoce raného léta

2024. 06. 11.

Recepty na koláče z ovoce raného léta

Recepty na koláče z raného letního ovoce

Za slunečných dnů není nic lepšího než lehký a osvěžující koláč, který vám přináší chutě sezóny. Jahody, třešně, rybíz, borůvky a maliny, to všechno jsou plody, ze kterých se dají vytvořit úžasné dezerty.

Představte si, jak se ve vaší kuchyni připravuje lahodný jahodový koláč nebo krémový rybízový cheesecake a nebeská vůně linoucí se z trouby naplní celý dům! Tyto recepty jsou nejen jednoduché na přípravu, ale zaručeně vykouzlí úsměv na tvářích i na rodinných a přátelských setkáních.

Vyzkoušejte recepty a užijte si chutě léta v každém soustu!

 

Jahody

Jahody jsou nejen jedním z nejoblíbenějších plodů léta, ale také skutečnou superstar v kuchyni. Jeho svěží, nasládlá chuť a jasně červená barva okouzlí snad každého.

Vitamin C, který obsahuje, navíc posiluje imunitní systém, zatímco antioxidanty pomáhají v boji s nemocemi a zpomalují tak proces stárnutí. Jahody jsou nízkokalorické, takže mohou být výbornou volbou i pro dietáře. Nemluvě o tom, že jeho vysoký obsah vlákniny přispívá ke zdraví trávení.

Jahodový koláč

Ingredience:

  • 250 g jahody
  • 200 g mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • vanilkový extrakt

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů!
  2. Smíchejte mouku, cukr a máslo.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt!
  4. Vmíchejte nakrájené jahody!
  5. Směs nalijte do vymazané dortové formy a pečte 30 minut.

 

Jahodový dort z mascarpone

Ingredience:

  • 300 g jahod (na ozdobení nakrájíme kráječem na jahody)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškový cukr
  • 200 g dětské piškoty
  • 1 dl mléka
  • vanilkový cukr

Příprava:

  1. Smíchejte mascarpone a moučkový cukr.
  2. Piškoty namočíme do mléka a urovnáme do dortové formy.
  3. Na piškoty navrstvěte krém z mascarpone a jahody!
  4. Dejte alespoň na 2 hodiny do lednice!

 

Třešeň

Třešně jsou jedním z nejsladších pokladů léta, který byste měli zařadit do svého jídelníčku nejen kvůli jejich chuti, ale také díky blahodárným účinkům. Tyto drobné červené plody jsou plné vitamínů a minerálů. Věděli jste například, že třešně jsou výborným zdrojem vitamínu A, který blahodárně působí na oči a pokožku?

Melatonin, který se nachází v třešních, vám navíc může pomoci lépe spát, takže si některé z nich můžete klidně večer ukousnout. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá snižovat záněty.

Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny jsou třešně ideální volbou i pro dietáře. Navíc je v kuchyni mimořádně všestranný: můžete z něj připravit koláče, clafoutis nebo třeba osvěžující ovocný salát.

 

Třešňový clafoutis

Ingredience:

  • 300 g třešní (nezapomeňte vypeckovat)
  • 100 g mouky
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 2 dl mléka
  • vanilkový cukr

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů!
  2. Smíchejte mouku, cukr, vejce, mléko a vanilkový cukr!
  3. Do vymazané zapékací mísy vložíme třešně.
  4. Nalijte těsto a pečte 40 minut!

 

Červený rybíz

Rybíz je jedním z nejzajímavějších letních plodů. Plný vitamínu C pomáhá vašemu tělu bojovat s infekcemi. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje i trávení.

Může být také skvělým společníkem v kuchyni: můžete z něj připravit lahodný rybízový cheesecake, který je dokonalým spojením kyselého rybízu a sladkého smetanového sýra, nebo dokonce osvěžující rybízovou limonádu, která je skutečným osvěžením v letní horko. Kyselá chuť rybízu se hodí zejména k dezertům, ale obstojí i v salátech a omáčkách.

Rybízový cheesecake

Ingredience:

  • 200 g rybízu
  • 250 g smetanového sýra
  • 100 g cukru
  • 200 g sušenek
  • 100 g másla
  • 2 vejce

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů!
  2. Sušenky rozdrtíme a smícháme s rozpuštěným máslem.
  3. Směs natlačíme do dortové formy!
  4. Smíchejte smetanový sýr, cukr a vejce!
  5. Přidejte rybíz a nalijte na sušenkový základ!
  6. Pečte 45 minut!

 

Borůvky

Borůvky jsou vynikajícím zdrojem vitamínu K. A antokyany v něm mají protizánětlivé vlastnosti a mohou přispívat k udržení zdraví kardiovaskulárního systému.

Borůvky jsou v kuchyni opravdovým šprýmařem: výborně se dají použít do koláčů, muffinů, mléčných koktejlů nebo třeba salátů. Vyzkoušejte klasické borůvkové muffiny, které jsou rychlé a vždy se trefí, nebo si k snídani přimíchejte osvěžující borůvkový jogurt.

Borůvkové muffiny

Ingredience:

  • 200 g borůvek
  • 250 g mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 dl mléka
  • prášek do pečiva

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů!
  2. Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva.
  3. Přidejte vejce, máslo a mléko.
  4. Vmíchejte borůvky!
  5. Směs nalijte do formiček na muffiny a pečte 20 minut!

 

Maliny

Maliny jsou jedním z nejchutnějších plodů léta. Díky nízkému obsahu kalorií jej můžete bezpečně jíst během jakéhokoli jídla, ať už jde o snídani, oběd nebo večeři.

Vyzkoušejte recept na malinové brownie, kde kyselá chuť malin dokonale ladí s bohatou sladkostí čokolády!

Malinový brownie

Ingredience:

  • 200 g malin
  • 200 g hořké čokolády
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 100 g mouky

Příprava:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů!
  2. Rozpusťte hořkou čokoládu a máslo!
  3. Vmíchejte cukr a vejce!
  4. Přidejte mouku a potom maliny!
  5. Směs nalijte na plech a pečte 25 minut.

 

Doufáme, že si těmito recepty dokážete zpestřit letní odpoledne! Pamatujte, že nejlepší dorty jsou vždy vyrobeny z nejčerstvějšího ovoce!

A potřebné pomůcky k pečení si u nás můžete kdykoliv zakoupit!