Tajemství dokonalé vafle
2024. 07. 24.
Tajemství dokonalé vafle
Nudné, deštivé nedělní odpoledne. Jak si v této době zachránit náladu? Rodině stačí položit jednu otázku: Kdo chce vafle? Odpověď se ozývá ze všech stran zároveň: JÁ!!! Ostatně, kdo by nechtěl toto sladké pečivo pečené z obou stran s mřížkovou strukturou?
I staří Řekové pekli oplatky mezi železnými pláty. O pár tisíc let později přišel kreativní řemeslník s žebrovaným tvarem, připomínajícím včelí úl. Od té doby se rozšířila do celého světa.
Ne všude se však považuje za dezert. Jsou místa, kde z něj dělají chlebíčky a jedí ho i s křupavou slaninou.
Recept
Co potřebujete pro dokonalý konečný výsledek? Za prvé, perfektní recept!
Podívejme se na ingredience:
- 550 g hladké mouky
- 850 ml mléka
- 5-6 vajec
- 130 g čajového másla
- 4 polévkové lžíce cukru (cca 80-90 gramů)
- 25 g čerstvého droždí
- 16 g vanilkového cukru
- špetka soli
Příprava:
- Vejce ušlehejte metličkou se dvěma druhy cukru a solí do pěny!
- Temperujte mléko. Trochu nalijte do samostatné nádoby a rozdrobte do ní droždí spolu s trochou cukru.
- Necháme 15 minut odpočívat, dokud kvásek nezačne pracovat.
- Mezitím do vajec přidáme změklé máslo. K vejcím přidejte mouku a mléko.
- Pomocí šlehače získáte konečný výsledek bez hrudek stálým mícháním.
- Poté, co trpělivě čekáte na dobu odpočinku, stojí za to jemně promíchat těsto volnými pohyby. Buď opatrný! Musíte chránit malé vzduchové bubliny produkované kvasinkami. Hmotu se vyplatí promíchat nejen před prvním pečením, ale i před pečením každé vafle. Je to jen pár tahů.
- Nezbývá nic jiného dělat: vaflovač je připraven a pečení může začít!
Suroviny
Dokonalý recept je však jen polovina úspěchu. Zásadní je získávání vysoce kvalitních surovin.
Tajemství
99 % receptů na vafle doporučuje prášek do pečiva, aby těsto uvolnilo. Mnohem lehčí a vzdušnější těsto se však získá, pokud se místo prášku do pečiva použije droždí. Z posledně jmenovaných bychom měli volit také čerstvé místo instantních. Zatímco těsto s práškem do pečiva lze použít ihned po zamíchání, u této verze je třeba dodržet dobu odležení. Nechte kvasinkové bakterie působit 30-40 minut, abyste získali skutečně pěnivý výsledek.
Nejlepší tip: Vafle budou fenomenální, pokud použijete kynuté těsto! Vyzkoušejte, věřte, mluvíme z vlastní zkušenosti!
Pečení
Na pečení budete potřebovat vaflovač. Tato zařízení jsou obvykle vyráběna s teflonovým povlakem, takže nejsou potřeba žádné přípravky.
Co ještě stojí za pozornost
Doba pečení je velmi důležitá. U správně fungujícího stroje by se doba pečení měla pohybovat mezi 3-4 minutami. Pokud těsto pečete 3 minuty, získáte světlejší, měkčí vafle. Čím více se přiblížíme ke 4 minutám, tím bude barva křupavější a tmavší. Je důležité zdůraznit, že každý vaflovač je jiný, takže musíte experimentovat s vlastní dobou pečení.
Sami si také musíte vyzkoušet, kolik těsta dáte do vaflovače najednou. Pokud přidáte málo, mohou vám vzniknout příliš malé neforemné vafle, ale příliš mnoho těsta také není dobré, protože když stroj zavřete, těsto vyteče na kuchyňskou linku.
Pokud však použijete tento recept a použijete profesionální stroj, nemusíte se kritiky vůbec bát. Konečný výsledek vás zaručeně nemine. Zamiluje si to celá rodina!