gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otevírací doba: 08:00-16:00 (Po-Pá)

Snadné recepty na letní zákusky

2023. 07. 03.

Snadné recepty na letní zákusky

Letní chladivé dorty

Léto zuří. Na obloze není jediný mráček. Sluneční paprsky hřejí. Vedro je úmorné. Sedíte na své terase, ve stínu. Přestože fouká malý příjemný vánek, stále cítíte teplo. Srkáte ledovou limonádu, abyste uhasili žízeň, ale stále tomu něco chybí.

Něco opravdu osvěžujícího, chladivého a lehkého občerstvení.

Něco pěnivého, ovocného, ​​sladkého nebo třeba osvěžujícího kyselého.

Lehký letní dort!

Pokud už se vám z úst sbíhají sliny, neváhejte, připravte se na další takovou chvíli! Udělejte koláče, které v horku zaručeně padnou!

 

Letní dortíky bez pečení

V horku není nutně dobrý nápad zapínat troubu, aby se byt vytopil. Nepečené dorty byly vynalezeny právě pro tuto příležitost!

Jednoduchým a skvělým řešením jsou například dezerty ve sklenicích. Dají se variovat na nespočet způsobů, snadno se chladí a samozřejmě jsou božsky chutné! Může obsahovat sušenky, tvaroh, ovoce, džem, pudink, pěnu, jogurt, zmrzlinu – možnosti jsou nekonečné. Suroviny můžete dokonce zkaramelizovat flambovací pistolí.

Kaštanové pyré je králem dezertů. Dá se připravit během pár vteřin a chuť mluví sama za sebe! Pokud chcete i servírování zvládnout stylově, můžete použít i sklenici jako je čtvercová sklenice Fingerfood z cukrové třtiny.

 

Tvarohový letní koláč: broskvový a tvarohový koláč

Tvaroh je v letních vedrech také velmi lahodný. A jak lépe kombinovat tvaroh než s nebeským, sezónním ovocem? Co může být příjemnějšího k zakousnutí než koláč s broskví a tvarohem - ať už studený nebo teplý.

Pokud souhlasíte s tím, že v letním odpoledni není nic lepšího než tohle, pak stačí sehnat pár ingrediencí a už můžete překvapit sebe, rodinu nebo hosty ovocným koláčem.

Ingredience

Na těsto na koláč budete potřebovat pouze 30 dkg mouky, 25-30 dkg másla (výborná volba je použít tvarované domácí máslo) a trochu vody.

A na náplň 5-6 broskví (můžete použít broskve, meruňky nebo i nektarinky, chcete-li), 2 vejce, 25 dkg tvarohu, 10 dkg jogurtu, 1 citron, 1 špetku vanilky a 1-2 lžíce moučkového cukru.

Příprava

Formu na koláč vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do lednice! Rychlými pohyby smíchejte 30 dkg mouky s 25 dkg studeného másla nakrájeného na kostky a špetkou soli, poté přidejte 6 lžic studené vody a hněťte do hladka! Zabalte ho do igelitu a dejte odpočinout do lednice!

Po 20 minutách vyndejte těsto i formu na koláč! Těsto rozválejte na pomoučeném nebo silikonovém hnětacím válu a vložte do formy. Propíchejte ho vidličkou a poté dejte na 2 minuty do mrazáku!

Studené těsto vložte do trouby předehřáté na 220 stupňů. Pečte do světle hnědé barvy, poté odstavte, zatímco budete připravovat náplň!

Broskve zbavte jádřince a oddělte vejce! Vyšlehejte bílky. Tvaroh smíchejte s jogurtem, přidejte trochu nastrouhané citronové kůry, žloutky, vanilkový a moučkový cukr. Poté velmi opatrně vmícháme pěnu z bílků.

Vzniklý krém nalijte do vychladlé koláčové formy a navrch položte nakrájenou broskev! Vložte koláč do předehřáté trouby na dalších 20-30 minut a lahodný koláč z broskví a tvarohu je připraven!

 

Ovocný letní dort: rybízový sen

Broskev ale není jediné ovoce, ze kterého se dá udělat božský letní dort.

Co třeba rybíz? Jeho nezaměnitelná chuť dělá zážitek nezapomenutelným!

Ingredience

Rybízový sen se skládá z těsta a krému, navrchu jsou ozdoby.

Na těsto potřebujete 8 vajec, 8 lžic cukru a 8 lžic mouky, dále 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku jedlé sody.

Na krém 1 litr mléka, 8 lžic krupice, 20 dkg margarínu, 20 dkg moučkového cukru a cca. Budete potřebovat 50-60 dkg rybízu.

Příprava

Výroba rybízového těsta začíná oddělením vajec. Žloutky s cukrem musíte vymíchat do pěny a bílky vyšlehat do tuhé pěny!

Do mouky vmícháme prášek do pečiva a jedlou sodu. Cukrový žloutek vlijeme do tuhé pěny a opatrně promícháme. Prosejte moučnou směs a pokračujte v opatrném míchání.

Směs nalijte do formy vyložené pečicím papírem (cca 15-20 cm x 30-40 cm) a rovnoměrně uhlaďte. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 20-25 minut.

Zatímco se těsto peče, můžete si připravit krém. Začněte výrobou tradiční krupice z mléka a krupice – ale bez cukru! Poté nechte krupici vychladnout. Mezitím smícháme margarín pokojové teploty s moučkovým cukrem a nalijeme do zcela vychladlé krupice. Vše promícháme a přidáme omytý rybíz.

Po upečení necháme těsto vychladnout a opatrně sloupneme z pečícího papíru. Rozřízněte vodorovně na polovinu. Krém naneste rovnoměrně na spodní část, poté nasaďte horní část! Celé vychladíme a necháme ještě pár hodin v lednici odpočinout. Nakonec jako ozdobu posypeme moučkovým cukrem a navrch položíme pár rybízu!

 

Doufáme, že jsme vám mohli dát pár nápadů, jaké lehké letní dorty by se v tom horku hodily! A pokud k jejich výrobě ještě potřebujete nějaké nářadí, podívejte se do našeho internetového obchodu: zde určitě najdete, co potřebujete!